17 november 2022

Moeders met jonge kinderen fitnessen te weinig

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
17 november 2022
Wanneer je kinderen hebt, ben je vaak al zó druk dat sporten er regelmatig bij in schiet. Toch moedigen wetenschappers ook bezige moeders aan lichamelijk actief te blijven – voor hun eigen bestwil.

We weten het allemaal: sporten is super gezond – en niet alleen om lichamelijk fit te blijven. Door te sporten heb je minder last van stress en verklein je de kans op somberheid, angst en depressie. Ondanks alle voordelen komen moeders van jonge of meerdere kinderen maar bar weinig aan bewegen toe, zo toont een nieuwe studie aan. “We moeten deze moeders helpen weer actief te worden,” concludeert onderzoeker Kathryn Hesketh in gesprek met Scientias.nl.

Moeders
De analyse brengt opvallende verschillen aan het licht. Zo blijken moeders van uitsluitend jonge kinderen (<5 jaar) een stuk minder lichamelijk actief dan moeders van ten minste één naar schoolgaand kind (een kind van vier jaar of ouder). Moeders met meerdere kinderen trainden bovendien minder met een matige of hoge intensiviteit dan moeders van een enig kind. Volgens Hesketh zijn beide uitkomsten logisch. “Moeders van jonge kinderen zijn meer licht intensief aan het bewegen,” legt ze uit. “Ze rennen even kort achter hun kinderen aan of doen huishoudelijk werk. Daarnaast heeft een moeder van meerdere kinderen veel minder tijd om te sporten, zeker als ze daarnaast ook nog werkt of de activiteiten van haar kinderen belangrijker vindt. De grootste belemmering voor moeders om te sporten is het vinden van tijd voor zichzelf.”

Hoe?
Een prangende vraag is hóe moeders van jonge of meerdere kinderen meer in beweging gebracht kunnen worden. En is dat eigenlijk wel mogelijk? “Absoluut,” zegt Hesketh desgevraagd. “Alleen moet dat beter afgestemd worden op de persoonlijke omstandigheden. Buggy workouts (waarbij mama’s samen met hun baby’tje in de buggy sporten, red.) worden bijvoorbeeld steeds populairder. 

Lees het volledige artikel op Scientas

 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf