1 maand geleden

Sportraad pleit voor 1 miljard euro extra voor sport: 'Het is een noodzaak'

1 maand geleden

De Nederlandse Sportraad adviseert het nieuwe kabinet om jaarlijks bijna 1 miljard euro extra in sport te investeren. Dat geld is volgens het adviesorgaan nodig om meer professionals in de sport te krijgen en de toegankelijkheid daarvan te vergroten.

De Sportraad onder leiding van voormalig KNVB-voorzitter Michael van Praag adviseerde de overheid eind vorig jaar om sport en bewegen als een publieke voorziening te gaan zien en dat ook in een wet vast te leggen.

"Sport en bewegen moet voor iedereen in Nederland mogelijk worden, juist ook voor de groepen die nu niet aan sport deelnemen en onvoldoende bewegen", zegt Van Praag tegen het ANP. "Daarvoor is een stelselwet nodig plus forse financiële maatregelen. De overheid moet nu de touwtjes in handen nemen. Sport en bewegen zijn geen hobby, maar een noodzaak voor een vitale en veerkrachtige bevolking."

Volgens de Sportraad, waarin behalve Van Praag onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en voormalig VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zitten, heeft de coronacrisis aangetoond dat de overheid moet werken aan een toekomstbestendig sportstelsel.

'Door de coronacrisis zijn mensen nóg minder gaan bewegen, met alle gevolgen van dien. En dat terwijl Nederland eigenlijk al in een beweegcrisis zat. Nooit eerder waren zoveel mensen te zwaar, nooit eerder bewogen we zo weinig als nu', schrijft de Sportraad.

Om heel Nederland in beweging te krijgen, denkt de Sportraad dat de overheid tot 2030 jaarlijks 970 miljoen euro extra moet investeren. Het adviesorgaan adviseert ook vijf tot tien jaar lang jaarlijks 570 miljoen euro vrij te maken voor investeringen in sportaccommodaties, de openbare ruimte en innovatie in de sport.

Ga voor het volledige artikel naar www.nu.nl!

 

Meest recente artikelen