3 jaar geleden

Harde muziek tijdens groepslessen: gaaf of gevaarlijk?

3 jaar geleden
Groepslessen vormen nog steeds belangrijk deel van het aanbod in de fitnessbranche. Voor elk doel is er wel een passende groepsles en samen sporten onder leiding van een enthousiaste instructeur met toffe muziek werkt motiverend. 

Sporten is goed voor je gezondheid, maar de harde muziek is niet zo best voor je gehoor. Sterker nog, het aantal mensen met blijvende gehoorschade door te harde muziek in de vrije tijd neemt enorm toe.

Gevolgen van harde muziek 
Het geluidsniveau van groepslessen is de afgelopen tien jaar behoorlijk toegenomen en stijgt regelmatig boven de 100 decibel uit. Een geluid van 80 decibel kun je gedurende 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ verdragen. Dit is te vergelijken met een drukke weg of een schoolplein met kinderen. Elke 3 decibel extra is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En de 86 decibel die een voorbijrazende trein produceert is dat nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van meer dan 100 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Er is tevens een verband gelegd tussen intensieve groepslessen en gehoorschade zoals tinnitus en evenwichtsstoornissen. Wanneer deze intensieve lessen gecombineerd worden met harde muziek ontstaan er trillingen die het gehoor kwetsbaarder maken. Hierdoor kan de harde muziek meer schade veroorzaken.

De rol van sportscholen
De belofte om mensen gezonder te maken staat haaks op het bijdragen aan gehoorschade. Laat staan de zorg voor het personeel. De instructeurs worden meerdere uren per week blootgesteld aan harde muziek.

Uit een recente enquête onder Nederlandse sportscholen, fitnessinstructeurs en klanten blijkt dat bijna 50% van de respondenten wel eens oorsuizen ervaart door harde muziek in een sportschool. Meer dan 70% van de sportscholen en 30% van de fitnessinstructeurs geven aan regelmatig klachten te krijgen over het geluidsniveau van de muziek in de fitness en/of groepsles. Slechts 60% van de sportscholen neemt maatregelen om gehoorschade tegen te gaan, en de meest genoemde maatregel is het zachter zetten van de muziek op het moment dat er een klacht komt.

Sportscholen geven aan weinig maatregelen te nemen omdat klanten gemotiveerd willen worden. En met name tijdens groepslessen komt een groot deel van de deelnemers om opgezweept te worden door de muziek. Sinds het convenant gehoorschade preventie, wat in december 2018 door verschillende partijen zoals bioscopen, theaters en fitnesscentra is getekend, hebben een aantal sportscholen maatregelen genomen om het geluidsniveau te beperken tot 90 decibel. In theorie een stap in de goede richting. In de praktijk worden echter een paar zaken over het hoofd gezien:



Omgevingsgeluid
Het begrenzen van het muziekvolume tot 90 decibel neemt de omgevingsgeluiden niet weg. Denk aan het volume van de stem van de instructeur, die moet vaak boven de muziek uitkomen anders gaan de deelnemers alle kanten op. Ook worden de geluiden van het weg- of neerleggen van materialen niet meegerekend. Leg maar eens met 30 mensen gelijktijdig je Bodypump gewichten neer om te wisselen van oefening. En met een beetje pech heb je ook nog een groepje in je les staan wat uitgebreid de weekendplannen doorneemt tijdens de les.

Akoestiek
De gemiddelde groepsfitnesszaal is vrij hoog en bestaat vaak uit muren, spiegels en misschien nog ramen. Niet echt de beste match voor een goede akoestiek. Doordat het geluid aan alle kanten weerkaatst is het geluidsniveau wat binnenkomt bij een deelnemer afhankelijk van de positie in de zaal en de positie ten opzicht van de boxen. Hier wordt maar weinig rekening mee gehouden bij het begrenzen van het geluidsniveau.

Ledenbehoud
Eerlijk is eerlijk, sommige lessen worden gemaakt door de muziek. Wanneer dit stuk beperkt wordt kan dit de sfeer en energie van de les beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld een dans workout, de beats zorgen ervoor dat mensen los gaan. Maatregelen op het gebied van geluidsbeperking kan ertoe leiden dat deelnemers een andere sportschool gaan zoeken met minder maatregelen.



Innovatie is de oplossing
Hoe kunnen sportscholen dan toch maatregelen nemen om de gezondheid van klanten te bevorderen en gehoorschade te beperken? Door te innoveren en een voorbeeld te nemen aan andere branches. Discotheken en festivals kampen met dezelfde problemen. Geluidsbeperkende maatregelen zijn funest voor een evenement waar het juist om de muziek draait. En welke oplossingen nemen zij? Ze delen gratis oordopjes uit en ze richten een silent disco area in.

En dat laatste is exact wat deonderneemster Hanneke van Ballegooij als inspiratiebron heeft genomen voor een nieuw fitness concept: RAW Connect. Een concept waarbij je deel kunt nemen aan groepslessen met een draadloze headphone. Deze headphone is speciaal ontwikkeld voor de fitnessbranche en geeft deelnemers de mogelijkheid om zelf het volume van de muziek te bepalen. Een jaar geleden heeft zij de eerste silent fitness studio geopend in Utrecht waar verschillende groepslessen, van Les Mills lessen tot small group training, uitsluitend gegeven worden met headphones. Niet alleen werd geluidsoverlast voor de deelnemers beperkt, het gebruik van de headphones bleek nog veel meer voordelen te hebben:
  1. Deelnemers hebben veel meer focus tijdens de workout. Ze trainen volledig in een eigen bubbel, zonder afleiding van anderen of vervelende omgevingsgeluiden. Met als resultaat dat ze veel meer uit een workout kunnen halen.
  2. De instructeurs zijn beter te volgen voor de deelnemers. Geen weerkaatsing van geluid of geluidsverval door plaatsing van de boxen, maar direct en heldere aanwijzingen die goed te verstaan zijn.
  3. Er kunnen meerdere lessen op het zelfde moment in dezelfde (of naastgelegen) ruimte gegeven worden. Zo is de ene groep vol overgave aan het swingen tijdens de zumba en kunnen de deelnemers in de zaal ernaast in alle rust mediteren tijdens een yoga les.
  4. De kwaliteit van de instructeurs ging vooruit. Doordat instructeurs zichzelf veel beter horen (ze hebben immers zelf ook een headphone op), zijn ze zich bewust van hoe de aanwijzingen en coaching overkomt op de deelnemers. Daarnaast kunnen ze niet enkel leunen op het schreeuwen tijdens de piek van een les, maar moeten ze leren om deelnemers op meerdere manier te motiveren.
  5. Het bespaart kosten. De draadloze headphones zijn een eenmalige investering, maar wegen niet op tegen de kosten van een goede muziekinstallatie met meerdere boxen in de zaal.

Meer weten over hoe jouw club de gezondheid van klanten kan bevorderen en gehoorschade kan voorkomen? Vraag vrijblijvend een demo op locatie aan.
 
groepslessengehoorschadesilent fitnessRAW Connect
Gerelateerde artikelen