2 maanden geleden

Eerste exemplaar van boek Waarde(n)vol Budo uitgereikt aan Japanse ambassadeur in Nederland

2 maanden geleden
Deze week heeft schrijver en sportpedagoog Yos Lotens het eerste exemplaar van zijn boek “Waarde(n)vol Budo” uitgereikt aan de Japanse ambassadeur in Nederland ZH Hidehisa “Harry” Horinouchi. Het ontvangst in de Japanse ambassade door de ambassadeur en zijn vrouw Sabine Horinouchi was bijzonder gastvrij. 

De ambassadeur was bijzonder verheugd met Lotens boek en gaf blijk van veel interesse en kennis. Tijdens de uitreiking en de aansluitende lunch werd bijzonder gepassioneerd gesproken over het concept achter het boek en uiteraard over Japan; een land waar de gasten Yos Lotens, Edgar Kruijning - ambassadeur van Waarde(n)vol Budo-, Peter Wetzer -uitgever en promoter van het boek en achterliggende concept - en Robbert van der Geest - judopromotor en Japankenner, meermalen zijn geweest.

Budo-sporten gaan gewenst gedrag belonen
Sportplezier, motoriek en zelfverdediging staan bij budo-sporten centraal. En dat je daarbij banden, slippen, titels en prijzen kan behalen, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar dat die sporten, zoals judo, karate, jiujitsu, aikido en taekwondo, ooit met een andere bedoeling zijn ontwikkeld, dat weten maar weinigen. Het was de grondleggers van budo-sporten vooral te doen om de pedagogisch vormende waarden van hun bewegingskunst, om mensen te vormen tot een aanwinst van de maatschappij. Maar die rol raakte al vrij snel en steeds meer op de achtergrond. Gewenst gedrag werd slechts een welkome ‘bijvangst’ in de race naar vooral sporttechnische- en wedstrijdprestaties. Judopedagoog Yos Lotens ontwikkelde daarom een uniek project  “Waarde(n)vol budo; gids voor budo-kids”. 


Foto vlnr Robbert van der Geest, Edgar Kruijning, Yos Lotens, ZH Hidehisa Horinouchi, Sabine Horinouchi en Peter Wetzer

Meerwaarde door opvoeden op de mat
Nu normen en waarden steeds vaker onder een vergrootglas liggen, worden budo-sporten met dit nieuwe project (als voortrekker) gestimuleerd om de ‘budo-waarden’, de kernwaarden uit de overlevering van o.a. Japanse samoerai, gerichter naar de voorgrond te halen, te trainen, toe te passen en te belonen.                                                            
Terwijl prijzen, titels en hogere banden in budo beoogde prestaties blijven, worden budoka nog meer uitgedaagd om te groeien  in ‘budo-gedrag’. Bij voldoende groei daarin kan een unieke budo-badge op de band worden verdiend. Budo-gedrag is het gewenste respectvolle gedrag dat de budo-leraar van zijn leerling-budoka wil zien. Hiermee wordt de budo-leraar niet minder begeleider naar sporttechnische- en wedstrijdprestaties, maar steeds meer een opvoeder op de mat.

Hiervoor worden normen en waarden in de schijnwerpers gezet en getraind zoals eer, respect, (zelf)beheersing, geduld, loyaliteit, veerkracht, (zelf)vertrouwen en samenwerking en ander gewenst sociaal gedrag. Deze staan met Japanse karaktertekens afgebeeld op een unie kbudo-polsbandje voor budoka. Symbolisch om buiten de mat uit te dragen dat je als budoka deze budo-waarden respecteert, traint en probeert toe te passen in het dagelijks leven.

Boek, project en missie                                                                                                                                                                                
Het boek “WAARDE(N)VOL BUDO-gids voor budo-kids” is de basis van dit project en aanzet voor een brede missie in en door budo-sporten. Auteur en animator Yos Lotens stimuleert budo-collega’s om de budo-waarden in hun sport gericht te trainen, toe te passen en budoka op de band zichtbaar te belonen met een budo-badge; “Als je goed gedrag wilt zien, dan moet je dat ook belonen”. Een deel van de opbrengst van het boek en Yos’ clinics komen ten goede aan KIKA-Stichting Kinderen Kankervrij.

Budo Ambassadeur                                                                                   
Budo-grootmeester Edgar Kruyning, internationaal martial arts-expert met ongeveer 50 verschillende dangraden in meerdere budo-sporten, is ambassadeur "waarde(n)vol budo" en met Lotens een van de budo-troubadours die nationaal draagvlak (uit)bouwen en meerdere ambassadeurs per budo-sport gaan werven voor dit project. 

Japanse Ambassadeur                                                                                                                                           
Vanwege de Japanse roots van de budo-waarden werd op woensdagmiddag 16 september het eerste exemplaar van het ‘Waardenvol budo’ officieel overhandigd aan de Japanse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Mr. HidehisaHorinouchi. Dit vormde tevens de start van een brede budo-missie. 

Donderdag 17 september werd aan Rob van der Hoorn, Lotens’ judoleraar en werkgever, het 2e exemplaar uitgereikt en wel in zijn sportschool te Oegstgeest. Daarmee gaat de voorverkoopvan het boek en het project officieel van start.

Inmiddels is een informatieve website voor het boek en het project gelanceerd, www.waardenvolbudo.nl en een gelijknamige facebook-pagina.

 
Budo SportenYos Lotensjudo