Informatieplicht energiebesparing: Heeft u er al aan gedacht?

Verschenen in Bodylife nummer 5 2019



Het is al 1 juli geweest, dus de volgende vraag beantwoord je natuurlijk met een volmondig ja. Voldoet jouw bedrijf al aan de Informatieplicht Energiebesparing? Is het antwoord niet volmondig ja, of heb je je nog niet verdiept in deze informatieplicht. Lees dan snel verder, want beter laat dan nooit om toch nog actie te ondernemen.

Waar draait de hele Informatieplicht Energiebesparing om? Vanaf 1 juli geldt deze informatieplicht voor alle (mkb)-bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moet je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen rapporteren in het eLoket van RVO. Veel grotere fitnessbedrijven en sport-scholen vallen hieronder.

Waarom deze 'verplichting'?
Het beleid van het huidige Nederlandse kabinet is erop gericht om energiegebruik inzichtelijk te maken en aan te zetten tot extra besparingen. Dit is ook het hogere doel achter de Informatieplicht Energiebesparing, dat ook mkb-bedrijven bewuster omgaan met energie. Want ook zij moeten net als inwoners en grote bedrijven hun steentje bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het mooie is dat veel van de ener-giebesparende maatregelen zichzelf in vijf jaar terugverdienen. Zo investeer je dus op een kostenneutrale manier in een meer duurzame en (energie)zuinige bedrijfsvoering.

Hoe ga je te werk

1. Bepaal eerst of jouw bedrijf een energiebespa-rings- en informatieplicht heeft aan de hand van het Stappenplan Informatieplicht:

Nee? Dan hoef je niet te rapporteren, maar je kunt natuurlijk nog steeds energie besparen. Ga naar www.energiecentrum.nl voor bruikbare tips en adviezen.

Ja? Ga dan verder met de volgende stap.

2. Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor jouw bedrijf of instelling van toepassing is:

Selecteer eerst de bedrijfstak waarin je actief bent. Je kunt dan doorklikken op een overzicht van de thema's die op jouw bedrijfstak van toepassing zijn. Per thema krijg je een lijst van de erkende maatregelen (EML). Aan de hand hiervan kun je globaal in kaart brengen welke maat-regelen je al hebt uitgevoerd.

Is voor jouw bedrijf(stak) geen EML beschikbaar? Dan kies je de lijst die het beste past en alle aanvullende uitgevoerde energiebesparende maatregelen.

3. Vraag op tijd eHerkenning aan. Om in te loggen op het eLoket heb je een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Als je dit nog niet hebt, kun je dit aanvragen bij verschillende leveranciers. Doet dit wel op tijd, want het duurt circa 5 werkdagen.

4. Log nu in op het eLoket van RVO en rapporteer per vestiging de erkende maatregelen die je hebt genomen. Je kunt hierop een toelichting geven, maar dat hoeft niet. Heb jij andere energiebesparende maatregelen doorgevoerd die niet op de EML staan? Ook die kun je hier op-voeren. Deze moeten tenminste een gelijkwaardig energetisch effect hebben als de erkende maatregel die zij vervangen. Bekijk ook de Handleiding eLoket Informatieplicht energiebesparing van RVO.

5. De gemeente of de omgevingsdienst kan jouw rapportage ophalen in het eLoket. Zij gebruiken de informatie om te bepalen of je voldoet aan de energiebesparingsplicht en Informatieplicht. Mogelijk volgt er een controle. De kans op controle is kleiner naarmate je meer aan energiebesparing hebt gedaan.

Meer informatie? Kijk vooral ook op www.wattjemoetweten.nl. Op deze website vind je veel informatie en filmpjes over de informatieplicht. Verder heeft MKB-Nederland een handig stappenplan opgesteld: het Stappenplan Informatieplicht Energiebesparing. Wanneer je dit volgt, weet je direct of de Informatieplicht ook op jouw bedrijf van toepassing is en wat je daartoe moet ondernemen.

Edities