2 weken geleden

In 2035 heeft 1 op de 3 Nederlanders obesitas

2 weken geleden
Als er niets verandert, zal maar liefst 38% van de Nederlandse volwassenen in 2035 obesitas hebben. Dit voorspelt de World Obesity Federation. Nederland staat momenteel op de 13e plaats in de wereldwijde ranglijst van paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas, na landen als Frankrijk en België, maar nog voor Duitsland.

De economische impact van overgewicht is enorm. Als preventie en behandeling van obesitas niet verbeteren, voorspelt de World Obesity Federation dat de wereldwijde economische impact in 2035 jaarlijks meer dan 4 biljoen dollar zal bedragen. Dit is bijna 3% van het wereldwijde BBP. De impact van obesitas is dan vergelijkbaar met die van de coronapandemie in 2020 - 2022.

In het rapport van de World Obesity Federation zijn alle 183 landen gerangschikt naar paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas. Europese landen scoren hierbij goed: de 10 best scorende landen liggen allemaal in Europa, terwijl 8 van de 10 slechtst scorende landen in Afrika liggen.

Fitness ondernemers weten als geen ander hoe belangrijk het is om gezond en fit te zijn. Obesitas is niet alleen een probleem in hoge inkomenslanden, maar het neemt het snelst toe in lage inkomenslanden in Azië en Afrika. Daarom is het zo belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen om obesitas te voorkomen en te behandelen.

Hopelijk dat deze bevindingen beleidsmakers en de burgermaatschappij zal overtuigen om actie te ondernemen. Voor een gedegen leeftsijl aanpak die ook nog eens wordt vergoed door zorgverzekeraars gan naar X-Fittt, dit is onlangs goedgekeurd in het basis zorgpakket en wordt aanbevolen door het RIVM. En voor voedingsprogramma's informeer bij: BenFit of BodySupport.

De top 20 van paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas
1 Zwitserland
2 en 3 Finland en Noorwegen
4 IJsland
5 Zweden
6 Frankrijk
7 Verenigd Koninkrijk
8 Portugal
9 Ierland
10 België
11 Oostenrijk
12 Denemarken
13 Nederland
14 Malta
15 Duitsland
16 Italië
17 Zuid-Korea
18 Israël
19 Nieuw-Zeeland
20 Japan

Beeld: Unsplash
Bron: Nieuws voor Diëtisten 
obesitasleefstijlGLIdieetfitness
Gerelateerde artikelen