18 march 2021

'Heel weinig politici durven het aan om sport tot strijdpunt te maken'

18 march 2021

Terwijl veel mensen (de nodige) coronakilo's zijn aangekomen zit de sportsector al bijna een jaar op slot. In de politiek wordt wel gesproken over het belang van sporten en een gezonde samenleving, maar in de campagnes van de politieke partijen voor de Tweede Kamer-verkiezingen werd er nauwelijks over gerept. Dat baart de sportwereld zorgen.

"Er zijn blijkbaar heel weinig politici die het nu aandurven om sport tot een strijdpunt te maken. Dat vind ik heel zorgwekkend", zegt Joop Alberda, technisch directeur van volleybalbond Nevobo, tegen de NOS. "We krijgen in deze pandemie aan alle kanten het bewijs dat sport naast vaccineren het gratis medicijn is om een immune samenleving te creëren."

Frank van Eekeren, lector Impact of Sport aan de Haagse Hogeschool, verbaast zich over de kleine rol van sport in de politieke campagnes. Ook al begrijpt hij dat thema's als onderwijs, zorg en klimaat van grote waarde zijn. "Ik begrijp heel goed dat sport niet op dezelfde hoogte staat, maar het is wel een van die knoppen waar je aan kan draaien om de samenleving er weer bovenop te krijgen", aldus Van Eekeren.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, kon in de partijprogramma's van de politieke partijen weinig vinden over sport. "Nederland is tot stilstand gekomen en als je daar niets aan doet, krijg je uiteindelijk de rekening drie keer gepresenteerd aan de kant van de gezondheid. Dat zou je toch niet moeten willen."

Lees het volledige artikel Miljoenen coronakilo's erbij, maar over sport hoor je de politiek nauwelijks hier.

Meest recente artikelen