4 january 2023

WHO stelt vijf prioriteiten om mensen actief te krijgen

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
4 january 2023
Deze samenvatting volgt op de release van het Global Status Report on Physical Activity 2022
27 miljard dollar per jaar aan directe kosten voor openbare gezondheidszorg (of 300 miljard dollar tegen 2030) zou wereldwijd kunnen worden bespaard door voldoende fysieke activiteit.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vijf prioriteiten opgesteld om mensen actiever te krijgen. Deze prioriteiten zijn onthuld in het Global Status Report on Physical Activity 2022, dat is gepubliceerd als een vervolg op het Global Action Plan on Physical Activity 2018-2030 uit 2018. Het doel van het rapport is om landen te helpen beleidsmaatregelen te implementeren om de betrokkenheid bij en het maximaliseren van de kansen met betrekking tot de massale acceptatie van fysieke activiteitspraktijken te verbeteren. Volgens het rapport kan wereldwijd 27 miljard dollar per jaar aan directe kosten voor openbare gezondheidszorg worden bespaard door de deelname aan fysieke activiteit te vergroten, wat op zijn beurt naar schatting 500 miljoen nieuwe gevallen van niet-overdraagbare ziekten en psychische aandoeningen tegen 2030 zou kunnen voorkomen.

Het laatste rapport beschrijft de kosten voor het volksgezondheidssysteem van het niet handelen naar fysieke activiteit, een analyse van de voortgang van elk land bij de beleidsimplementatie en aanbevelingen voor acties die nodig zijn om te herstellen van de pandemie en de GAPPA-doelen te bereiken.

Men ontdekte dat 27 miljard dollar per jaar aan directe kosten voor openbare gezondheidszorg – of 300 miljard dollar in 2030 – wereldwijd kan worden voorkomen door de deelname aan lichaamsbeweging te vergroten. Dit zou op zijn beurt naar schatting 500 miljoen nieuwe gevallen van niet-overdraagbare ziekten (NCD's) en psychische aandoeningen tegen 2030 voorkomen. 


Het statusrapport van het Global Action Plan for Physical Activity 2018-2030 (GAPPA) is te vinden op: Gappa
Download het volledige wereldwijde statusrapport en bekijk een samenvattende video op: StatusReport
 
WHOWorld Health OrganizationGappaGappa RapportGlobal Status Report Physical Activity
Gerelateerde artikelen
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf