2 jaar geleden

Hoe dagelijkse beweging een positieve impact kan hebben op je gezondheid

2 jaar geleden

Van oudsher was de mens een jager die zelf in zijn eigen levensonderhoud moest voorzien door zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Het jagen op dieren en het plukken van bijvoorbeeld vruchten hielden ons in beweging. Onze oervaders liepen heel wat af op en dag en dat hield ze gezond. Tegenwoordig doen we veel zittend werd en ook de jacht is niet meer aan de orde. We drukken op een paar knoppen en ons voedsel wordt tot in de keuken bezorgd. Handig? Zeker. Gezond? Nee, niet echt.

Elke dag een uur wandelen

Eigenlijk zou iedereen elke dag een uur moeten gaan wandelen. En dan bedoelen we wandelen met een stevige tred. Wanneer je jezelf went aan een dagelijkse lange wandeling, houd je het lichaam goed in conditie. Helemaal perfect is het natuurlijk wanneer je daarnaast ook nog aan sport doet. We consulteerden een personal trainer over dit thema. Zijn visie luidt als volgt: ,,Elke dag tienduizend stappen zetten als je daarnaast ook sport. Sport je niet, dan moet je elke dag vijftienduizend stappen zetten om het lichaam voldoende fit te houden en een gewichtstoename te voorkomen. Uiteraard op basis van een gezond en gevarieerd eetpatroon.’’ Veel wandelen zorgt ervoor dat de longcapaciteit verbetert, het risico op diabetes type 2 met meer dan de helft afneemt en de bloeddruk en het cholesterolgehalte afnemen. Bovendien heeft wandelen een kalmerend en helend effect op ons brein.

Zorgverzekeraars stimuleren beweging

Elk jaar kijken we weer vol spanning uit naar de hoogte van de ziektekostenpremie. In veel gevallen valt die premie hoger uit dan in het jaar ervoor. Dat komt deels doordat nieuwe technologie toegepast wordt in de zorg. Technologie die veel geld kost en een behandeling dus duurder maakt. Maar we leven ook met zijn allen steeds ongezonder. We eten onvoldoende gezond en we komen onvoldoende in beweging. Door gezond te leven, doen we onszelf dubbel plezier. We voelen ons beter en we zijn minder geld kwijt. Want vergelijk zorgverzekering gerust met autoverzekering, hoe meer schademeldingen er zijn, hoe hoger de premie het jaar erop zal worden.

Stijging zorgpremie

Naar verwachting zal de zorgverzekeringen 2022 gemiddeld per maand enkele euro’s duurder uitvallen dan zijn voorganger. Natuurlijk hangt het er vanaf bij welke zorgverzekeraar je de polis afneemt en voor welk pakket je hebt gekozen. Maar gezondheidsproblemen zelf voorkomen blijft altijd de beste optie!
Meest recente artikelen