1 maand geleden

ING analyst: tegenvallende kwartaalupdate voor Basic-Fit

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
1 maand geleden
Basic-Fit mikt voor dit jaar op een groei van het ledenbestand tot 3,35 miljoen leden, terwijl het clubnetwerk tot 1.200 clubs moet groeien. Eerder werd nog gesproken voor dit jaar van een groei van minimaal 1 miljoen nieuwe leden tot een ledenbestand van 3,5 miljoen bij een clubnetwerk van 1.250.

Basic-Fit heeft een tegenvallende kwartaalupdate overlegd. Dit oordeelde analist Marc Zwartsenburg van de ING. Basic-Fit verlaagde de te verwachten eindresultaten van 2022 en die verlaging was van grotere omvang dan Zwartsenburg had verwacht. "Er wordt zelfs rekening gehouden met een beperktere uitrol van nieuwe clubs", aldus de analist.

"Tijdens het jaar zagen we toegenomen vertragingen in het verkrijgen van licenties voor de bouw van nieuwe clubs. Als gevolg verwachten we eind 2022 op 1.200 clubs geopende clubs te zitten", aldus CEO Rene Moos. De 50 extra clubs waar Basic-Fit eerder nog op mikte, zullen nu naar verwachting geopend worden in januari volgend jaar.

De omzet per lid steeg tot 22,50 euro per maand

Premium lidmaatschappen zijn goed voor 32% van alle lidmaatschappen eind oktober, vergeleken met 23% aan het begin van het jaar en 26% eind juni.
  • Aantal clubs steeg met 165 jaar-op-jaar tot 1.160 (YTD 145 clubs gestegen)
  • Aantal lidmaatschappen steeg met 42% tot 3,15 miljoen, van 2,22 miljoen begin 2022
  • Opnamepercentage Premium lidmaatschap door toetreders verhoogd tot circa 50%
  • Gemiddelde omzet per lid gestegen naar € 22,50 per maand
  • Omzet van € 563 miljoen (YTD 2021: € 186 miljoen)
  • €174 miljoen beschikbare liquiditeit
  • Het gemiddelde aantal leden van volwassen clubs passeerde in oktober de grens van 3.300
  • Langetermijndoelstelling van 3.000 tot 3.500 clubs tegen 2030 herhaald
  • € 800 miljoen en onderliggende EBITDA tussen € 200 miljoen en € 205 miljoen
  • Hefboomratio (nettoschuld / aangepaste EBITDA) van bijna 3,0 keer verwacht aan het einde van het jaar (dit betekend dat de nettoschuld tussen de € 600 en € 616 miljoen uitkomt)
De analist maakt zich geen zorgen over de liquiditeit. Basic-Fit zal 2022 dan ook goed doorkomen met een geplande schuldratio van 3,0 tegen het einde van het jaar. Eind september had Basic-Fit 174 miljoen euro aan liquide middelen. Dit was eind maart nog 181 miljoen euro. Basic-Fit verwacht nog voldoende liquiditeit te hebben om de activiteiten door te zetten.

~ Volgens analisten van Credit Suisse blijft het bedrijfsmodel van Basic-Fit veerkrachtig, maar de marktomstandigheden uitdagend, zo bleek gisteren al.

~ Morgan Stanley gaf vorige week al aan zijn bedenkingen te hebben en verlaagde verwachtingen/doelwaarde. "We zien stijgende zorgen onder beleggers over de kosten, liquiditeit, uitrol [van nieuwe clubs] en waardering in aanloop naar de kwartaalcijfers volgende week", schreef de Amerikaanse zakenbank. De energiekosten kunnen in 2023 wel met 50 procent stijgen, berekende de bank, en met nog eens 100 procent in 2024. En dat heeft gevolgen voor de winstgevendheid. Indien de kosten te hoog worden, want naast energie lopen ook de personeelskosten op, dan kan Basic-Fit altijd nog de abonnementsprijzen verhogen, hoewel hier nu nog geen plannen voor zijn.

Bronnen: ABM Financial News, Beursblik, De Aandeelhouder en Basic-Fit Trading Update for Investors 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf