2 jaar geleden

Geen tijd voor ontbijt

2 jaar geleden
Ondanks dat men weet dat ontbijten het belangrijkste begin is van je dag, lopen we toch weleens de deur uit zonder te ontbijten. “Ik eet later wel ” of “ik heb geen zin” is wat de meesten van ons gebruiken als excuus, om vervolgens pas tijdens de lunch wat te eten en onszelf uit te hongeren. Het is niet erg om het een keertje te doen, zolang het maar geen vast patroon wordt. Het ontbijt geeft namelijk juist de energie die je nodig hebt om de dag sterk te starten en al helemaal als je wilt afvallen. Dit artikel gaat dieper in op het belang van ontbijten.

Waarom is het ontbijt belangrijk?
De dag sterk en gezond beginnen is en blijft een lastig punt. Het ontbijt is een belangrijk moment van de dag. Je lichaam heeft ‘s nachts gefunctioneerd zonder eten en dat is toch wel 6 tot 8 uur dat je lichaam zonder nieuwe energie heeft gewerkt. Na het opstaan heeft het lichaam weer nieuwe energie nodig om goed te kunnen functioneren en presteren. Vooral op werk of school verbruik je energie om te concentreren en op te letten. Daarnaast is het ontbijt ook van belang om goed op gewicht te blijven.

Waar moet men op letten?
Wellicht ben je benieuwd naar wat je zou mogen eten als je een gezond ontbijt wilt eten voor dat slank of fit figuur. Sporten alleen is namelijk niet genoeg, want juist de voeding is het belangrijkste punt binnen een gezonde levensstijl. Het ontbijt is daarop geen uitzondering.

Een gezond ontbijt maken is niet ingewikkeld. Eigenlijk moet je vooral letten op welke producten veel koolhydraten bevatten en welke niet. Het liefst wil je producten hebben met zo min mogelijk koolhydraten. Koolhydraten zijn voornamelijk suikers en zetmeel. Zorg er dus voor dat je de hoeveelheid koolhydraten die je eet vermindert. Daarnaast is het essentieel om juist veel eiwitten en proteïnen binnen te krijgen. De eiwitten zorgen er namelijk voor dat je het gevoel krijgt dat je vol zit, waardoor je minder hoeft te eten en ze helpen ook bij het behoud van je spieren.

Hoe ziet een koolhydraatarm ontbijt eruit?
Een koolhydraatarm ontbijt draagt bij aan een energievolle start van de dag zijn. Zo kan je de dag beginnen met Griekse yoghurt en fruit, genieten van koolhydraatarm brood of een groene smoothie. Er zijn genoeg andere keuzes en eenmaal begonnen aan een koolhydraatarm dieet, kan dit volledig worden doorgezet naar alle maaltijden van de dag. Zorg in ieder geval elke dag voor een gevarieerd ontbijt om de verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en het minder saai te maken voor jezelf en dan volgt de rest gemakkelijk vanzelf.

Tips om de dag goed te beginnen
  1. Maak er geen gewoonte van het ontbijt elke dag over te slaan
Het lichaam heeft nieuwe energie nodig na elke nachtrust. Het ontbijt helpt ook om de rest van de dag regelmatig te eten en te concentreren op werk of school.
  1. Een gezonde voedingslevensstijl helpt vooral bij het afvallen of fit blijven
Het ontbijt is belangrijk om goed op gewicht te blijven. Het lichaam voelt zich gevuld en krijgt meer vitamines en mineralen binnen. De verleiding is ook minder groot om in de gedurende de ochtend te veel te snacken of te snoepen.
  1. Haal je energie uit proteïnen en eiwitten
Proteïnen en eiwitten zitten boordevol energie om de dag mee te starten en je te helpen bij jouw dagelijkse activiteiten.
  1. Een koolhydraatarm ontbijt kan bijdragen aan een energievolle start
Bij dit ontbijt eet je minder koolhydraten dan aanbevolen maar haal je juist al je energie uit de eiwitten en proteïne.
  1. Zorg voor variatie in je ontbijt
Om dit dieet makkelijker vol te houden is het belangrijk om voor jezelf afwisseling te hebben in wat je eet. Dit voorkomt dat het eentonig wordt.
Meest recente artikelen