1 week geleden

F45 geeft desastreuze omzet update, CEO vertrekt

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
1 week geleden
De wereldwijde ambities van F45 zijn van de ene op de andere dag ingestort na een verlaging van de rating die de CEO ertoe aanzette te vertrekken, met bijna de helft van het personeelsbestand van de groep om te volgen. F45 heft 1555 locaties wereldwijd, waarvan 2 in Nederland.

De tegenslag komt een jaar na het Amerikaanse beursdebuut maakte met de steun van investeerders zoals beroemd bestuurslid Mark Wahlberg, Magic Johnson, David Beckham, Greg Norman en supermodel Cindy Crawford.

F45 daalde woensdag meer dan 60 procent tot $ 1,35 dollar op de New York Stock Exchange nadat het de beurs had verteld dat het zijn uitbreidingsplannen had verlaagd om prioriteit te geven aan winstgevendheid en het genereren van cashflow in het licht van de huidige marktomstandigheden.

F45 begon in 2013 met één sportschool in Australië. Het ontwikkelde de wereldwijde franchise op basis van functionele high-intensity interval- en circuittrainingslessen van 45 minuten, die Wahlberg als franchisenemer en investeerder aantrok.
Wahlberg verkocht voor $ 25 miljoen aan aandelen voor $ 16 per stuk voorafgaand aan het publieke debuut van de F45. Volgens recente deponeringen bezit hij nog steeds 1,66 miljoen aandelen.

Andere opmerkelijke slachtoffers zijn onder meer Sydney-fondsbeheerders L1 Capital en Caledonia. L1 verwierf 3,2 miljoen aandelen van Wahlberg, volgens bedrijfsdossiers, en Caledonia verwierf naar verluidt $ 100 miljoen aan aandelen in de IPO.
F45 mede-oprichter en CEO Adam J. Gilchrist is afgetreden, maar behoudt een bestuurszetel. Hij zal een afkoopsom meer dan $ 7 miljoen ontvangen. Nog eens 110 werknemers (45 procent van het personeelsbestand van het hoofdkantoor) zullen hun baan verliezen.
"We nemen de nodige stappen om ons bedrijf de juiste omvang te geven in het licht van de veranderende macro-economische en zakelijke omstandigheden", zei Chris Payne, Chief Financial Officer van F45.

Hoewel het bedrijf verwacht dat de groei zal doorzetten, zei Payne dat franchisenemers meer moeite hadden dan verwacht om financiering te krijgen voor nieuwe F45-locaties.

F45 verwacht dat de omzet slechts de helft zal zijn van wat het eerder voorspelde voor dit jaar en zou zelfs zo laag kunnen zijn als $ 120 miljoen dollar. De EBITDA zou zo laag kunnen zijn als $ 25 miljoen, vergeleken met de eerdere voorspelling van maximaal $ US 100 miljoen.

Bron: Sydney Herald
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf