16 january 2023

Moderne oplossingen als het nieuwe normaal voor de nieuwe generatie werkenden

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
16 january 2023
De afgelopen jaren zijn we doodgegooid met de woorden ‘het nieuwe normaal’. Deze formulering van woorden is niet nieuw. Het gebeurt al jaren, decennia zelfs. Nieuwe generaties zorgen voor vele aanpassingen en ook telkens voor een nieuw normaal. Lees even de volgende tekst;

Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.

Is dit herkenbaar? Is dit niet wat jij nu vaak denkt en uitspreekt over ‘de jeugd van tegenwoordig’? En dan bedoel ik niet dat groepje heren die nederhop/ nederpop liedjes uitbrengen. Gaat dit dan over onze nieuwe potentie? Nee, deze tekst is geschreven ca. 470 - 399 v. Chr. door Socrates. Dit citaat komt weer uit een recenter boek van Dick Swaab, Wij zijn ons brein.

Het aanpassen aan nieuwe generaties is echt niks nieuws. De snelheid waarop wij ons moeten aanpassen is wel veranderd. Waar vroeger een generatie 20 of 30 jaar kon duren, veranderd nu een generatie met het knipperen van je ogen. Technologie is hier een oorzaak van. En deze vooruitgang is enorm snel gegaan. Is dat erg? Nee. Moeten we er iets mee doen? Ja. Je hoeft niet jouw normen en waarden los te laten, het gaat erom dat je leert met de nieuwe normen en waarden op te gaan.

Vergelijk het met het gebruik van ‘smartdevices’. Je kinderen leren sneller het gebruik van een iPad of smartphone dan jij. Ze snappen en gebruiken functies waarvan jij niet eens wist dat het apparaat deze bezit. Je kan je hierover frustreren, maar je kan er ook van leren. Namelijk hoe we dit kunnen gebruiken in onze huidige maatschappij. Waar we 40 jaar geleden op school de jaartallen moesten onthouden wanneer welke oorlogen begonnen en eindigden, vragen we het vandaag aan Siri en we hebben meteen een antwoord. Dit nieuwe normaal in technologie geeft ons ook nieuw normaal in personeel. Waar digitalisering toeneemt, wordt gemak gecreëerd en de diversiteit verhoogd.
Denk al eens aan het gemak om arbeidsvoorwaarden per persoon te laten verschillen. Dat is een hele klus en papierwerk en weten wat juridisch wel en niet kan. Toch kan dit tegenwoordig allemaal veel makkelijker, zonder zorgen en zonder extra kosten. Hoe? Door anders naar het normaal te kijken. Er zijn genoeg ‘slimme mensen’ die al hebben uitgezocht hoe we dit in technologie kunnen brengen, met een kloppende wetgeving. Nu hoef jij alleen nog maar overtuigt te worden dat we de normaal kunnen aanpassen.

Waarom proberen we dan nog steeds moderne problemen op te lossen met klassieke modellen. Een arbeidscontract dat stamt uit 1907 is nu toch echt niet meer zo relevant.  De voordelen van modern werken, dus regie neerleggen bij de werkende en gaan betalen voor resultaat, het streven naar autonomie en daadwerkelijke kwaliteit van personeel biedt twee belangrijke elementen.
 
  1. Zorg dat ze zichzelf in jouw toekomstplan kunnen zien. Vergelijk het met een klassenfoto. Als we naar een klassenfoto van vroeger kijken, zoeken we meestal eerst onszelf in de foto. Dat doet jouw werknemer ook. Past jullie visie en missie en is er een gezamenlijke toekomst te bereiken? Bespreek dit en reflecteer tijdig.
  2. Bouw een eerlijk beloningsysteem, geef ruimte voor ontwikkeling, maar ‘verplicht’ ook ontwikkeling van je werknemer. Laat het jaarlijks aantonen. Hiervoor heb je een nieuw financieel plan nodig. Als je nu het minimumloon betaalt per uur ga je de strijd niet winnen. Ga hem of haar belonen met alle klanten die hij of zij binnenhaalt, vasthoudt en inspireert. Geef ze verantwoording en autonomie. Laat ze zien dat jij in hen gelooft, dan geloven ze ook in jou. Laat de ’norm(aal)’ los en bouw een nieuwe overtuiging vanuit waarde. De waarde van het aantal klanten, of bedrijven die je werknemer bij je kan houden! En het aantal aanbevelingen die je werknemer creëert.

Het is niet voor niks dat per 1 augustus het arbeidsrecht veranderd naar transparantere arbeidsvoorwaarden. Dat nevenwerkzaamhedenbeding wordt afgeschaft en scholing bevorderd. De maatschappij veranderd, de sportmarkt veranderd en dus ook de arbeidsmarkt.

Omarm het nieuwe normaal, omarm de waarde en durf een keer echt ‘out of the box’ te denken. Heb je hierin hulp nodig, neem gerust contact met me op. Ik geniet van het vinden van nieuwe oplossingen van moderne problemen. Ik weiger klassieke oplossingen te gebruiken voor moderne problemen. Hopelijk tot snel!

Remi Brouns, Sportverloning
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf