1 maand geleden

PartijvdSport doet mee aan Tweede Kamerverkiezingen

1 maand geleden
Ja, het is nu officieel: PartijvdSport doet op 22 november dit jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Voor zover ik kan nagaan is het de eerste keer dat een partij die sport, bewegen en een gezonde(re) leefstijl als uitgangspunt heeft, aan de landelijke verkiezingen in Nederland meedoet. En ik denk en zeg er meteen bij: dat wordt tijd ook. De afgelopen jaren moest je met een vergrootglas zoeken naar visie en standpunten over sport en bewegen in relatie tot leefstijl in de programma’s van politieke partijen. Voor het coalitieprogramma had je dat vergrootglas ook nodig. Dat willen wij met de PartijvdSport graag veranderen. Daar hebben we wel de hulp en steun van de kiezers bij nodig.

Het is niet de eerste keer dat we van ons laten horen. Het begon met de petitie sport=essentieel, door ons geïnitieerd en door de sportwereld omarmd. Het resultaat: bijna 380.000 handtekeningen en een unieke ‘dag van de sport’ in Den Haag, waar we de petitie aanboden aan sportminister Helder, op haar eerste werkdag. De georganiseerde, de ongeorganiseerde en ondernemende sportaanbieders stonden zij-aan-zij om te pleiten dat sport essentieel moet worden. Dat is het nog steeds niet, maar daarover later meer. De tweede activiteit was deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. We hadden één gemeente uitgezocht, Olst-Wijhe, waar onze gedreven kandidaat Michel Vierwind als lijsttrekker van de PartijvdSport de campagne voerde. Met succes, want in Olst-Wijhe behaalden we één zetel en zitten we nu in de gemeenteraad.

En dan nu de Tweede Kamerverkiezingen. Kunnen we 380.000 handtekeningen vertalen naar zetels in de Tweede Kamer? Grijpt de sportwereld in Nederland de buitenkans aan om sport en bewegen voor de eerste keer écht politiek op de kaart te zetten? Gaan de fitnessbranche en het Platform Ondernemende Sportaanbieders samen met de PartijvdSport strijden dat de BTW op toegang tot sport bij ondernemende sportaanbieders niet wordt verhoogd naar het tarief van 21%? Wij zien het liefst dat de BTW op (ondernemende) sport wordt verlaagd tot 0%. Zoals we ook willen dat sport en bewegen voor jongeren t/m 18 jaar gratis is en dat sportaanbieders daarvoor middelen krijgen van de overheid. Want sport en bewegen is essentieel, zoals bijvoorbeeld het onderwijs dat ook is. Over onderwijs gesproken: wij willen zwemlessen verplicht stellen in het basisonderwijs en dat leerlingen in het basisonderwijs verplicht minimaal twee keer per week 1 uur beweegles krijgen, verzorgd door een vakdocent of beweegprofessional. We willen ook investeren in ‘bewegend leren’. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we daar vertegenwoordigd zijn waar de besluitvorming plaatsvindt, namelijk in politiek Den Haag.

Dat brengt mij weer bij sport=essentieel. Dat hebben we uitgebreid naar sport+bewegen=essentieel. Dat gaat niet gebeuren in het huidige politieke landschap, daar is een verandering voor nodig. Voor die verandering wil PartijvdSport zorgen, mét de steun van (georganiseerde) sport. Laten we die uitdaging en missie samen oppakken!

Ronald Wouters
Directeur-bestuurder NL Actief en medeoprichter PartijvdSport
 
Meest recente artikelen