14 january 2020

Sporten, neem het je niet voor, ga het vooral doen!

14 january 2020
‘Ik ga vanaf nu vier keer per week naar yoga’, ‘Ik wil over een maand zeven kilo lichter zijn’ of ‘Over twee maanden loop ik een halve marathon’. Het zijn prachtige voornemens, maar niet reëel. Met zulke doelen is de kans van voortijdig afhaken groot. Maar hoe moet het dan?

Goede voornemens tellen meestal maar een week of drie en dan verdwijnen ze in de kast, tot ze er volgend jaar weer uit worden gehaald. Conclusie: daar heb je niets aan. Wie werkelijk aan zijn of haar gezondheid wil werken en onder meer wil sporten kan beter gaan ‘doen’ in plaats van ‘zich voornemen’. 

Waarom het dan toch vaak lastig is of niet lukt is omdat de doelen te hoog worden gesteld. Van niks doen naar vier per week trainen lukt maar een enkeling. Het is niet reëel om van jezelf te verwachten dat je dit lange tijd vol gaat houden. Het advies luidt om het in kleinere stappen aan te pakken, het langzaam op te bouwen. En er vooral plezier aan te beleven. 

Doe het niet alleen, motiveer elkaar
Ten eerste is het belangrijk voor jezelf een doel helder te hebben. Wat wil je bereiken? En binnen hoeveel tijd? Overleg desnoods met een personal trainer, een sportcoach of welke andere trainer dan ook wat haalbaar is. En hoe je dat zo goed mogelijk volhoudt. Het klopt dat er op internet allerlei schema’s te vinden zijn, maar persoonlijk contact om een doel te halen werkt in de meeste gevallen beter. Ook een sporttraject starten met een maatje is langer vol te houden. Je kunt elkaar motiveren als het even minder gaat. 

En dat moment komt. Na een week of drie kan er ook de klad in komen als je twee keer per week traint. Of dat nu om hardlopen, kickboksen of yoga gaat. Ineens heb je geen tijd, ben je moe, regent het of waait het te hard. Zelfs voor wie binnen traint op een yogamat. Je moet er nog altijd op de fiets naartoe. Op zo’n moment is het goed dat je maatje wel gaat en jou stimuleert om toch van die bank af te komen. 

Reële doelen stellen zorgt voor vooruitgang
Terug naar die doelen. Stel ze in kleine stappen. Houd twee keer per week een half uur trainen eens een maand vol. Ook als je het thuis doet. Er zijn heel veel oefeningen die je gewoon in de woonkamer kunt doen om je spieren te trainen. Vaak zijn er nauwelijks investeringen voor nodig. Met een paar elastieken van Workoutgear.nl kun je alle mogelijke oefeningen doen die bijdragen aan een fit lijf. 

Ben jij iemand die een stok achter de deur nodig heeft, dan is twee keer per week naar de sportzaal of je aansluiten bij bijvoorbeeld een hardloopclub een beter alternatief. En mogelijk ook nog eens een stuk gezelliger, waardoor je het langer weet vol te houden. 

Als je eenmaal door die eerste weken heen bent, wordt het langzaam een deel van je wekelijkse bezigheden en veel mensen menen dat ze zich op een gegeven moment een leven zonder sport niet meer voor kunnen stellen. Voor het zover is: kleine stappen. Reële doelen. Dat zorgt voor blijvende vooruitgang. 
 
Meest recente artikelen