4 jaar geleden

Nederlandse Leefstijl- en Preventievisie gaat Europees naar vijf landen

John van Heel
Directeur
4 jaar geleden

Sinds 2012 zet ik me in om in Weert en landelijk met Nieuwe Gezondheid en Leefstijlclub, een preventie beweging op gang te brengen. Dat doe ik in Weert door het opzetten van een lokaal samenwerkingsverband met, wat we in Weert, de vijf ringen noemen: lokale overheid, bedrijven, onderwijs, zorg en welzijn en de sportsector. Streven is de preventiekennis van professionals te optimaliseren en consumenten bewuster te maken van de waarde van primaire preventie.

Landelijk schreef ik eveneens over een kennisupdate van professionals op het gebied van preventie en leefstijl als medicijn. Niet alleen voor professionals in de fitnessbranche, maar zeker ook voor de professionals in de zorg, onderwijs en welzijn. Er is een consument bewustwordingsprogramma en professional kennisprogramma ontwikkeld om dit doel te bereiken. In 2017 ben ik, in samenwerking met Ben Moonen en Hans Arens, begonnen met het schrijven van een projectvoorstel om onze aanpak ook in andere landen op te starten. In 2018 vernamen we dat we één punt te kort kwamen, dus afgekeurd. Maar aanhouders winnen. Na de verbetering van het projectplan hebben we die in februari 2019 weer ingediend en in de laatste week van september ontving ik de bevestiging van de Europese Commissie (Erasmus+): ACCEPTED!

De Europese commissie gelooft net als wij, dat we met dit programma van onderuit, rechtstreeks naar consumenten, maar ook van bovenaf, professionals, invloed kunnen hebben in de gezondheid en leefstijl van de burger. Het werkmodel wat we gebruiken kent vier pijlers. Allereerst drie pijlers van de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Deze is afgelopen jaren onderzocht en wetenschappelijk effectief bewegen voor duurzame gedragsverandering op gebied van gezonder leven.

De drie GLI pijlers zijn:

  1. Beweging
  2. Voeding
  3. Gedrag, ofwel, het brein


Als vierde punt brengen we nog in Positieve Gezondheid, een relatief nieuwe visie van Machteld Huber, waarin gezondheid gedefinieerd wordt vanuit zes domeinen, fysiek/lichaamsfuncties, mentaal, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Bij deze visie staat niet, zoals bij veel huisartsen, de curatieve interventie of medicatie centraal maar de behoefte en wensen van patiënten. Vertaalt naar sport en fitness staat niet fitness en de oefening centraal, maar wat de deelnemer wil bereiken.

Vanaf januari 2020 gaan we aan de slag om een driejarig consumenten programma te ontwikkelen en een leefstijl als medicijn motivator programma voor professionals te ontwikkelen, in zes talen. We bouwen een online studieprogramma voor consumenten en professionals, trainen onze partners in Spanje, Portugal, Slowakije, Litouwen en België, maar natuurlijk mogen we binnen dit project ook professionals opleiden in Nederland, liefst tweehonderd.

Wil jij als professional of club inhaken, meld je aan via info@nieuwe-gezondheid.nl.

Met trotse groet,
John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid

Leefstijl als medicijnNationale Preventie BewegingNieuwe Gezondheid - New Health 2022
Gerelateerde artikelen
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf