2 jaar geleden

Fitnesscentra creatief: 'Om 7.00 uur groepsles'

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
2 jaar geleden

De beperkte openingstijden maakt sportscholen creatief. Openingstijden vervroegen, groepslessen vroeg in de ochtend geven en abonnementen bevriezen. Een rondgang langs sportcentra leert dat de bezoekersaantallen op peil blijven, maar dat wel wordt gevreesd voor opzeggingen.

Vrijdag maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat sportaccommodaties voor een periode van ten minste drie weken om 17:00 uur leeg moeten zijn. Alleen tussen 5:00 en 17:00 uur mag worden gesport in de sportscholen.
Veel sportscholen hebben ervoor gekozen om de openingstijden te vervroegen. "We zijn nu in principe open vanaf 5:00 uur, groepsactiviteiten worden vervroegd naar de ochtend. We zien veel mensen die toch komen omdat ze het belangrijk vinden", vertelt Petro Hameleers van Anytime Fitness. Ook op andere sportscholen wordt in de ochtend groepsles gegeven. Bart Akkersdijk, sportschooleigenaar in Gennep, is bang dat mensen abonnementen gaan opzeggen. "December is sowieso vaak een slechte maand. Deze maatregelen helpen dus niet. We geven mensen wel de mogelijkheid hun abonnement een tijdje te bevriezen. Zo hopen we ze toch te behouden."

Maatregelen

De sportscholen balen van de maatregelen. Er heerst onbegrip, maar ook gelatenheid. "Ik snap dat het lastig is voor de mensen die beslissen over de maatregelen. We moeten het ermee doen en oplossingen vinden", zegt Akkersdijk uit Gennep.

“Onbegrijpelijk,” zegt Jeroen Gerats de nieuwe magazine manager van bodyLIFE. “Juist de fitnessclubs zijn door hun ledensoftware en App’s perfect in staat om de leden via reserveringen te verdelen over de gehele dag, sommige centra zijn zelfs 24 uur per dag open. Verder hebben de meeste clubs hun apparatuur nog steeds op 1,5 meter afstand staan.” Sportscholen hadden maar een besmettingscijfer van 1,2 procent. De brandhaarden zijn nu de scholen.

Veel locaties in de grote steden lopen nu vanaf 15.00 uur helemaal vol. "We doen wat we kunnen, maar dat het drukker zou worden, kon je op je vingers natellen" aldus Jet van Houdt van Fit for Free Amsterdam. Van het nieuws dat Omnicron een mildere variant zou zijn profiteert Basic-Fit direct, het aandeel is vandaag 4,4% gestegen op de beurs (AEX).

Sportkoepel NOC*NSF heeft het demissionaire kabinet opgeroepen om de sportaccommodaties tot 20:00 uur open te houden. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, zegt tegenover de NOS dat alle sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders hebben gewerkt aan het aanbieden van een veilige setting. "Daar is fors in geïnvesteerd, we werken met strikte protocollen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat besmettingen slechts zeer beperkt binnen de sport plaatsvinden."

Bronnen: bodyLIFE, BD.nl, Gelderlander.nl, 1Limburg, Sportnieuws.nl en Beursnieuws.nl
Auteur

Jeroen Gerats