3 jaar geleden

Maak jij jouw sportschool duurzaam voor meer leden?

Hugo Braam
CEO Virtuagym
3 jaar geleden
Voordat er online trainingssoftware was, zoals Virtuagym, gebruikten de meeste mensen nog papieren trainingsschema’s die vastzaten aan klemborden die mee verhuisden naar elk fitnessapparaat. Gelukkig is de fitnessbranche constant aan het innoveren: eerst was dit de verschuiving van papier naar digitaal voor meer efficiency. Maar de laatste tijd spelen zaken als duurzaamheid ook steeds meer een rol. Hoe kan jij als ondernemer bijdragen aan een betere wereld en bijvoorbeeld je CO2-voetafdruk, ook wel carbon footprint genoemd, verkleinen? Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je business, want Nederlanders vinden duurzaamheid steeds belangrijker.

Plantaardige voeding

In Nederland wordt er geschat dat er in 2020 bijna 1 miljoen vegetariërs zijn en zelfs zo’n 100.000 Nederlanders volledig plantaardig eten. The Game Changers, een documentaire over de positieve effecten van volledig plantaardige voeding op professionele atleten, was een hit op Netflix en binnen een week tijd de best verkochte documentaire aller tijden op iTunes. Deze film heeft een grote impact gemaakt op de professionele sportwereld, maar ook op hoe normale mensen naar voeding kijken. In de film wordt niet alleen benadrukt hoe belangrijk plantaardig eten voor ons lichaam is, maar ook voor de aarde. Geen of minder vlees eten, is veel beter voor het milieu: wist je bijvoorbeeld dat één kilo vlees ongeveer 15.000 liter drinkwater kost? Als fitnesscentrum kun je hier ook rekening mee houden door bijvoorbeeld je eiwitrijke producten, zoals shakes en repen, aan te bieden op basis van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke. Het Nederlandse bedrijf Orangefit verkoopt bijvoorbeeld dergelijke 100% plantaardige voeding in de vorm van maaltijdshakes en eiwitshakes. Hiermee kun je niet alleen een steentje bijdragen aan het milieu, maar bedien je tevens een groeiende groep leden die geen of minder dierlijke producten willen eten.

Energie opwekken tijdens je work-out
Waar vroeger de meeste cardio-apparatuur moest worden aangesloten op het netwerk, leveren de meeste leveranciers nu ook apparaten die zelf stroom opwekken voor de console tijdens het sporten. Maar wist je dat er ook apparaten bestaan, waarbij de opgewekte stroom wordt teruggegeven aan het stroomnet? Op deze manier zou je je sportschool volledig energieneutraal kunnen maken! De ECO-POWR™-lijn van SportsArt is een voorbeeld van dergelijke innovatieve groene fitnessapparatuur. Deze collectie bestaat uit loopbanden, crosstrainers en indoor fietsen die met een generator energie opwekken tijdens het sporten. Deze duurzame oplossing zorgt niet alleen voor een lagere energierekening voor je onderneming maar ook voor extra motivatie voor de sportievelingen die zich in het zweet werken op deze machines. SportsArt levert ook technologie die leden laat zien hoeveel energie zij samen hebben opgewekt. Zo werken je leden niet alleen aan hun eigen gezondheid maar ook aan de gezondheid van onze aarde.

Digitale ledenadministratie en inchecken met je app
Waar je al tijden met apps als Virtuagym je training volledig digitaal kon aanbieden, is het momenteel ook al mogelijk je contractbeheer volledig digitaal te doen. Leden kunnen op een tablet of hun mobieltje direct hun contract ondertekenen, wat vervolgens wordt opgeslagen in je digitale administratie en per e-mail naar de klant wordt verzonden. Een andere nieuwe innovatie die we hebben ontwikkeld is inchecken met QR-Code in de leden-app. Hiermee kunnen je leden eenvoudig en veilig met hun smartphone je club binnenkomen. Dit scheelt honderden plastic pasjes per jaar, leden vergeten nooit meer hun pasje en jij als ondernemer bespaart veel werk met mensen doorlaten en vervanging in geval van verlies. Een mooie innovatie die dus goed is voor jou, je klant én het milieu!

Conclusie
Denk nooit dat je bedrijf te klein is om bij te dragen aan verandering en een betere toekomst, want alle kleine beetjes helpen! Als fitnessindustrie hebben we al het voorrecht ons te mogen bezig houden met een zeer positief thema: Nederland actiever en gezonder krijgen. Als we met verdere digitalisering en bewuste keuzes ten aanzien van ons aanbod dan óók nog kunnen bijdragen aan een gezondere wereld, dan is dat natuurlijk extra mooi. Als jij als fitnessondernemer kunt laten zien dat je over deze thema’s nadenkt en hier op inzet, dan zal dat niet alleen positieve effecten hebben op het milieu, maar ook op jouw ledenaantal. Want een groeiende groep mensen is zeer bewust dat we beter met onze wereld en het milieu om moeten gaan en zal dit ook steeds meer bij de keuze van hun sportschool laten meespelen.

HUGO BRAAM is technologie-evangelist in de fitnessbranche en medeoprichter van virtuagym.com, leverancier van innovatieve software voor fitnesscentra en personal trainers. hugo@virtuagym.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Hugo Braam

Bedrijf

Virtuagym

Laatste artikelen van dit bedrijf