6 april 2020

NL Actief: de kracht van het collectief, ook in crisistijd

6 april 2020
Sinds zondag 15 maart zijn alle fitnesscentra op last van het kabinet gesloten, vooralsnog tot en met 28 april. Het besluit van de regering heeft grote impact op de ondernemers, werknemers en ZZP’ers in de fitnesssector. Maar ook op branchevereniging NL Actief. Het bureau in Ede is sinds maandag 16 maart het ‘crisisloket’ voor de fitnessbranche. Dagelijks komen er vele vragen, verzoeken en reacties binnen. Van leden, niet-leden, werknemers, ZZP’ers, media, andere organisaties. Tegelijkertijd voert NL Actief achter de schermen intensief overleg met de betrokken ministeries. Zelfstandig én als onderdeel van de ‘sector’ sport. Volgens algemeen directeur Ronald Wouters van NL Actief onderstreept ook de crisis het belang van een goed georganiseerd en solidair collectief: ‘Samen kunnen we meer bereiken’.

Ronald Wouters heeft in de ruim zestien jaar dat hij directeur is van NL Actief, veel gezien en meegemaakt. Maar de coronacrisis overtreft alles. “Net als de hele samenleving waren ook wij niet voorbereid op zo’n crisis. Sinds het kabinet besloot dat alle fitnesscentra hun deuren moesten sluiten, is het bij ons topdrukte. Er komen dagelijks heel veel mails, app’s en telefoontjes binnen. Met hele logische vragen en zorgen van ondernemers. Die hebben veelal betrekking op wat ze moeten doen met de abonnementskosten: kunnen ze die nu wel innen, kunnen leden zomaar storneren, wat is hun juridische positie, moeten ze leden compenseren? En er komen ook veel vragen binnen met betrekking tot het personeel en de noodmaatregelen van het kabinet. We komen ook in het geweer als er informatie wordt verspreid die in onze ogen niet correct of zelfs schadelijk is voor de belangen van ondernemers en ZZP’ers in onze branche.”

Crisisteam geformeerd
Leden verwachten antwoord en steun van hun branchevereniging. “Terecht”, stelt Wouters. “Het eerste dat wij hebben gedaan, is een crisisteam geformeerd. In dat team zitten onze eigen mensen, aangevuld met kennispartners en specialisten onder wie onze huisjurist. Iedere vraag of suggestie die binnenkomt, wordt binnen dat team bekeken en beantwoord. We willen daarin zo eerlijk en transparant mogelijk zijn. Als we een antwoord op een vraag (nog) niet weten, dan zetten we die uit bij specialisten of instanties. We vinden het heel belangrijk om ondernemers in deze crisistijd te voorzien van juiste en eerlijke informatie. En soms vergt het iets meer tijd om tot een weloverwogen antwoord of besluit te komen. Wat we ook doen, is op de website in het besloten deel voor leden goede voorbeelden delen. Ondernemers geven elkaar inspiratie en tips. Die krijgen we toegestuurd en halen we op via enquêtes.”

Wouters spreekt dagelijks veel ondernemers. Ook centra die geen lid zijn van de branchevereniging. “We hebben besloten om ook deze ondernemers te helpen, ook al zijn ze nu nog geen lid. We staan samen voor een krachtige branche en in deze tijd moeten we elkaar steunen. En als we door deze crisis zijn gekomen, dan beseffen hopelijk ook niet-leden dat een goed georganiseerd collectief een toegevoegde waarde is. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk de rol van een branchevereniging is. We zien dat de branche een hechter collectief is geworden en dat we samen meer impact hebben dan ieder voor zich. We ervaren ook dat ondernemers en ZZP’ers over veel creativiteit beschikken en dat de centra nu ook meer en meer worden gezien als locaties waar kennis over bewegen en leefstijl beschikbaar is. En niet alleen locaties zijn waar apparatuur staat.”

Intensieve lobby
Achter de schermen voert NL Actief een intensieve lobby met de betrokken ministeries. “We wijzen ze op de financiële impact van de sluiting voor de ondernemers in onze branche. Fitnesscentra hebben geen inkomsten meer én leden melden zich af, omdat ze geen gebruik meer kunnen maken van de faciliteiten. Ondernemers in onze branche worden zo dubbel en langdurig getroffen: geen omzet en minder leden na de crisis. Terwijl de vaste lasten doorlopen. De compenserende maatregelen, zoals die nu bij ons bekend zijn, zijn ontoereikend. Het gevolg zal zijn dat faciliteiten voor mensen om gezonder en fitter te leven, zullen verdwijnen en dat is slecht nieuws voor de vitaliteit van Nederland. Het mag niet zo zijn dat we een nieuw gezondheidsprobleem trachten op te lossen door een bestaand en ernstig gezondheidsprobleem, namelijk een gebrek aan beweging, nog erger te maken.”

Wouters heeft er uiteraard begrip voor dat het kabinet ingrijpende maatregelen neemt om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Gezondheid is ons kostbaarste bezit. Als branche weten wij dat als geen ander: wij zetten ons immers iedere dag in om mensen in Nederland te begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl en een fitter en vitaler leven. En juist in deze tijd is dat heel belangrijk: mensen hebben vitaliteit en weerstand nodig om zo gezond mogelijk door deze crisis te komen. Onze branche kan daarbij helpen. Ruim 3 miljoen fitnessconsumenten in Nederland zouden juist graag in deze tijd aan hun fitheid en fysieke en mentale weerstand willen werken.”

NL Actief is met de betrokken ministeries in gesprek of fitnesscentra na 28 april op een veilige en verantwoorde manier de deuren weer mogen openen. “Maatregelen die bijvoorbeeld in de supermarkten worden genomen, kunnen ook in sport- en beweegbedrijven worden toegepast, zodat ze binnen de voorschriften van het RIVM blijven. Als branche kunnen we een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Daar zouden we graag vanaf 28 april mee verder gaan. Het zou bovendien de economische gezondheid van de bedrijven in onze branche ten goede komen. Een belangrijk en gezamenlijk doel.”

Kijk voor meer informatie over de maatregelen rond het coronavirus (voor de fitnessbranche) op de website van NL Actief.
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf