1 july 2022

Grotendeels vrijspraak voor “gevallen fitnesskoning” door gebrekkig onderzoek en verjaring

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 july 2022
Dick Vande Vyvere, de man die de fitnessketens als Passage en JustFit opgerichte en doorverkocht, is veroordeeld tot slechts tien maanden cel met uitstel. Hij werd beschuldigd van oplichting en witwassen, maar kreeg gisteren voor een groot aandeel in de zaak vrijspraak te horen door gebrekkig onderzoek.

Op zijn 43ste stopte Vande Vyvere als nachtwaker en starte hij in de fitnessindustrie. Samen met een vriend opende hij zijn eerste Passage Fitness in 1994. Binnen enkele maanden tijd groeide Passage Fitness van 350 leden al snel uit naar het tienvoudige. Het bedrijf opende de ene na de andere vestiging en werd zo in 2006 marktleider in België. Vande Vyvere startte daarnaast ook de lowcost-keten JustFit op, later deed hij al zijn bedrijven van de hand.

In 2019 kwam de ‘fitnesskoning’ in opspraak. Vande Vyvere en zijn echtgenote werden gearresteerd op verdenking van grootschalige oplichting, valsheid in geschrifte en bedrieglijk onvermogen. Volgens gedupeerden gingen ze overal leningen van korte duur en met hoge rente aan voor investeringen.

Volgens het Openbaar Ministerie zette Vande Vyvere een carrousel aan oplichtingen op om zo zijn luxueuze levensstijl te handhaven. De procureur vorderde een effectieve celstraf, tien jaar beroepsverbod en een verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro.
Zover kwam het dus niet. Vande Vyvere en zijn partner kregen gedeeltelijk vrijspraak op basis van een reeks procedureargumenten. Volgens de advocaat was zijn cliënt naïef geweest en was hij geen oplichter: “Van bedrieglijke opzet is hier geen sprake.”

Gebrekkig onderzoek
De rechtbank sprak Vande Vyvere donderdag voor een groot deel van de feiten vrij, het gevolg van een gebrekkig onderzoek dat te lang aansleepte en onvoldoende gepreciseerde beschuldigingen. Vande Vyver kreeg uiteindelijk tien maanden cel met uitstel opgelegd en 4.000 euro boete.

“In het onderzoek is niet aangetoond dat de beklaagden de bedoeling hadden om de aangegane leningen niet terug te betalen”, luidt het vonnis. “Ze hebben schuldeisers wel doelbewust op een afstand gehouden en zich daarbij schuldig gemaakt aan bedrieglijk onvermogen.”

Ook voor de kwalificatie misbruik van vennootschapsgoederen was volgens de Gentse rechtbank te weinig bewijs. Ook Vande Vyveres echtgenote werd voor het merendeel van de tenlasteleggingen vrijgesproken en kreeg zes maanden cel en een boete van 3.200 euro, telkens met uitstel.

Bron: Nieuwsblad.BE
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf