3 jaar geleden

Kansen voor fitnessorganisaties: corona zorgt voor meer bewustwording omtrent leefstijl

3 jaar geleden

De uitbraak van het coronavirus leidt tot meer aandacht voor leefstijl en gezondheid. Dit komt doordat de ziekte een verband laat zien tussen een (on)gezonde leefstijl en het verdere verloop van de ziekte. Een besmet iemand met een ongezonde leefstijl heeft meer kans op implicaties en een ernstiger verloop. Voor fitnessorganisaties biedt dit gegeven kansen. Wat is er nodig om Nederlanders te overtuigen meer tijd en aandacht te steken in een gezondere leefstijl?

De invloed van leefstijl

Tijdens de eerste corona uitbraak in maart gaf Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, aan dat gemiddeld 75 tot 80 procent van de coronapatiënten op de intensive care overgewicht heeft. Deze trend is ook te zien in andere landen, zoals China. Zolang er nog geen vaccin is, is het dus belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Iemand die gezond leeft, heeft een grotere kans om corona te doorstaan wanneer hij of zij deze ziekte krijgt. 

Corona heeft andersom ook een invloed op de leefstijl van mensen. Door de lockdowns worden veel gewoonten doorbroken. Zo valt onder andere het actief pendelen van en naar werk weg en heeft de tijdelijke sluiting van verenigingen en het cancellen van groepslessen in de sportschool ook invloed. Nederlanders zitten tegenwoordig nog meer dan ooit. 

Nadenken over eigen gedrag

Mensen worden meer gedwongen om te denken over het eigen gedrag. Dit komt ofwel doordat het gebruikelijke patroon wordt doorbroken, ofwel doordat mensen reflecteren op hun gedrag. Dit zorgt voor bewustwording en bewustwording is de eerste stap in het veranderen van gedrag. Zodra het bewustzijn er is, is het tijd voor de volgende stap: plannen maken om nieuw gedrag aan te leren. In dit geval kan dat zijn om tot een nieuwe leefstijl te komen met meer beweging en gezondere voeding. 

Een gezonde leefstijl heeft gigantisch veel voordelen. Zo hebben mensen met een gezonde leefstijl meer energie, een betere stoelgang, een betere weerstand, minder risico op kanker, hart- en vaatziekten en een mooiere huid, haren en nagels. De huid speelt een belangrijke rol in de gezondheid en biedt bescherming tegen de buitenwereld, waardoor het voor zowel vrouwen als mannen belangrijk is om een gezichtscrème op het gezicht te smeren. Het gezicht is namelijk het deel van het lichaam dat het meest kwetsbaar is, omdat dit het meest wordt blootgesteld aan externe factoren. Een gezichtscrème voor mannen is speciaal ontwikkeld voor de mannenhuid, die steviger is en meer talg produceert dan de vrouwenhuid. 

Hier liggen kansen voor fitnessorganisaties

Er liggen mooie kansen voor fitnessorganisaties in het groeien van de bewustwording, het maken van plannen en het vormen van nieuw gedrag. Wij zetten een aantal tips op een rij:

  • Allereerst is het belangrijk dat je zichtbaar bent bij jouw doelgroep. Zorg ervoor dat de groep die wilt gaan werken aan een betere leefstijl je kan vinden, bijvoorbeeld op social media.

  • Leg duidelijk uit hoe jouw aanbod kan helpen bij het behalen van specifieke doelen, zoals het bereiken van een gezond gewicht of het versterken van de spieren of loslaten van stress.

  • Ten slotte is het belangrijk dat je duidelijk maakt hoe jouw aanbod bijdraagt aan het vormen van nieuwe gewoonten. Het is voor mensen belangrijk dat ze hun nieuwe gewoonten ook op lange termijn kunnen volhouden.

Meest recente artikelen