4 weken geleden

Angst ENERGIE-LOCKDOWN voor sportclubs!

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
4 weken geleden
De Duitse Olympische Sportbond (DOSB) waarschuwt gisteren met klem tegen het herhalen van de fouten uit de coronapandemie in de dreigende energiecrisis en het weer sluiten van sportfaciliteiten. “De clubgebaseerde en gemeenschapsgerichte sport is veel meer dan een vrijetijdsbesteding. Het is een onmisbaar onderdeel van de sociale diensten van algemeen belang en vervult belangrijke sociale en gezondheidsbevorderende functies voor de samenleving. Hiermee moet rekening worden gehouden bij alle beslissingen over gas- en warmtelevering", zegt DOSB-topman Torsten Burmester.

Hij veroordeelt de aanbeveling van de Duitse Vereniging van Steden om binnenbaden al op korte termijn te sluiten - wat ingrijpende gevolgen heeft voor de veiligheid en kwaliteit van leven van burgers, vooral kinderen en jongeren. "Ongeveer 60 procent van de tienjarigen zijn geen zelfverzekerde zwemmers", zegt Michaela Röhrbein, DOSB-bestuurslid voor sportontwikkeling. 

De circa sportclubs/verenigingen zijn al leden en vrijwilligers kwijtgeraakt als gevolg van de coronapandemie. "Veel mensen hebben steeds meer last van een gebrek aan lichaamsbeweging in het dagelijks leven en de fysieke en psychologische gevolgen", vult Röhrbein aan. Elk zesde kind is tijdens de pandemie aangekomen, 6% lijdt aan obesitas en 31% van de kinderen van 7 tot 17 jaar heeft psychische problemen. Een derde van de ouderen en meer dan 80% van de kinderen en adolescenten haalt de WHO-aanbevelingen voor minimale lichaamsbeweging niet. Hoe meer lichamelijk actieve ouderen zijn, hoe kleiner de kans dat ze depressief of angstig zijn. Deze maatschappelijke schade mag niet verder worden verergerd door hernieuwde sluitingen van sportlocaties.

Volgens de Deskundigenraad van de Federale Overheid inzake COVID-19 moet "het verzekeren van sociale participatie door [...] sportieve en culturele activiteiten topprioriteit blijven genieten". Deze beoordeling moet ook worden toegepast op de energiecrisis.

Financiële last voor sportverenigingen door prijsverhogingen
Duitse sportclubs worden opnieuw financieel getroffen door de postpandemische energie-crisis.

De woordvoerders van EZK en Minister Jetten zijn gisteren om een reactie gevraagd. Update 14-7-'22 om 16.20:
Dag Jeroen,
Dank voor je mail.
Een enerigelockdown is op dit moment niet iets wat in NL speelt of voorbereid wordt. Energie besparing blijft heel belangrijk om ons voor te bereiden op komende winter, maar dat gaat niet over gedwongen afschakelen. Zie eventueel ook het scenario van GTS (Gasunie) voor komende winter: https://www.gasunie.nl/nieuws/deze-winter-geen-tekort-in-nederland-bij-wegvallen-russisch-aardgas

Vriendelijke groet,
Tim van Dijk
Woordvoerder EZK
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf