10 november 2019

Yoga en krachttraining gaan uitstekend samen!

10 november 2019
Denk je nog steeds dat yoga alleen weggelegd is voor suffe types en krachttraining voor macho’s, denk dan nog eens goed na. Het is niet voor niets dat elke gym een yoga les aanbied. Veel mensen snappen niet hoe yoga en krachttraining samen gaan maar dat gaan we in dit artikel uitleggen.

De combinatie van deze twee trainingen is uitstekend om je uithoudingsvermogen en kracht te vergroten. Ook ontwikkel je je lichaamshouding te verbeteren en balans en flexibiliteit te ontwikkelen. Je zorgt ervoor dat je je fysieke prestaties gaat maximaliseren. De meditatieve kant van de training zorgt ook voor je innerlijke stabiliteit en mentale balans. Hier volgen vijf redenen die laten zien dat het allemaal niet zo suf en super extreem is als het lijkt.

Kracht en flexibiliteit
Yoga is geweldig voor natuurlijke kracht en voor wanneer je snel meer spieren wilt opbouwen. Maar wil je niet heel gespierd worden maar wel in shape komen is het ook ideaal. Je wordt er ook veel leniger door. Ben je bijvoorbeeld de eerste paar lessen nog een stijve hark kan je na een aantal lessen al in de meest gekke houdingen terecht komen. Voor het sporten is een flexibele yoga broek ook geschikt!

Explosiviteit en uithoudingsvermogen
Met krachttraining activeer je je snel bewegende spiervezels waardoor je je maximale kracht vergroot dat komt omdat je alles wat sneller doet en explosiever. Bij Yoga gaat het allemaal wat langzamer dus train je je slow-twitch spiervezels die zorgen weer voor het opbouwen van uithoudingsvermogen. Geschikt dus voor lange duur met een lage intensiteit.

Gecontroleerde ontspanning en agressie
In de gym wil je natuurlijk die “gewichten door het dak heen smijten” zou Joël Beukers zeggen. Dat is voor krachttraining inderdaad wel fijn en lekker. Maar om weer tot rust te komen is de yoga weer top. Je ontwikkelt daarmee gecontroleerde agressie. Super fijn dus en goed te combineren met krachttraining.

Geest, lichaam en ziel
Niet bij iedereen werkt yoga en wordt iedereen helemaal ontspannen. Maar een belangrijke reden kan ook zijn dat je naar je lichaam leert luisteren. En dat hoeft dan niet op die zweverige manier die je nu in je hoofd hebt. Het kan ook helpen om stress, vermoeidheid en futloosheid te bestrijden.

Spierherstel
Je spieren groeien en ontwikkelen niet tijdens de training maar vooral daarna. Krachttraining is een zware work-out en je lichaam heeft daarna echt een herstel nodig. Je moet dus goed uitrusten na zware trainingen. Daarna is yoga dus uitstekend om je lichaam helemaal te laten ontspannen. Voor je armen, schouders en rug is dit vooral een aanrader.

Kortom yoga en krachttraining zijn ideaal te combineren, veel succes!
Meest recente artikelen