Tijd voor een nationale spier campagne: Heel Nederland aan de spier 'medicijn'!

Verschenen in Bodylife nummer 1 2018

Fitness is de nummer 1 sport van Nederland. Maar liefst twintig procent van alle Nederlanders ouder dan vijftien jaar doet aan fitness. Dat zijn ruim 2,7 miljoen personen. Jaarlijks brengen zij ruim 200 miljoen bezoeken aan fitnesscentra. Ongeveer 75 procent van deze 2,7 miljoen personen fitnesst minimaal één keer per week voor gemiddeld anderhalf uur. Toch is dit allemaal nog veel, heel veel te weinig.

'De Gezondheidsraad adviseert twee à drie keer per week de spieren trainen!'

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen (Gezondheidsraad 2017) zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten en op depressieve symptomen. Bij ouderen verlaagt het de kans op botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

'87,5 procent van de Nederlandse bevolking haalt de norm niet!'

De twintig procent van de bevolking die sport bij fitnesscentra, sport dus gemiddeld genomen één keer, terwijl het advies minimaal twee keer per week is. Tijdens de lezingen 'Bewegen is medicijn' en de cursus 'Leefstijl- en preventie coach' hou ik de deelnemers altijd de spiegel voor met de nieuwe richtlijn en het komt dan altijd uit op slechts vijftien tot twintig procent die de norm heeft behaald. Uit het Nationaal Beweeg onderzoek in 2006 bleek dat 87,5% de 'Schijf van 3''-norm niet haalt. Is dat niet heel erg vreemd?

'Spiertraining is het ultieme gezondheid 'medicijn'!'

We weten dat we tussen ons 30e en 80e levensjaar maar liefst 50 procent spiermassa verliezen. We weten dat dit tot gevolg heeft dat het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, rugklachten, nek klachten, blessures, kanker en nog heel veel andere aandoeningen significant wordt verhoogd. De Gezondheidsraad is er heel duidelijk in: krachttraining verbetert de insulinegevoeligheid, verbetert de bloeddruk, verlaagt het risico op fracturen, verbetert de loopsnelheid en spierkracht, vergroot de vetvrije massa, verhoogt de botkwaliteit, en zo gaat het maar door met de voordelen van dit 'super medicijn'. We weten nu dat door twee tot drie keer per week de spieren te trainen, het risico op de meeste chronische aandoeningen met 40 tot 80 procent daalt. Dit maakt spiertraining tot het ultieme gezondheid 'medicijn', maar?, ligt het aan mij of blijkt dat bijna niemand te deren?

'Waarom wordt er zo weinig actie ondernomen?'

Ik zie geen zorgverzekeraar opstaan met de boodschap: "Train je de spieren twee à drie keer per week en kan je dat aantonen, dan halveren we je premie". Ik zie geen overkoepelend orgaan van huisartsen bijscholingen doen, om huisartsen op de hoogte te stellen van deze nieuwe richtlijn. Ik zie geen publiekscampagnes waarmee duidelijk wordt gemaakt dat er een super 'medicijn' is. Waarom wordt er zo weinig actie ondernomen? Misschien ben ik te voorbarig en is dit allemaal in voorbereiding, ik ben in ieder geval van mening dat iedere, zichzelf respecterende Nederlander aan de spiertraining moet, al is het maar twee à drie keer per week twintig squats maken om mee te beginnen.

'Het aantal fitnessers moet snel verdubbelen!'

Moeten we onze ambitie niet sterk naar boven bijstellen? Nu sport twintig procent in sportcentra, moet dat niet op korte termijn naar minimaal 50 procent? Natuurlijk hebben wij wel wat huiswerk te doen om mensen ook actief te houden. Maar als de zorgverzekeraar helpt met premieverlaging en de huisarts verwijst naar doelgroep specifieke programma's met een multidisciplinaire aanpak, dan moet toch veel sneller dan nu gebeurt het aantal fitnessers snel verdubbelen?

'Tijd voor een nationale spier campagne!'

Misschien is NL Actief het eerst aan zet. Samen met branchepartners een nationale spiercampagne opzetten, bijvoorbeeld één keer per jaar. 'Breng je biologische leeftijd naar beneden'. Misschien samen met de nationale sportweek. Wellicht is er een zorgverzekeraar die kennis heeft van de nieuwe richtlijnen en gelooft in de visie van preventie en hierop wil inhaken. En de patiëntverenigingen? Hartstichting, Hersenstichting, Diabetes vereniging, spiertraining werkt immers preventief op al deze aandoeningen, dus waarom niet allemaal de armen in elkaar slaan om meer mensen aan de spiertraining te krijgen.

De criticus zal zeggen: "Da's reclame voor de commerciële sportcentra," maar ook dat kan breder getrokken worden. Of men nu Meer Bewegen voor Ouderen gaat doen, Nederland in Beweging, Power Wandelen, Bootcamp of Fitness, het gaat om meer in beweging komen en domweg de spieren trainen. Trekken we de campagne breder, dan kan ook Kenniscentrum Sport en NOC*NSF inhaken.

Clue is, meer mensen moeten de preventieve power van spiertraining ontdekken en toepassen. Men kan toch beter een branche supporten die met gezondheidsbevordering bezig is, dan een branche die er op teert dat mensen ziek zijn en pillen blijven slikken. Nu zijn we natuurlijk blij met de medische ontwikkeling, maar met een preventieve instelling is zo veel leed te voorkomen.

Misschien als voorbode al lokaal starten met een healthy aging/spier programma?

John van Heel | EFAA, j.vanheel@efaa.nl | Mobiel 06-53623485

 

Edities