2 maanden geleden

Sportschool van 1 miljoen ging niet door, Gemeente Zoetermeer zei de pacht op om zelf het pand te betrekken

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
2 maanden geleden
Uit AD.nl regio: Zoetermeer
2B-Home had een sportschool kúnnen zijn, maar de initiatiefnemers trokken zich terug. De gemeente wil de grond onder het pand namelijk niet langer dan tot 2025 verhuren. Nu is er een nieuwe partij geïnteresseerd in het bekende gebouw: de gemeente zelf.

Vrijwel iedere Zoetermeerder kent 2B-Home wel. Wie is er niet een keer geweest voor een feestje, vergadering, bruiloft of zelfs voor een partijtje bridge? Het pand staat op 1 oktober alweer twee jaar leeg. Na 23 jaar wilde eigenaresse Ruth Smits iets anders. Door de coronacrisis kwam alles in een stroomversnelling. Ook dacht ze een koper te hebben gevonden, maar die trok zich uiteindelijk terug.
Begin dit jaar kwamen vier fitnessvrienden met het idee om er een luxe sportschool van te maken. Zij kochten het bekende partycentrum voor 1 miljoen euro. De grond waar 2B-Home op staat is echter eigendom van de gemeente. Daar ging het mis. De gemeente wil de grond vanaf eind 2025 niet meer verhuren, omdat zij in de toekomst het Burgemeester Vernèdepark een opfrisbeurt wil geven. Zo moet er een splinternieuwe sporthal komen. Er moet eerst een gebiedsvisie voor opgesteld worden. Die zou ergens in 2023 klaar moeten zijn. ,,Afhankelijk van deze visie wordt besloten wat er op de locatie van 2B-Home kan komen. In afwachting daarvan kan er alleen sprake zijn van tijdelijk gebruik van het pand”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Steun
De vrienden hadden geen trek in het pand kopen en verbouwen om er vervolgens na drie jaar uit te moeten. Zij zochten steun bij politieke partijen, zoals Lijst Hilbrand Nawijn en de VVD, om het opstalrecht met jaren te laten verlengen. De gemeenteraad besliste echter anders. Daarop besloten de initiatiefnemer het contract te ontbinden.
Eigenlijk is iedereen slachtof­fer geworden van deze bureaucra­tie

Nu is er een nieuwe potentiële koper in de markt: de gemeente zelf. ,,De gemeente is reuze enthousiast”, zegt Smits. ,,Ambtenaren zien allerlei mogelijkheden voor cultuur- en sportverenigingen uit de stad. Ook is extra vergaderruimte voor de gemeente altijd handig.”

Het leek zo’n avontuurlijk plan. Vier vrienden kochten eerder dit jaar voor één miljoen 2B-Home om daar een sportschool van te maken in de geest van de gesloten SnowWorld Healthclub. Rick Verreijdt, Frans Porrenga, Kalle van den Berg en Mark Alting namen 2B-Home over van Ruth Smits. Niet veel later kreeg zowel de kopende als de verkopende partij te horen dat de gemeente de grond vanaf eind 2025 niet meer wil verhuren. ,,De gemeente wil het opstalrecht niet verlengen, omdat zij die plek vrij willen houden voor een eventuele sporthal. Daar moet de raad nog over beslissen, maar wij worden on hold gezet door de starre, bureaucratische houding van de gemeente. De kopers wilden er door de huidige voorwaarden vanaf zien en verder kijken”, aldus Smits.
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf