2 jaar geleden

Dit is de top 10 fitnesstrends 2022

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
2 jaar geleden
De fitnesstrends 2022 zien er door de COVID-19-pandemie wat anders uit dan je wellicht gewend bent. Waren het voorheen nieuwe sporten en andere noviteiten, staat nu net als in 2021 online training hoog op de lijst van fitnesstrends. De afgelopen twee jaar waren op zijn zachts gezegd nogal chaotisch en Corona heeft flink zijn stempel gedrukt op de fitnessbranche. Ontdek nu alle fitnesstrends voor 2022 en hoe jij hier als fitness ondernemer het beste op inspeelt!
 

Bewegen is een belangrijk onderdeel van ons leven. En met de toename van de bewustwording hiervan, zijn er verschillende trends ontstaan ??binnen de fitnessbranche. Lifemaxx geeft je de 10 fitnesstrends 2022.
 
Top 10 Fitnesstrends 2022



1. Bewegen als medicijn
De pandemie heeft velen van ons laten nadenken over de waarde van lichaamsbeweging en onze gezondheid. Fit en gezond blijven op de lange termijn is belangrijker dan ooit. Het effect van sporten op onze mentale en fysieke gezondheid wordt bij steeds meer mensen duidelijk. 
Verschillende studies tonen aan dat zowel matig als intensief sporten gunstig is voor het functioneren van het immuunsysteem. Sporten bevordert namelijk de bloedsomloop. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. Bewegen kan het immuunsysteem dus letterlijk een boost geven. Iets wat we altijd goed kunnen gebruiken, maar nu extra belangrijk is. Jij kunt hierop inspelen door jouw sportschool/ studio/ gymbox toegankelijk te maken voor alle doelgroepen. Dit kan bijvoorbeeld door groepslessen gericht op een specifieke doelgroep of personal training op maat aan te bieden.

 
2. Online training
In 2021 stond online training (livestreamlessen en workouts op aanvraag) voor het eerst op nummer 1 in de top 10 van fitnesstrends wereldwijd. Gevolgd door wearables, lichaamsgewichttraining, buitenactiviteiten en HIIT (high-intensity interval training). Deze komen allemaal terug op de lijst van 2022, maar online training staat met stipt op nummer twee.

In de toekomst zien we een verdere ontwikkeling van online fitness. Ook de online lessen veranderen op basis van de groeiende behoeften van leden. Was dit voorheen iets voor ‘erbij’, kun je nu een complete business bouwen rondom online training. Bied jij al online lessen aan? Blijf dit dan zeker doen. Als je dit nog niet aanbiedt, is het tijd om dit nu te doen.


3. Draagbare technologie
Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken: de smartwatches en fitnesstrackers. En dit zijn al lang geen simpele stappentellers meer. De nauwkeurigheid en het vermogen van draagbare technologie is in de loop der jaren flink verbeterd. Sommige van deze apparaten bieden nu AI en VR aan om sporten nog leuker en uitdagender te maken. Ze maken de trainingservaring multidimensionaal, waardoor het gemakkelijker wordt om de fitnessdoelen te bereiken. Ook als je geen sporter bent, kan dit juist helpen om meer te bewegen. VR of AI aanbieden in je gym is dus zeker iets om in de gaten te houden voor de toekomst. 

 

4. Mindfullness
De wereld gaat snel. Door de constante digitale aanwezigheid, staat het brein vaak ‘aan’. Soms te vaak. En dit resulteert in veel gevallen in stress of  zelfs in een burn-out. In 2022 ligt de focus daarom naast de fysieke, ook op de 
mentale fitheid. Fitness van lichaam én geest wordt steeds belangrijker.

Hoewel sporten voor velen een goede uitlaadklep is, is het niet altijd voldoende om ook mentale rust te creëren. Daarom kiezen veel mensen nu (ook) voor yoga en meditatie. Mindfulness, meditatie en yogalessen hebben in 2021 een grote stijging doorgemaakt en deze stijging zet in 2022 door. Heb jij deze lessen al op jouw rooster staan? Zo niet, dan is dit het juiste moment om dat wel te doen.
 

5. High-intensity interval training
High-intensity interval training, ofwel HIIT, is al jaren erg populair en blijft ook in 2022 in populariteit groeien. HIIT is een vorm van training waarbij oefeningen van hoge intensiteit worden gecombineerd met intervallen van lage intensiteit. Een oefening met hoge intensiteit is elke vorm van bewegen die de hartslag verhoogt tot ongeveer 90% van het maximum. Het zet je cardiovasculaire systeem onder druk waardoor je sneller ademt en veel zweet. 

De vele voordelen van HIIT maken dit een populaire training in sportscholen. Zo helpt het je om sneller calorieën te verbranden dan met trainingen met een lage intensiteit. Ook neemt het weinig tijd in beslag waardoor HIIT de grote voorkeurstraining is bij mensen met een druk schema. Het implementeren van HIIT-lessen voor jong en oud is daarom zeker iets wat moet staan op jouw to-do-lijst voor 2022.

