FITPRO 2017: "Een netwerkdag met een mix van lezingen, workshops en infostanden"

Verschenen in Bodylife nummer 9 2017

'Het FitnessNetwerk' is voor de sector een toegevoegde waarde. Een recent bewijs hiervan is de 'Fitpro-Beurs', die eind oktober in Merchtem voor de allereerste keer werd georganiseerd.  Bezoekers van de beurs waren fitnessondernemers, trainers, fysiotherapeuten en Personal Trainers uit Vlaanderen en ook Wallonië, die met veel interesse de stands zowel als de lezingen en de interactieve workshops bezochten.

Tekst: Karl Vercruysse

Volop workshops

Mede organisator Karl Vercruysse: "We danken hierbij ook de 38 exposanten die deze netwerkdag mogelijk gemaakt hebben en we bedanken ook de mastertrainer van 'Perform Better', die de leerrijke workshops heeft verzorgd."

Karl Vercruysse vervolgt: "Ook de lezingen werden goed gesmaakt. Allerlei actuele onderwerpen kwamen aan bod. Life Fitness schetste de trends en ontwikkelingen in de Belgische en Nederlandse fitnessmarkt en allerlei exposanten hadden hun eigen onderwerp: Benvitaal "Campagnes en bedrijfsfitness", Virtuagym "Van 'PT-idee naar hyperwinstgevend' door businessmodel, systemen en automatisering", Sensopro "Een revolutie in reha en training", Inbalans "ElliptiGO en buitenfitness", Greinwalder "Functional training als businessmodel: top of flop?", Milon "Marktpositionering: kiezen of gekozen worden", Move To Live "Move smart" en voor Technogym kwam Barbara Den Bak vertellen over de opkomst van Boutique fitness studio's. We kijken terug naar een geslaagde eerste editie en werken met de opgedane ervaring verder aan editie 2018."

Ludo Vandierendonck: "Belangrijk voor het huidige klimaat binnen de sector, is de effectieve aanwezigheid van een organisatie die op vele vragen een antwoord heeft. Die via mailingen en Facebook daadwerkelijk voor interactie zorgt tussen ondernemers. Door middel van workshops en regionale vergaderingen worden ondernemers bij mekaar gebracht om nuttige informatie uit te wisselen. Het brengt die clubs in contact met de juiste partners voor hun vraag of project, enzovoorts?."

Ervaring telt

"Het FitnessNetwerk gaat volgend jaar zijn vijfde levensjaar in en de ambities zijn nog nooit zo groot geweest. Vooral in de zin van toegankelijkheid voor professionals uit de verschillende sectoren: fitness, personal training studio's, boutiques (onder andere yoga), kinesitherapie, enzovoorts... Iedereen met een zaak in de wellness-industrie, heeft vroeg of laat nood aan antwoorden, die met hun corebusiness te maken hebben en vinden het dan ook belangrijk om een aanspreekpunt te hebben," aldus Karl Vercruysse.

Karl Vercruysse en Ludo Vandierendonck, de bezielers van 'Het FitnessNetwerk', kunnen terugblikken op meer dan 25 jaar ervaring binnen de sector en zullen altijd de benodigde integriteit ten toon spreiden wanneer een zelfstandig ondernemer wil weten op welke manier hij efficiënter kan werken en - indien nodig - meer rendement uit zijn zaak kan halen.

Kansen en bedreigingen

Karl Vercruysse en Ludo Vandierendonck redeneren als volgt: "Een fitnessbedrijf leiden vraagt in het huidige fitnessklimaat veel van de fitnessondernemer. Elke dag staan we voor een aantal uitdagingen (interne zaken personeel, situaties met klanten, defecten apparatuur, enzovoort) maar ook bedreigingen (opstart nieuwe club in de buurt, controles overheidsinstanties, enzovoort). Hierop moeten we een antwoord geven. De kunst is om de juiste beslissingen te nemen en te zorgen dat deze op korte of lange termijn rendabel worden voor het bedrijf. In veel gevallen sta je als ondernemer alleen in deze keuzes en vaak ontbreekt het aan tijd, om na te gaan of kosten kunnen worden gedrukt (bijvoorbeeld door andere leveranciers), of het mogelijk is personeel efficiënter te laten werken, om clubleden te "verwennen" op de juiste manier (interne acties), om vergelijkingen te maken met andere clubs, enzovoorts. Dit alles om simpelweg te beoordelen of men als ondernemer "goed bezig" is.

Vanuit de gedachte dat "cijfers niet alles zeggen" is het idee gegroeid om een netwerk op te bouwen tussen ondernemers, gecombineerd met de nodige transparantie en met respect voor de integriteit van de club. 'Het FitnessNetwerk' bestaat sinds oktober 2013 en is er eigenlijk voor alle 'standalone' clubs in België. In de denkcel van deze organisatie zitten ernstige ondernemers, elke eigenaar van een club met verschillende jaren ervaring. 'Het FitnessNetwerk' heeft een aantal raakpunten met de Fitnessorganisatie, maar is meer een aanvulling op het niveau van de fitnessondernemer (lees: complementair). Ondertussen zijn reeds 110 Vlaamse clubs en sinds kort ook 10 Waalse clubs aangesloten. 

Wil je weten hoe je je bij het FitnessNetwerk kunt aansluiten?
Bel naar +32 (0)475 29 03 49 (Karl Vercruysse) of bezoek de website www.hetfitnessnetwerk.be of stuur een mailtje naar info@hetfitnessnetwerk.be

 

Edities