2 weken geleden

Dennis Schulp, van het gouden Ajax naar tien jaar personal training

2 weken geleden
Hij behoorde midden jaren negentig tot een gouden lichting bij voetbalclub Ajax. Dennis Schulp (43) was een new kid on the block in de Amsterdamse sterrenploeg van trainer Louis van Gaal, maar kwam te kort voor de absolute top in de voetbalwereld. Hij kijkt alsnog terug op een mooie voetbalcarrière. Inmiddels is Schulp al tien jaar werkzaam in de fitnessbranche. Wij spraken hem over zijn verleden als topsporter en zijn heden en toekomst als een gedreven fitnessprofessional.
 
Het was in maart 1996 dat Dennis Schulp in het eerste elftal van Ajax debuteerde. In het thuisduel met Go Ahead Eagles kwam hij als invaller in het veld voor Patrick Kluivert. Bij Ajax speelden toen nog bekende namen als Edwin van der Sar, Danny Blind, de broers Ronald en Frank de Boer en Jari Litmanen. Ajax had in 1995 de Champions League gewonnen en in 1996 de wereldbeker in Japan.
 
Nadat veel spelers van het succesvolle Ajax vertrokken naar clubs als Barcelona, AC Milan, Juventus en Arsenal, wist Schulp geen basisspeler te worden bij Ajax. De aanvaller vertrok in de zomer van 1997 na vijf officiële duels in het eerste elftal naar FC Volendam en rondde in die periode zijn mbo-opleiding af. Zijn profcarrière van vijftien jaar leidde hem daarna naar onder anderen Willem II, NEC, De Graafschap en SC Paderborn 07 in Duitsland.

CARRIÈRESWITCH
Toen zijn voetbalcarrière in 2010 eindigde zocht Schulp een nieuwe uitdaging en die vond hij in de fitnessbranche. Inmiddels is de oud-speler van Ajax tien jaar personal trainer in Tilburg. "Ik heb tijdens mijn profcarrière geregeld nagedacht over wat ik wilde doen na het voetbal. Ik leefde voor mijn sport, maar wilde meer zijn dan alleen een voetballer die orders opvolgde van een trainer. Ik was ook wel iemand die vragen stelde of mee dacht over hoe iets beter kon. En ik heb mijn school afgemaakt, dat kreeg ik van huis uit mee."
 
"Terugkijkend op mijn profcarrière had ik mijn tijd nog veel slimmer kunnen indelen. Als voetballer denk je dat je heel druk bent, en je hebt ook drukke momenten, maar je hebt tussen alle trainingen en wedstrijden door genoeg tijd om te studeren of om te ondernemen. Ik zou jonge voetballers, en andere sporters willen adviseren: blijf jezelf buiten het voetbal of een andere sport ontwikkelen", vertelt Schulp.
 
De interesse voor fitness kwam bij het voormalig Ajax-talent al tijdens zijn voetbalcarrière. "Ik heb altijd goed voor mijn lichaam gezorgd en bracht veel tijd door in de gym. Ik rookte niet, ik dronk niet. Nog steeds niet. Ik overwoog na mijn profcarrière voetbaltrainer te worden en haalde ook diploma's daarvoor, maar dan merk je al snel dat je lang niet bij elke profclub kunt rondkomen van een rol als jeugdtrainer. Bij clubs als Ajax en PSV wel, maar niet bij Willem II, waar ik als jeugdtrainer mijn eerste stappen zette. Hoe groot je passie voor voetbal ook is, je kijkt verder. Ik wilde een nieuwe carrière opbouwen na mijn voetbalperiode."
 
"Ik heb me bijna een jaar lang naast mijn werk als jeugdtrainer georiënteerd en cursussen gedaan. Personal training zat daarbij en ik wilde me daar meer op focussen. Ik vond het heel interessant en uitdagend om mensen te helpen om fit en gezond te worden, zowel kinderen als volwassenen. Als je er echt op let zie je in het straatbeeld zoveel ongezonde mensen. Terwijl je zoveel meer aan kunt als je fit bent, ook zakelijk", benadrukt Schulp.

GESETTELD
Schulp heeft nu tien jaar zijn eigen PT studio en geeft aan op korte termijn een nieuwe stap te zetten als ondernemer. "Ik geef nu nog 25 uur per week personal training om me daarnaast te ontwikkelen als ondernemer. Het is goed om andere uitdagingen aan te gaan. Ik moest aanvankelijk wennen aan om niet-topsporters training te geven. Ik dacht in de begintijd teveel als topsporter. Ik ging uit van een topsportmentaliteit bij de klant, terwijl die er soms heel anders in stond om zijn of haar doel te bereiken. Uiteindelijk leiden meerdere wegen naar Rome. Dat heb ik in tien jaar wel geleerd", zegt Schulp.
 
"Als iemand met mij gaat trainen gaan we wel een bepaalde commitment aan. Ik vond het ook fijn toen ik als ondernemer begon dat ik zelf de touwtjes in handen kreeg. Ik bepaal zelf de koers van mijn studio en niemand ander. Ik begon mijn PT studio en nodigde mensen uit die ik kende, maar nu begeleid ik veel artiesten, topsporters en ondernemers die het maximale willen presteren in hun carrière. Ik heb in die tien jaar cursussen gevolgd en certificaten behaald. Ik blijf me ontwikkelen. Je kijkt ook naar waarin klanten geïnteresseerd zijn en hoe je van toegevoegde waarde kunt blijven."
 
In de nabije toekomst wil Schulp zich richten op twee nieuwe uitdagingen. Zijn passie voor voetbal wil hij graag meer combineren met zijn werk als ondernemer. "Ik zou jonge voetballers graag willen ondersteunen om hen in te laten zien dat er ook buiten topsport mooie kansen liggen, ook als je vol voor een profcarrière gaat. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Een doelgroep met wie ik ook meer wil gaan doen is ouderen. Mijn ouders zijn 75 jaar en gaan naar de sportschool, maar er zijn er veel die nauwelijks bewegen en zeker niet naar een sportschool gaan. Het zou mooi zijn als er nog meer locaties komen waar ouderen samen begeleid kunnen sporten en een bakje koffie kunnen drinken, ook voor het sociale aspect."
 
VOETBALLIEFDE
Voetbal blijft een belangrijke rol spelen in het leven van Schulp, ook ruim tien jaar nadat hij gestopt is. Onlangs was hij even terug bij Ajax, dat in de Champions League tegen Besiktas speelde. "Ik zat toen met mijn jongste zoon in de Johan Cruijff Arena. De sfeer was geweldig. Die sfeer was ook zo mooi toen we met Ajax in mijn tijd de Europese thuiswedstrijden nog in het Olympisch Stadion in Amsterdam speelden."
 
In 1996 zat Schulp nog op de bank tijdens de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund uit Duitsland. "Ik kijk nog met veel plezier terug op mijn tijd bij Ajax. Ik kwam in een team dat een van de beste van Europa was. Ik hoopte na mijn debuut op een carrière zoals van die andere jongens, maar dat liep anders, ook bij andere talenten bij Ajax in die tijd. Natuurlijk had ik op het allerhoogste niveau willen spelen en het Nederlands elftal willen halen, maar ik heb een prima carrière gehad en heb daarin veel plezier beleefd, dat vind ik het belangrijkste. Dat geldt nu ook voor mijn werk als personal trainer. Met plezier in mijn werk wil ik mijn klanten helpen om fit en gezond te worden, en daardoor gelukkiger te zijn in het leven."
Dennis SchulpAjaxpersonal training
Gerelateerde artikelen