17 december 2019

Nieuwbouw Formupgrade: dromenjager Thomas Verheij trots op nieuwe mijlpaal met opening Formupgrade (deel 9)

17 december 2019
Op 8 november was het voor fitnessondernemer Thomas Verheij eindelijk zo ver: Formupgrade Malburgen in Arnhem werd officieel geopend. BodyLIFE volgde Thomas in het afgelopen anderhalf jaar bij de totstandkoming van dit unieke project. De sportschool, of beter beweegcentrum, moet fitness koppelen aan gezonder leven. Een filosofie die van vader op zoon ging, verklaart Thomas.

“Ik sta niet zo graag voor grote groepen te praten, liever sta ik hier beneden bij de apparaten of op de vloer leden te begeleiden en adviseren, maar ik kan dit praatje niet aan mij voorbij laten gaan”, zegt Thomas voor de tientallen genodigden op de eerste verdieping van het beweegcentrum van Formupgrade in Arnhem-Zuid.

Thomas staat in een van de sportruimtes al stralend voor zijn familieleden, vrienden, lokale politici, zakenpartners en –relaties en andere betrokkenen bij de totstandkoming van het nieuwbouwpand van Formupgrade aan de Koppelstraat in Malburgen. “Ik had twee jaar de tijd om dit praatje voor te bereiden, maar pas laat vannacht heb ik wat op papier gezet. Dat geeft ook aan hoe druk het was. Al was ik vroeger al van het laatste moment. Vraag maar aan mijn moeder”, zegt Thomas terwijl hij opzij kijkt naar zijn glunderende moeder.

Intensief traject
Hij hoopte al in mei 2019 het nieuwbouwpand te betrekken, maar het bouwproces liep hier en daar wat vertraging op. Een half jaar later is het dan toch zover. Thomas droomde van een tweede locatie van zijn beweegcentrum Formupgrade, waar iedereen welkom is voor (medisch) sport en bewegen onder deskundige begeleiding. Dat Formupgrade in de Arnhemse wijken Klarendal en Malburgen zit is geen toeval. In die wijken is nog veel te winnen op het gebied van gezondheid en sportparticipatie.

Met een team van fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijlcoaches, beweegagogen en personal trainers is de missie van Thomas om bij mensen een actieve leefstijl te activeren. Er zat twee jaar geleden al een vestiging van Formupgrade in een gedateerd pand in Malburgen, maar die werd te klein. Om een nieuwbouwlocatie te realiseren werd een intensief traject ingezet, waarbij BodyLIFE Thomas volgde over valkuilen en learnings. Zo merkte Thomas hoe lang aanvraagprocedures kunnen duren, dat je niet altijd eigenwijs moet zijn en beter adviseurs in het proces kunt inzetten en dat je de omgeving van de nieuwbouw in de plannen moet betrekken.

oordat Thomas in zijn toespraak een rondje maakt langs verschillende genodigden om persoonlijk te bedanken, vertelt hij over hoe de afgelopen jaren hem ook hebben gevormd tot de persoon die hij nu is. “Van een positieve, enthousiaste jongen ben ik veranderd in een vaak kritisch en soms ook echt chagrijnig persoon. Er zit een zekere boosheid in mij. Boosheid richting bepaalde instanties en ook de overheid. Het is moeilijk om positief te blijven als notabene het ministerie van VWS je op de vingers tikt omdat je zoveel mensen uit achterstandswijken laat doorstromen naar leefstijlinterventie met als een doel een gezonde leefstijl creëren. Waar misschien veel partijen zouden afhaken door tegen de stroom in te moeten varen, worden wij als Formupgrade nog strijdlustiger. Wat wij hier in Malburgen hebben neergezet zal een ongekend effect hebben op de gezondheid en vitaliteit van de mensen in de wijk en omliggende buurten”, aldus Thomas.Toegewijd team
Inmiddels zijn al 5,5 miljoen Nederlanders chronisch ziek, vertelt Thomas. “In de achterstandswijken hebben mensen gemiddeld negentien jaar langer een chronische ziekte en sterven zeven jaar eerder dan gemiddeld in Nederland. Het was mijn vader Ton Verheij, inmiddels overleden, die zich in de jaren negentig al grote zorgen maakte over de gezondheid van Nederlanders. Niet alleen over een toename van chronische zieken, maar ook over de inactieve leefstijl in de sociaal economisch lage klasse. Ook maakte hij zich zorgen over het tekort aan inzicht bij de zorgverzekeraars en de mensen die ons land besturen. Als mijn vader voor een dag zou mogen terugkeren op aarde zou hij net zo veel frustraties hebben als tien, twintig jaar geleden.”

“Het verschil tussen arm en rijk is alleen maar groter geworden en dat zie je ook terug in vitaliteit, gezondheid en sportparticipatie. Rijken kiezen massaal voor personal trainers en eten biologisch geproduceerd voedsel. In achterstandswijken is nauwelijks iets veranderd. Daarin willen wij met Formupgrade een belangrijke rol gaan spelen. En dat doen we met een zeer toegewijd team. Voor sommigen zal het voelen alsof ze hier wonen, zo vaak zijn ze hier. Hen wil ik uiteraard bedanken, want zonder de mensen die hier werken stonden we hier nu niet. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt.”

Sportfilosoof
Wanneer Thomas het applaus in ontvangt heeft genomen neemt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem het woord. “Ik sta hier als burgemeester, ik heb mijn keten om, maar ik sta hier ook met een dubbele pet. Ik behoor namelijk ook als actief lid tot de Formupgrade-familie van Thomas. Ik ken de verhalen over jouw vader, een dokter die niet veel met medicijnen had en veel waarde hechtte aan bewegen. Een duurzamere manier van genezen dan die medicijnen. Jouw vader leeft in jou voort en zal trots zijn van boven. Hij ziet hoe jij zijn filosofie in de praktijk brengt”, aldus de burgemeester.

“Thomas, je bent een sportfilosoof geworden. Je gelooft in jouw concept en bent continu bezig met het zenden van jouw boodschap: meer bewegen helpt. Niet alleen in Nederland, maar door het hele land. Jij steekt jouw nek uit en een groot compliment voor jouw doorzettingsvermogen. Je helpt met sporten en bewegen mensen hun waardigheid weer terug te krijgen. Als burgemeester ben ik trots op jullie. Je bent niet blijven hangen in je droom, maar bent ervoor gegaan. Ook al was je daardoor vaak van huis. Ik zie dat je familie, daar in de hoek, trots op je is. Ik wens je heel veel succes”, besluit Marcouch, die even later onder toeziend oog van Thomas en zijn familie, omringd door genodigden, het lint bij de entree van het nieuwe beweegcentrum doorknipt. Thomas kan weer de sportvloer op.
FormupgradeThomas Verheij
Gerelateerde artikelen