1 jaar geleden

Sporten met een mondkapje op verplicht: voor- en nadelen

1 jaar geleden

Vanaf 1 december is het verplicht om mondkapjes te dragen in alle openbare en overdekte ruimten, het openbaar vervoer, in het onderwijs en bij contactberoepen. In de Belgische provincie Antwerpen is het verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het sporten. In Nederland geldt de mondkapjesplicht in de meeste sportscholen alleen tijdens het heen en weer lopen tussen verschillende apparaten. Wat zijn de voor- en nadelen van sporten met een mondkapje? 

De maatregelen rondom het coronavirus en sporten wijzigen continu, waardoor het voor veel mensen onduidelijk is wat nu precies de bedoeling is. Wanneer je naar de sportschool gaat moet je momenteel een mondkapje dragen. Dit doe je zowel bij de receptie als in de kleedruimtes en bij het verplaatsen tussen ruimtes. Het is niet verplicht om een mondkapje te dragen tijdens je sportieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld op de loopband, maar dit mag uiteraard wel. 

Voordelen van het dragen van een mondkapje bij sporten
Je draagt een mondmasker om ervoor te zorgen dat je geen anderen besmet als je zelf besmet bent en dit nog niet weet. He tis mogelijk dat een corona-infectie zonder klachten verloopt. Hierdoor kan het zijn dat iemand sport en zonder het in de gaten te hebben anderen besmet. Een mondkapje vormt hier een kleine drempel voor. Wel moet gezegd worden dat je tijdens het sporten vaker en dieper inademt en dat de huidige maskers hier niet voor gemaakt zijn. Een groot gedeelte van de lucht verplaatst zich niet door het masker, maar ontsnapt langs de zijkanten.

Nadelen van een mondkapje in de sportschool
Volgens de World Health Organization werkt het dragen van een mondkapje belemmerend tijdens het sporten. Zo kan het je ademhaling bemoeilijken wanneer je het masker goed draagt. Ook wordt het mondkapje snel nat door je ademhaling en door zweet. Over het algemeen groeien bacteriën sneller in een vochtige omgeving. Het is niet bewezen of dit ook geldt voor een vochtig mondmasker, maar de WHO geeft aan dit een logisch gevolg te vinden.

Daarnaast sluiten de mondkapjes die momenteel bestaan niet goed aan. Hierdoor kun je anderen ook met een mondkapje nog steeds besmetten. Een masker dat wel goed aansluit kan kortademigheid en duizeligheid veroorzaken en hiermee de sportprestaties verminderen. Onderzoek van het Britisch Journal of Sports Medicine wijst uit dat het verstandiger is om afstand te houden tijdens het sporten dan om een mondmasker te dragen. Momenteel is het ook niet verplicht om tijdens het sporten een masker te dragen.

Afstand houden
Veel sportscholen hebben de nodige maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat sporters voldoende afstand kunnen houden. Ook krijgt iedere sporter vaak een eigen flacon en doekje om materialen schoon te maken na gebruik. Het is belangrijk dat sporters wel gewoon hun volledige routine uitvoeren om blessures te voorkomen. Gebruik je normaliter altijd een foamroller voor het losmaken van je spieren? Blijf dit doen, maar maak deze vooraf en na gebruik even goed schoon en hou afstand van andere sporters die bezig zijn met hun warming-up of cooling down. Let er ook op dat je items zoals losse gewichten en weerstandsbanden schoonmaakt na gebruik.

Meest recente artikelen