14 april 2020

Scholingsmodule Bewegen met reuma in ontwikkeling

14 april 2020
ReumaNederland en NL Actief gaan samen een scholingsmodule ontwikkelen voor fitnessbegeleiders waardoor mensen met reuma veilig en verantwoord kunnen sporten in de fitnesscentra. Op 12 maart vond de eerste bijeenkomst over het keurmerk reuma plaats. Nique Lopuhaä en Annemiek de Crom gaven namens ReumaNederland tijdens de bijeenkomst een eerste aanzet hiervoor.

Na een kleine kennisquiz over reuma werd door Nique Lopuhaä uitgelegd dat reuma meerdere aandoeningen bevat en dat de symptomen waar mensen last van hebben dus kunnen verschillen. De meest voorkomende klachten bij reumatische aandoeningen zijn:
  • Vermoeidheid en verminderde energie
  • Pijn en stijfheid
  • Moeilijker kunnen bewegen door aangedane gewrichten en/of spieren
In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. De meeste voorkomende zijn ontstekingsreuma (auto-immuunaandoeningen), artrose en fibromyalgie.

Onderzoek naar sport- en beweeggedrag

ReumaNederland heeft onderzoek gedaan naar het sport- en beweeggedrag bij mensen met reuma en daaruit blijkt dat de helft niet voldoet aan de norm voor gezond bewegen. Verder blijkt dat er een groot deel van de respondenten sport in een fitnesscentrum, dus we weten bijna zeker dat deze groep in de huidige centra rondlopen. In het onderzoek is ook gekeken naar de belemmeringen om te bewegen en sporten. De belangrijkste zijn:
  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Angst
  • Gebrek aan deskundige begeleiding

Trainingsopbouw reumatische aandoeningen

Annemiek de Crom is naast professional op het gebied van arbeid en gezondheid ook ervaringsdeskundige. Zij vertelde hoe zij op haar 25e, in 1990, in sneltreinvaart van een gezonde atleet veranderde in iemand die moeite kreeg met bewegen door de forse hoeveelheid ontstoken gewrichten. Zij heeft reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma), een auto-immuunaandoening.

Naast haar eigen ervaringen met fysiotherapeuten, atletiektrainers en fitnesstrainers nam ze de aanwezigen mee in een overzicht hoe er in het verleden en nu tegen bewegen met reuma wordt aangekeken. Zeker bij de auto-immuunaandoeningen is veel veranderd. In de jaren ’90 was het advies heel voorzichtig te zijn en te bewegen in warm water uit angst voor het beschadigen van gewrichten. Tegenwoordig kan heel veel, mits de opbouw en begeleiding goed is.

Het is voor een fitnesstrainer belangrijk om te weten waar de trainingsopbouw van de diverse reumatische aandoeningen afwijkt van de trainingsleer uit de reguliere opleiding. Bij welke lichamelijke klachten en gedrag moet je opletten, en wanneer is juist motiveren belangrijk.

Dit soort zaken komen in de opleiding voor het keurmerk reuma allemaal aan bod. Nique Lopuhaä en Annemiek de Crom hebben tot slot benadrukt dat deze samenwerking de sleutel is om het fitnessen voor mensen met reuma veiliger en verantwoorder te maken. En daardoor ook plezieriger en duurzamer.

Interesse in het begeleiden van mensen met reuma in je sportschool? Klik hier voor meer informatie


Bron: E-zine NL Actief
reumabewegen met reumaReuma NederlandNLActief
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf