Wereld Fitness Trends Top 20-2018: Groepslessen op nummer 2!

Verschenen in Bodylife nummer 9 2017
De 'Wereld Fitness Trends Top 20' voor 2018, kunnen jou als sportinstructeur, clubmanager of clubeigenaar een goede richting geven als het gaat om plannen en strategie voor het nieuwe jaar. Er zijn een aantal opvallende veranderingen te zien ten opzichte van 2017.



Nummer 16 'Gezondheidsbevordering op het werk', nummer 17 'Smartphone apps met oefeningen' en nummer 18 'Resultaatmetingen', zijn van de lijst verdwenen. Nieuw zijn op 16 'Licentiestatus voor fitnessprofessionals', op 19 'Core training' en op 20 'Sport specifieke training'. Binnen de zeventien trends die vorig jaar ook op de lijst stonden, zijn drie opvallende stijgingen te zien. 'Flexibiliteit' en 'Mobiliteit rollers' is gestegen van 20 naar 15. 'Bewegen is medicijn' is van 12 naar 7 en 'Groepstraining' van 6 naar 2.

Groepstraining
Met groepstraining in de trendlijst worden groepslessen bedoeld waarbij "?een instructeur de les leidt en de individuen motiveert in opzettelijk grotere groepslessen van vijf of meer personen. Groepslesprogramma's zijn ontworpen als effectieve sessies voor verschillende fitnessniveaus. De lessen zijn motiverend omdat de instructeurs verschillende leiderschapstechnieken inzetten, om individuen op verschillende niveaus te helpen hun fitnessdoelen te bereiken." Hierbij kun je denken aan uiteenlopende groepslessen van Cycling tot CrossFit tot Yoga. Groepstraining is een interessante trend om aandacht aan te besteden, als het gaat om de activiteiten in de club.

Stressverlaging
Recent onderzoek toont aan dat deelnemers aan groepslessen 26 procent minder stress ervaren en een grote verbetering in mentale, fysieke en emotionele kwaliteit van leven ervaren. Individuele sporters doen meer moeite, maar ervaren geen significante verbetering in het stressniveau en een beperkte verbetering van levenskwaliteit.
Dat er veel voordelen zitten aan groepslessen is bekend. Toch is de inhoud heel belangrijk, die zorgt er voor dat de sporters enthousiast blijven deelnemen aan de lessen. De kracht van een goed lopende les ligt bij de instructeur. De planning en inhoud kan nog zo geschikt zijn, het is uiteindelijk de instructeur die de klanten weet te binden. Of niet?

Juiste promotie
Planning is essentieel. Het tijdstip gecombineerd met de juiste duur en keuze van de les, maakt of er wel of niet mensen naar toe zullen komen. Wanneer de groepsles op de juiste manier gepromoot wordt (gericht op de doelgroep), kan de opkomst een succes worden. Een goede poster of advertentie met passende foto's en mooie teksten, doen ontzettend veel. Zeker als de les een onbekende naam betreft. Zo vertelde een collega dat ze een promotie had gedaan voor het programma MindFit, een anti-stress programma gebaseerd op bewegen. Het doel hiervan is om intensiteit te vragen om ontspanning te ervaren. De doelgroep kende de naam nog niet en moest weten dat het toegankelijk was. Ze gebruikte de tekst: "Als je kunt ademen, kun je meedoen met MindFit". De slogan was goed gekozen want de opkomst was overweldigend.

Retentie in groepslessen
Deelnemers naar een groepsles toe halen is meestal niet het grootste obstakel, de leden vasthouden is dat wèl. Om ze vast te houden is het handig om te weten waarom sporters stoppen.
- Saaiheid: de les moet afwisselend en motiverend zijn. Wekelijks nieuwe oefeningen en nieuwe muziek zijn motiverend. Een kwartaal lang hetzelfde doen, kan demotiverend werken als de instructeur onvoldoende differentieert en varieert.
- Onvoldoende meetbaarheid: de les moet niet alleen leuk zijn, maar je moet ook werkelijk vooruitgang kunnen ervaren. Bodypump en Club Power zijn goede voorbeelden waarin een deelnemer werkelijk vooruitgang ziet. De klant kan zijn vooruitgang 'meten' door het gebruik van gewichten. Bij freestyle lessen moet een instructeur de les dus zodanig indelen dat de klant ook de vooruitgang kan meten. Door de klanten daarnaast ook nog eens te wijzen op hun vooruitgang, maak je ze bewust van het positieve effect van de training.
- Tijd en niveau: er zijn steeds meer '30 minuten programma's' omdat mensen weinig tijd hebben. Een HIIT groepsles (nummer 1 trend van 2018) is geschikt voor een 30 minuten training. Ook Freestyler? - een board met weerstandsbanden voor benen en armen - is geschikt voor 30 minuten training vanwege de afwisselende workouts en hoge intensiteit. Het niveau is van groot belang. Wanneer je als beginner een Pilates les voor gevorderden binnenloopt, dan haak je al snel af. Goed en voldoende differentiëren als docent, of werken met niveaugroepen, is hier de oplossing. Ook is het slim om de meest geliefde instructeurs op daluren te plaatsen en minder krachtige instructeurs op piekuren, zodat de overall bezetting verbetert.
Retentie creëer je door een goed opgeleide, gemotiveerde instructeur voor de groep. Een goede groepsles instructeur geeft een gedegen en afwisselende les. Hij of zij kan differentiëren, organiseren (goed in de muziek werken bij aerobic-achtige lessen) en daarbij ook nog eens zorgen voor een goede sfeer, passend bij de les. Interactie, namen kennen, persoonlijk contact, groepscontact, vrolijkheid en spontaniteit, bevorderen allemaal de retentie.

Groepslessen in 2018
Wanneer je het groepslessen programma voor 2018 gaat opstellen, kun je rekening houden met de trends. Denk naast lessen van een uur aan korte groepslessen van 30 tot 45 minuten. Yoga is een groeimarkt. In 2017 op 7 en nu op 6. Binnen de Yoga zijn verschillende stromingen, waardoor er altijd iets te vinden is dat geschikt is voor jouw doelgroep. Hatha is de meest toegankelijke Yoga vorm en Poweryoga is zeer geschikt binnen de sportclub. Lichaamsgewichttrainingen staan op 4 in de trendlijst. Groepslessen zoals Pilates en groepslessen bestaande uit fysieke zware oefeningen zoals opdrukken en squats, passen geheel in deze trend. Krachttraining (op 5) en een seniorenprogramma (op 8) mogen natuurlijk ook niet in het aanbod ontbreken?
Bronnen: Worldwide survey of fitness trends 2017, 2018, Group Exercise Participants Experienced a 26 Percent Reduction in Stress and Improved Mental, Physical and Emotional Quality of Life, research by University of New England College of Osteopathic Medicine. ACSM 2016 article benefits of group exercise.

Wereld Fitness Trends Top 20-2018: Groepslessen op nummer 2!

Top 20 Worldwide Fitness Trends for 2018
1 High-intensity interval training
2 Group training
3 Wearable technology
4 Body weight training
5 Strength training
6 Educated, certified, and experienced fitness professionals
7 Yoga
8 Personal training
9 Fitness programs for older adults
10 Functional fitness
11 Exercise and weight loss
12 Exercise is Medicine
13 Group personal training
14 Outdoor activities
15 Flexibility and mobility rollers
16 Licensure for fitness professionals
17 Circuit training
18 Wellness coaching
19 Core training
20 Sport-specific training

*Tabel uit de Worldwide survey of fitness trends 2017 en 2018. 

Top 20 Worldwide Fitness Trends for 2017
1 Wearable technology
2 Body weight training
3 High-intensity interval training
4 Educated, certified, and
experienced fitness professionals
5 Strength training
6 Group training
7 Exercise is Medicine®
8 Yoga
9 Personal training
10 Exercise and weight loss
11 Fitness programs for older adults
12 Functional fitness
13 Outdoor activities
14 Group personal training
15 Wellness coaching
16 Worksite health promotion
17 Smartphone exercise apps
18 Outcome measurements
19 Circuit training
20 Flexibility and mobility rollers


Annemiek Smegen,
QUENO Sportopleidingen
Edities