1 maand geleden

Zo ga jij een volgende crisis met je team met opgeheven hoofd tegemoet.

Lexia Emerenciana
Spreker/Trainer/Columnist
1 maand geleden

“Sportschooleigenaren investeren in materiaal omdat dit tastbaar is, what you see is what you get. Investeren in de (loopbaan)ontwikkeling van de medewerker is minder tastbaar. Vandaar dat er nauwelijks voor gekozen wordt om hierin te investeren.”

Deze opmerking heb ik de afgelopen jaren vaak voorbij horen komen. Van mensen die langer dan 10 jaar in de branche actief zijn en inmiddels weten hoe het er binnen de branche aan toe gaat. Ik noem het struisvogelpolitiek.

Struisvogelpolitiek
De afgelopen maanden hebben we gezien dat het materiaal is blijven staan. Het heeft niets voor je kunnen doen. Het stond er passief bij. Je was keihard afhankelijk van de skills van je medewerkers. In hoe zij zelf met originele ideeën kwamen om de club op een alternatieve manier toch door te laten draaien. Hoe is dat verlopen? Ben je tevreden over hun skills? Is de uitstroom van je leden hierdoor beperkt gebleven? Oeps. Een confronterende vraag voor sommige eigenaren. Die hebben niet eerder in de ontwikkeling van hun medewerkers geïnvesteerd, want dit was nog nooit nodig geweest. En ach, ‘het is niet tastbaar’. Wat ook nog meespeelt: het medewerker verloop is groot binnen hun club. Dus waarom in hen investeren?

Dat hebben ze gemerkt de afgelopen periode. Door helaas niet verder te kijken dan materiaal, hebben zij in deze crisisperiode ervaren dat er wél meer nodig is. Tuurlijk waren er pareltjes binnen de club die hun werkgever verrast hebben met hun skills, maar de meerderheid vond proactief ideeën aanleveren een uitdaging. Voor elke sportschool geldt: de band met je team is de afgelopen maanden op de proef gesteld. Je hebt gezien wie er begeleiding en support nodig heeft en wie niet. Wie weet heb je zelfs bij jezelf gemerkt dat deze crisis je aan het wankelen heeft gebracht. Als dat zo is, hoef je je daarvoor niet te schamen. Het heeft ook mij en veel ondernemers in Nederland uit evenwicht gebracht. Het gaat er uiteindelijk om wat je geleerd hebt van deze periode en hoe je hier krachtiger uitkomt.

Zie jij jezelf als een Brandaris?
In crisistijd is je team afhankelijk van goed leiderschap. Wat heeft jouw team van jou gezien, gehoord en gevoeld? Ben jij de Brandaris van je club? Een baken van licht waar het team op kon vertrouwen en een voorbeeld aan kon nemen? Niet alleen de ontwikkeling van je team, maar ook dat van jezelf als manager/eigenaar is belangrijk. Jouw ontwikkeling als leider is tastbaarder en zichtbaarder dan ooit geworden ten tijde van deze crisis. Wil je een sterker team dat een volgende crisis goed kan weerstaan? Maak dan je budget vrij om (loopbaan)ontwikkeling aan te bieden.

‘Gratis geld’ voor je personeel: subsidie
Het budget hoeft niet heel ruim te zijn, want je kunt subsidie aanvragen voor de (loopbaan)ontwikkeling van je medewerkers. Officieel noemt de overheid dit: het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in de onderneming die werkenden in de onderneming stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.

De overheid stelt subsidie beschikbaar voor het MKB. Val jij onder klein MKB (<50 medewerkers)?  Dan krijg je 80% van de subsidiale kosten vergoed. Stel dat een ontwikkeltraject € 10.000 kost, hoef jij maar €2.000 te betalen. Ik hoop dat deze zakelijke crisisperiode je heeft doen realiseren dat teamontwikkeling juist NU zo belangrijk is. De ontwikkeling van het personeel naar klantmagneten is belangrijk voor clubs die over 10 of 20 jaar nog steeds willen bestaan.

Challenge yourself
Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zou de club een volgende crisis kunnen overleven op de manier waarop ik tot nu toe de club en het team gemanaged heb?
  • Kan ik met dit team een volgende crisis overwinnen?
  • Ga ik komend jaar investeren in A) materiaal of B) ontwikkeling van mijn personeel? En zet ik dus mijn medewerkers centraal om hen sterker en zelfverzekerder te maken?

Martin Luther King zegt hierover: ‘Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste trede te nemen.’ En zo is het. Als je achterom kijkt, zie je wat het resultaat is van de keuzes die je hebt gemaakt. Het is nu tijd om vooruit te kijken en je business sterker te maken door andere keuzes te maken.

Samen met een team professionals in verschillende disciplines kan ik je helpen jouw club een stevige en duurzame basis te geven. De keuze is aan jou: Wil je in de volgende crisis de Brandaris zijn voor je team? De sterke leidinggevende die weet wat zijn mensen nodig hebben? Ik kan me niet voorstellen dat je liever een struisvogel bent, toch?

Graag ga ik het gesprek met je aan om te kijken wat we voor je kunnen betekenen in het aanvragen van deze subsidie in september 2020 of maart 2021. Stuur een mail naar lexia@degastcentraal.nu of bel: 06-48043285.

RetentieKlanttevredenheideducatiepersoneel
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

De Gast Centraal

Laatste artikelen van dit bedrijf
Auteur

Lexia Emerenciana