1 week geleden

Matrix Fitness viert 20-jarig bestaan

1 week geleden
We schrijven het jaar 2001. Een nieuw fitnessmerk ziet het levenslicht: Matrix Fitness. Inmiddels is het merk als new kid on the block uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders van professionele cardio- en krachtapparatuur. Een bijzonder snelle groei, zeker gezien de huidige verdringingsmarkt waar Matrix zich in bevindt en waar de concurrentiestrijd hevig is. Voor het verklaren van dit succes moeten we terug naar 1975 en het buitengewone verhaal van oprichter Peter Lo en het ontstaan van het moederbedrijf Johnson Health Tech in Taiwan, waar het merk Matrix Fitness onderdeel van uit maakt.

Honderden brieven, één reactie
Succesvol word je niet van de een op de andere dag. Timing en geluk zijn factoren die je niet mag onderschatten. Zo ervoer ook Peter Lo. Geboren op het platteland van Taiwan, maar gesteund door zijn ouders, opgeleid tot leraar. Helaas leverde zijn baan in het onderwijs te weinig op om ook zijn broers te onderhouden nadat zijn ouders waren overleden. Hij besluit succesvol te willen worden in ‘de zakenwereld’ en schrijft – met de hand – honderden brieven naar bedrijven in Amerika met de vraag of ze iets, wat dan ook, voor hem kunnen betekenen. Eén bedrijf reageert.

An American dream in Taiwan
De reactie van dit ene bedrijf uit de VS, Ivanko, betekent de start van Peter Lo’s bedrijf: ‘Johnson Metals’ is geboren. Ivanko vraagt hem gewichtsschijven voor barbells te produceren. Hij grijpt deze kans met beide handen aan. Er is echter één kleine uitdaging, Peter weet op dat moment niet wat een barbell of gewichtsschijf is. Een tekening op een servet biedt uitkomst en al snel worden de schijven gegoten en met de hand afgewerkt. De fitnessbranche stond op dat moment in de kinderschoenen, het was een compleet nieuwe markt. Binnen no time groeit Johnson uit tot een eersteklas producent van diverse producten voor verschillende fitnessleveranciers.Eigen fitnessmerk
Wanneer de prijzen van schijven in China dalen onder de Taiwanese productieprijs besluit Peter cardiovasculaire toestellen te gaan ontwikkelen. Alleen op die manier kan hij de concurrentie voorblijven en blijft Johnson groeien. Hij produceert al een tijd voor het merk Trek Bicycles wanneer Trek in 1995 hun fitnesslijn wil afstoten. Peter reageert direct en koopt de hele divisie, noemt het Vision Fitness en heeft daarmee zijn eerste eigen fitnessmerk. Ondertussen evolueert Johnson van puur producent van fitnessmaterialen tot leverancier van eigen toestellen die wereldwijd verkocht worden.

Zelfvoorzienend productieproces
Voor de productie van Johnson’s eigen fitnesslijn Vision, investeert Peter veel geld in het verwerven van technieken die nodig zijn voor het maken van displays, motoren, elektrische generatoren en andere componenten. In die tijd uniek, want geen enkele concurrent is bereid zoveel geld te steken in het zelfvoorzienend maken van alle belangrijke productiekanalen. Het blijkt een belangrijke beslissing. Tot de dag vandaag is Johnson nog steeds niet afhankelijk van externe leveranciers en produceert het bedrijf ieder onderdeel, van grondstof tot eindproduct. Dit komt niet alleen de kwaliteit ten goede, het is kostentechnisch ook gunstig en wanneer productverbeteringen nodig zouden zijn, kan er snel geschakeld worden.

Brutale nieuwkomer
Johnson Health Tech. – zoals het bedrijf sinds 2002 heet – heeft sinds 1996 verschillende merken geïntroduceerd, ieder gericht op een specifiek segment waaronder ook de consumentenmarkt. In 2001 is het tijd voor een merk dat zich richt op de absolute top van de professionele fitnessmarkt: Matrix Fitness. Jaren van productontwikkeling, exclusieve partnerships en acquisities van onder andere het fitnessmerk Magnum volgen. Het productportfolio groeit van 56 producten in 2007 tot maar liefst 450 + producten vandaag de dag. En dan komt die onvergetelijke dag in 2006 dat Matrix Fitness als ‘new kid in town’ in de Benelux start. Een brutale nieuwkomer die de branche opschudt en vanaf dat moment geschiedenis schrijft. 

Oktober staat bij Matrix Fitness volledig in het teken van het 20-jarig bestaan. Matrix wil alle ondernemers, partners & medewerkers danken voor hun vertrouwen. En ze beloven, the best is yet to come.
 
Matrix FitnessJohnson Health TechTaiwan
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Matrix Fitness

Laatste artikelen van dit bedrijf