 
6. Personal training
Wie weinig tijd heeft en toch graag een goede, doelgerichte training wil doen, heeft veel baat bij een personal trainer. Als je een druk leven hebt, heb je vaak geen tijd om zelf een trainingsprogramma samen te stellen. Personal trainers helpen bij het ontwerpen van schema’s die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van het individu. Daarnaast helpen personal trainers ook om gemotiveerd te blijven en zo fitnessdoelen te behalen. 

Omdat in 2022 de focus ligt op ‘bewegen als medicijn’, ligt hier ook een kans voor personal trainers. Voor veel mensen is de eerste stap naar een fitter leven namelijk de moeilijkste. Ze willen wel, weten dat het belangrijk is, maar hebben ook veel vragen. Wat moeten ze doen en hoe moeten ze het aanpakken? Als personal trainer kun je deze onzekerheden wegnemen. Maak dit ook duidelijk in jouw communicatie. Fitness is niet alleen belangrijk voor iedereen, maar ook uitvoerbaar door iedereen! 
 

7. Trainen met eigen lichaamsgewicht
Een training met eigen lichaamsgewicht kan altijd en overal. Mede daarom blijft ook deze vorm van training groeien in 2022. Het is een goedkope en gemakkelijke manier van trainen. Je kunt lichaamsgewichtoefeningen aanvullen met materialen als 
weerstandsbanden, maar dit hoeft niet. Lichaamsgewichttrainingen pas je gemakkelijk aan de intensiteit of functionele behoeften aan. En er is weinig ruimte voor nodig. 

Calisthenics is een vorm van trainen met eigen lichaamsgewicht die nóg populairder gaat worden in 2022. Calisthenics kun je vertalen als ‘prachtige kracht’. Het woord is afkomstig van de Griekse woorden kallos (κ?λλος), dat mooi of schoonheid betekent, en sthenos (σθ?νος); kracht. In de praktijk wordt de term calisthenics voor veel verschillende oefeningen en trainingsvormen gebruikt. Dit varieert van oefeningen die vooral veel kracht vereisen tot oefeningen die voornamelijk het uithoudingsvermogen trainen. Calisthenics-training wordt nog beperkt aangeboden in sportscholen, dus hier ligt zeker een kans voor 2022. 
 

8. Buiten trainen
Buiten trainen past ook in de categorie ‘bewegen als medicijn’. Wandelen in het park, hardlopen en fietsen zijn sinds het begin van de pandemie populairder geworden. Gewoon naar buiten gaan voor wat frisse lucht, en zonlicht en groen is goed voor het humeur en de mentale fitheid. Volgens 
onderzoekers van de Universiteit van Rochester is aangetoond dat wandelen in de natuur angst en depressie vermindert en het algehele welzijn verbetert. Ze ontdekten dat blootstelling aan de natuur ertoe leidt dat deelnemers gemeenschap en verbondenheid belangrijker vinden dan oppervlakkige zorgen. Groene ruimten, tuinen en miniparken spelen in de toekomst een belangrijke rol. Wil jij jouw sportlocatie uitbreiden met een optie om buiten te trainen? Bekijk onze Crossmaxx® Outdoor

 
9. Hormonaal evenwicht
Dankzij open gesprekken over menstruatie en de menopauze is er meer onderzoek gedaan naar de rol van hormonen in de vrouwelijke fitheid. Dit is dan ook één van de fitnesstrends van 2022. Mannen en vrouwen hebben weliswaar hetzelfde aantal hormonen, maar het niveau van elk hormoon varieert. Zo hebben vrouwen hogere niveaus van oestrogeen en progesteron. Mannen hebben een hoger testosteronniveau. Dit beïnvloed de manier waarop we trainen. De progesteron- en oestrogeenspiegels zijn namelijk het laagst wanneer de menstruatie begint. Deze niveaus nemen vervolgens gedurende de cyclus geleidelijk toe. Lagere niveaus van deze hormonen kunnen zorgen voor een vermoeid gevoel. Dit heeft invloed op de (sport)prestaties. In 2022 gaan fitnessprofessionals, vooral degenen met kennis van hormoon gebalanceerde trainingen, hier meer aandacht besteden. Bijvoorbeeld door specifieke trainingen samen te stellen om deze hormonen te ondersteunen en in balans te brengen. Een kans voor elke gym dus. 

 

10. Schone, nette sportscholen
Er is niks mis met ‘rauw en industrieel’, maar sportscholen moeten wel schoon en netjes zijn. Voorheen kwam je nog wel weg met stofbollen in de hoek en dumbbells overal op de grond. Dat hoorde immers een beetje bij de sportschoolcultuur. ‘Je komt om hard te trainen, niet om te zeuren over de faciliteiten.’ COVID-19 heeft deze cultuur veranderend. Volgens een brancheonderzoek keren veel mensen alleen naar sportscholen terug als ze er zeker van zijn dat het de kans op infectie niet vergroot. De druk ligt nu op de sportscholen en andere trainingsfaciliteiten om hun leden de hoogste 
hygiënenormen te garanderen. Sportscholen die in 2022 het hoogste niveau van hygiëne in acht nemen, zijn aanzienlijk populairder dan sportscholen die hier weinig aandacht aan besteden. Wil jij de leden terugwinnen die hebben gekozen om alleen nog maar thuis te trainen? Zorg dan in elk geval voor een schone, veilige sportschool! 


Bron: Lifemaxx
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf