3 jaar geleden

De coronacrisis door de ogen van fitnessondernemers: Thomas Verheij

3 jaar geleden
Er is vrijwel niemand op de wereld die niet te maken heeft met gevolgen van de coronacrisis, ook de fitnessbranche wordt hard getroffen. Clubs moesten in maart hun deuren sluiten en sporten in grote groepen mocht niet meer. Inmiddels mag in kleine groepen en op afstand buiten worden gesport, maar de deuren van fitnesscentra blijven vooralsnog tot 1 september gesloten. Hoe kijken fitnessondernemers aan tegen deze ontwikkelingen? Wij maakten een rondje langs de velden.

“Omdat Formupgrade geen fitnesscentrum is, maar een beweegcentrum bestaande uit paramedische dienstverlening mochten wij per 18 mei openen", zegt Thomas Verheij van Formupgrade in Arnhem in de nieuwe editie van het magazine van BodyLIFE. "Voor mij valt de schade dus in principe mee, maar ik kan me voorstellen dat voor veel zelfstandigen en kleine ondernemingen dit hele zware tijden zijn en dat er nog zwaardere tijden aanbreken als fitnesscentra niet voor 1 september open gaan."

"Iedereen moet diep in de financiële reserves gaan en die zijn in deze branche al niet groot. Ik vind het absurd dat die datum van 1 september wordt gehanteerd. Ik vraag me ook af of de overheid snapt dat door het zo ver uitstellen van de heropening van fitnesscentra sportende leden ook een soort angst wordt ingeboezemd. Want er zullen ongetwijfeld mensen zijn die ook na 1 september, als alles in beperkte mate open mag, misschien niet eens meer durven te komen. Met leden thuis begeleiden kun je een bepaalde tijd klanten bezighouden en behouden, maar niet iedereen blijft een abonnement betalen voor oefeningen als thuis de trap op en neer lopen of opdrukken in de woonkamer", aldus Verheij.

"Ik ben bang dat de beslissingen die men in Den Haag heeft genomen in de toekomst voor nog een veel groter probleem zorgt. De goede sportinfrastructuur die we met elkaar hebben opgebouwd de afgelopen jaren zal gedeeltelijk verdwijnen. Toch zullen we als branche slim moeten omgaan met de mogelijkheden die we wel hebben. Je moet leden echt iets kunnen blijven bieden. Hoe dan ook: de fitnessbranche zal door deze tijd voor altijd anders worden.”

"Tot slot wil ik aangeven dat we ook kritisch naar onszelf als branche moeten kijken, het is ons blijkbaar niet gelukt om als branche gezamenlijk met elkaar op te trekken. Leveranciers, sportschooleigenaren, ketens en andere stakeholders. Wat mij betreft is het de taak van de branchevereniging om daarvoor te zorgen. Deze strijd hadden we alleen in ons voordeel kunnen beslissen door een sterk en gezamenlijk collectief te vormen met een sterke leider."
CoronavirusheropeningFormupgrade
Gerelateerde artikelen