‘Holistic Health Approach’ trending!

Verschenen in Bodylife nummer 3 2023
Gezondheid en gezond leven is natuurlijk niet samen te vatten in een modelletje, het is complex en veranderen blijkt moeizaam voor de meeste mensen. Aangeleerde patronen zorgen in ons brein voor weerstand en vaak missen we een totaal visie op gezond leven. Vragen we artificiële intelligentie over de meest belangrijke fitnesstrends, dat vinden we Holistic Health Approach’ op nummer 4. Het ligt er wel aan welke chatbot gevraagd wordt en hoe je de vraag stelt, maar ik was benieuwd of de definitie hiervan overeen komt met mijn persoonlijke definitie en wat wij er als fitness professional dan mee kunnen. Met behulp van AI-copiloot Bing en Chat GPT 4, en mijn persoonlijke visie op gezondheid, is dit stuk opgesteld.

Het holistische concept!
Er is een groeiende trend van het zien van gezondheid en fitness als een holistisch concept dat zowel fysieke als mentale welzijn omvat. De ‘Holistic Health Approach’ is een benadering van het leven die rekening houdt met multidimensionale aspecten van welzijn. Het moedigt individuen aan om alle aspecten in het leven te bekijken en er bewust van te zijn: fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, intellectueel en spiritueel. In plaats van uitsluitend te focussen op ziekte of specifieke delen van het lichaam of leven, beschouwt deze benadering van gezondheid de hele persoon en hoe hij of zij interacteert met zijn of haar omgeving. 

De 'Holistic Health Approach' of holistische gezondheidsbenadering verwijst naar het idee dat optimale gezondheid meer is dan alleen maar het afwezig zijn van ziekte of lichamelijke aandoeningen. Het omvat een breed scala aan factoren, waaronder mentaal welzijn, emotionele gezondheid, sociale interacties, omgevingsfactoren, en spirituele welzijn.

Belangrijke elementen van een holistische gezondheidsbenadering!

Hier enkele belangrijke elementen van een holistische gezondheidsbenadering:
  1. Lichamelijke gezondheid: Dit omvat o.a. regelmatige lichaamsbeweging, sport- en spiertraining, een gezonde voeding, voldoende rust, en het vermijden van schadelijke gedragingen zoals roken of overmatig alcoholgebruik.
  2. Mentale en emotionele gezondheid: De holistische benadering erkent dat onze gedachten en emoties een grote invloed hebben op ons fysieke welzijn. Stressmanagement, mentale gezondheidszorg, en emotionele ondersteuning zijn daarom essentiële onderdelen van holistische gezondheidszorg.
  3. Sociale gezondheid: Onze relaties met anderen, de gemeenschappen waartoe we behoren, en onze sociale interacties hebben allemaal invloed op onze gezondheid. Een holistische benadering zou dus zeker ook aandacht besteden aan sociale factoren.
  4. Omgevingsgezondheid: Onze fysieke omgeving, inclusief waar we wonen en werken, en onze blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, speelt ook een rol in onze gezondheid.
  5. Spirituele gezondheid: Voor velen is een gevoel van doel en betekenis, dat vaak wordt gevonden in spirituele overtuigingen en praktijken, belangrijk voor hun algehele welzijn.
Een belangrijk kenmerk van de holistische benadering is dat deze elementen met elkaar zijn verbonden en elkaar wederzijds beïnvloeden. Het doel van holistische gezondheidsbenadering is om deze factoren in balans te brengen en de hele mens te ondersteunen, niet alleen zijn of haar fysieke symptomen.

Holistische gezondheidsbenadering toepassen in de fitness praktijk?
Om dit vanuit een club toe te gaan passen vergt allereerst een ondernemer of manager die deze visie ondersteund, draagt en uitdraagt. Zonder iemand aan de leiding die altijd een ‘holistische bril’ op heeft en ervoor zorgt dat de visie echt optimaal geïntegreerd wordt, is het lastig om het echt goed door te voeren. Als die visie aanwezig is, zouden trainers en sportcentra de holistische gezondheidsbenadering kunnen toepassen door rekening te houden met die multidimensionale aspecten van welzijn van hun klanten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van niet alleen maar activiteiten om de fysiek te verbeteren, maar ook een verscheidenheid aan activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van zowel mentale, emotionele als spirituele gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van lezingen, cursussen en programma’s op die vlakken en door het aanbieden van o.a. yoga, meditatie, mindfulness en andere mind-body-spirit interventies naast traditionele fitnessoefeningen.

Het is ook belangrijk om klanten te betrekken bij hun eigen gezondheidsbeslissingen en genezingsprocessen, inclusief wellness-georiënteerde levensstijlkeuzes. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van voedingsadvies, stressmanagementtechnieken, ontspanningstechnieken, mindset en andere vormen van ondersteuning die gericht zijn op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Community Building
De uitdaging is om duidelijk uit te stralen op dit thema, zodat mensen in de regio gaan herkennen dat er een expertise centrum in de regio is op het gebied van holistische gezondheid. Creëer een gevoel van gemeenschap in je centrum door na te denken en te analyseren welk aanbod hier onder valt en hoe je dat optimaal kan positioneren. Organiseer evenementen, webinars, schrijf er artikelen over, biedt holistische programma’s, straal het uit en veel mensen in de regio die zelf al de switch hebben gemaakt om te bewegen naar een meer holistische leefstijl zullen er op reageren.

John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
 
Edities