9 maanden geleden

Kwart jongvolwassenen veel te dik

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
9 maanden geleden

Het CBS in samenwerking met het RIVM heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de jeugd in Nederland steeds dikker wordt. Uit de gegevens blijkt dat 17 procent van de jongeren tussen 2 en 25 jaar vorig jaar last had van overgewicht. Met name bij jongvolwassenen is er een toename te zien. In de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar was maar liefst een kwart te zwaar. Bovendien had 7 procent van de jongeren obesitas.

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht bij jongeren. Naast leeftijd is ook de herkomst van invloed. Jongeren met een herkomst buiten Europa hebben het vaakst te maken met overgewicht. Daarnaast heeft het opleidingsniveau van de ouders een impact. Kinderen van laagopgeleide ouders hebben vaker overgewicht dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Ook speelt de aanwezigheid van overgewicht bij de ouders een rol. Als minstens één ouder obesitas heeft, hebben kinderen ook een grotere kans om overgewicht te hebben. Opvallend genoeg speelt het geslacht van jongeren geen rol: zowel jongens als meisjes hebben ongeveer even vaak te maken met overgewicht.

Deze bevindingen tonen aan dat overgewicht en obesitas onder jongeren een groeiend probleem zijn in Nederland. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan preventie en voorlichting om de gezondheid van de jeugd te verbeteren en obesitasgerelateerde problemen te verminderen.

Bron: CBS in samenwerking met RIVM

obesitaste dikjongvolwassenen overgewichtjeugd te dikafvallen fitness
Gerelateerde artikelen
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf