4 september 2020

Nieuwe luchtreiniger met UV-C lampen maakt corona onschadelijk

4 september 2020
Over luchtreinigers met UV-C licht is momenteel veel te doen. Zeker nu onderzoekers bewijs hebben dat UV-C licht het coronavirus onschadelijk maakt. Maar wat is een UV-C luchtreiniger eigenlijk en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.

UV-C licht en virus desinfectie
Ultraviolette straling (UV-licht) is elektromagnetische straling en niet zichtbaar met het blote oog. UV-licht heeft een golflengte tussen 10 en 400 nanometer. Er bestaan drie verschillende soorten UV-stralingen: UV-A, UV-B en UV-C.

Enkel UV-C licht is effectief tegen virussen. UV-C is zelfs uitermate geschikt voor microbiologische desinfectie. Daarom wordt UV-C licht vaak toegepast om water, oppervlakten en lucht te desinfecteren van virussen, schimmels, sporen en bacteriën. UV-C licht is dus ook toepasbaar in luchtreinigers.

Hoe werkt UV-C licht in een luchtreiniger?
Een UV luchtreiniger past UV-C licht toe middels ingebouwde UV-C lampen. Zo maken ze micro-organismen (virussen, bacteriën en schimmels) onschadelijk vóór ze het filter in gaan. Het filter zorgt er vervolgens voor dat de micro-organismen definitief uit de lucht worden verwijderd. Tot slot brengt een UV-C luchtreiniger schone, gezonde lucht de ruimte in. De lucht rondom de ademhalingszone blijft voortdurend schoon, mits de circulatie goed doordacht is.

Onderzoek toont aan: UV-C licht zeer effectief tegen het coronavirus
Een studie van Signify (voormalig Philips) in samenwerking met de Universiteit van Boston wijst uit dat UV-C licht het coronavirus uitschakelt. Zo schenen de onderzoekers 6 seconden lang met UV-C licht op besmet materiaal. Na 6 seconden was het beschenen instrument of de oppervlakte zo goed als virusvrij: 99%. Na 25 seconden was dat zelfs 99,999%.

De alleskunner onder de UV-C luchtreinigers
De nieuwe EDC650 UV-C van Extreme Air Products is ontworpen om fijnstofdeeltjes te verwijderen en bacteriën en virussen in de lucht te deactiveren. De vier ingebouwde UV-C lampen maken virussen onschadelijk. In het HEPA-filter worden de al gedeactiveerde virussen definitief uit de lucht verwijdert.
De EDC650 UV-C is verder geruisarm en energievriendelijk. Hij heeft ook een groot bereik met een hoge capaciteit, wat hem erg geschikt maakt voor grote ruimtes. Denk daarbij aan fitnesscentra, kantoren, klaslokalen, zorginstellingen en grote huiskamers.

Vanuit ondernemers en particulieren is er een groeiende behoefte aan aanvullende bescherming tegen het coronavirus. Een luchtreiniger met een UV-C filter is een uitstekende investering. De installatie is gemakkelijk (plug-and-play), er is geen technische kennis voor nodig en de UV-C lampen werken zeer effectief tegen virussen. Tot slot profiteer je ook van de voordelen die een gezonde binnenlucht oplevert: betere concentratie, minder ziekteverzuim en geen last van ongezonde lucht klachten (bron).

Levensduur UV-C lampen
Houdt er wel rekening mee dat UV-C lampen geen eeuwig leven hebben. Dat komt doordat bij de ontlading van UV-C energie kleine deeltjes vrijkomen die zich hechten aan de binnenkant de lamp. Na 8000 branduren (wat ongeveer gelijk staat aan 1 jaar) is een UV-C lamp ‘op’. Daarmee bedoelen we dat een UV-C lamp niet meer optimaal desinfecteert. Gelukkig zijn de lampen snel en eenvoudig te vervangen.


 
CoronavirusventilatieluchtreinigerUV-C lamp
Gerelateerde artikelen