1 maand geleden

Btw-verlaging kan fitnesssector ademruimte geven

Eric Vandenabeele
Directeur Fitness.be
1 maand geleden

Inactiviteit is tegen de natuur van fitnessprofessionals en hun klanten. Vanaf de verplichte sluiting is de sector zich online blijven inzetten voor meer vitaliteit, weerbaarheid en toenemende immuniteit voor hun leden. Sinds 18 mei laten clubs en personal trainers zich ook outdoor van hun meest inventieve en motiverende kant zien. Zonder perspectief op een volledige heropstart is echter een groot deel van de fitnesssector in gevaar. Nog langer gesloten blijven zal leiden tot faillissementen waardoor een aanzienlijk deel van het miljoen fitnessbeoefenaars in België zijn fitnessfamilie zal kwijt geraken, meldt Fitness.be.

Als fitnesscentra nog langer gesloten moeten blijven volstaan de bestaande steunmaatregelen absoluut niet om fitnessondernemingen te laten overleven. Daarvoor zijn de marges te klein en de financiële putten gecreëerd tijdens de verplichte sluiting te groot. "De genomen overheidsinitiatieven zijn lovenswaardig, maar extra maatregelen zijn echt wel nodig om fitnessondernemers een perspectief op heropbouw van hun club en cliënteel te bieden. Zo niet zullen we veel clubs zien verdwijnen", zegt Eric Vandenabeele, directeur van Fitness.be, de beroepsvereniging van de fitnesssector.

Als fitnessdeuren nog langer gesloten blijven is dit niet alleen nefast voor de sector, maar ook voor één op de tien Belgen die daar de ideale partner vinden om te werken aan hun fysieke en mentale gezondheid. In deze coronatijden hebben we meer dan ooit nood aan beweging. Alle experten zijn het daar roerend over eens, maar de sector die daar zijn product heeft van gemaakt blijft op zijn beweeghonger zitten. Nochtans was de fitnesssector één van de eerste sectoren waar een risicoanalyse werd gemaakt en een sectorprotocol uitgeschreven. Door de opgelegde regels te volgen creëren clubs en trainers een veilige trainingsomgeving met voldoende afstand, hygiëne, ventilatie, beperkt aantal bezoekers en professionele begeleiding. Clubs en personal trainers hebben reeds zwaar geïnvesteerd om hun clubs en studio’s coronaproof te maken.

Huidige btw-regels
"Onze sector rekent op een snelle heropstart en extra steun om dit duurzaam te kunnen doen", zegt Vandenabeele. Een gefaseerde heropstart zal nooit de trainingsmogelijkheid kunnen bieden welke beoefenaars voor de crisis hadden, maar iedereen staat er klaar voor. De sector het extra steuntje in de rug geven dat het nodig heeft kan volgens Vandenabeele eenvoudig via een herziening van de interpretatie van de huidige btw-regels.

"Deze zijn momenteel absurd. Zeker wanneer je ze bekijkt in het licht van promotie van een kwaliteitsvol aanbod. Momenteel wordt er 6% btw gerekend voor fitness zonder begeleiding. Eenvoudig gebruik van accommodatie en toestellen. Wanneer een club kiest om begeleiding te voorzien dan wordt dit 21% btw net als bij groepslessen. Dit is gebaseerd op een interpretatie van de btw regelgeving. Lokale inspecteurs bekijken het aanbod en de abonnement structuur van iedere club apart waardoor een oneerlijk voordeel wordt gecreëerd voor sommigen en er zelfs clubs zijn waar alles aan 21% wordt gerekend. En dan te bedenken dat ‘sport’ vrijgesteld is van btw", zegt Vandenabeele.

Een aanpassing van de wetgeving is zelfs niet nodig. Een interpretatie dat begeleiding noodzakelijk is om de hoofdactiviteit, gebruik maken van de fitnessaccommodatie, veilig te laten verlopen laat toe om het algemene btw-tarief op 6% te brengen. "Dit zou de sector niet alleen door de moeilijke heropstart kunnen helpen, maar ook een perspectief geven om de clubs kwaliteitsvol uit te bouwen en nog meer Belgen te laten werken aan het behoud en verbetering van hun gezondheid", aldus Vandenabeele. "Onze sector wil burgers op weg helpen naar meer weerbaarheid en gezondheid. Nu is het aan de overheid om onze sector via een eenvoudige beslissing ook terug gezond te maken."

fitness.beCoronavirusheropening
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf
Auteur

Eric Vandenabeele