Jumping Fitness, hoogwaardig totaalconcept rondom trampolinetraining: rode wangen en een glimlach

Verschenen in Bodylife nummer 9 2017

Als anderen je formule proberen te kopiëren, doe je het goed. Jumping Fitness blijft zich echter onderscheiden als een hoogwaardig totaalconcept. Het bevat doordachte, effectieve trainingen op veilige trampolines van Duitse kwaliteit, begeleid door een instructeur die een intensieve training heeft gevolgd. Resultaat? Rode wangen en een glimlach bij de sporters.

Tekst: Aart van der Haagen

Fotografie: Jumping Fitness


 

Kwaliteit overwint uiteindelijk. Kon je begin 2017 op twintig plaatsen in Nederland terecht voor Jumping Fitness, inmiddels omarmen veertig studio's het concept. "Van Texel tot Maastricht," illustreert Barry Verkade, distributeur voor Nederland. "Het blijft groeien; gemiddeld komt er één per maand bij. We zullen ons in 2018 weer verbinden aan Healthy Fest in Center Parcs de Eemhof, waar we afgelopen editie 150 trampolines in bedrijf hadden." Zijn echtgenote Karem Verkade, die mastertrainingen geeft, schetst een stukje geschiedenis. "Het doen van effectieve work-outs op een trampoline ontstond in de jaren negentig in Brazilië, een innoverend land op het gebied van lichamelijke ontwikkeling. Op dat moment brak het idee nog niet internationaal door, maar een jaar of twaalf geleden introduceerde een Duitse ondernemer het concept Jumping Fitness en wist dit goed te vermarkten. Daarna ging het hard." Twee jaar geleden startte de Nederlandse distributeur en gezien de continue expansie van de formule, mag je concluderen dat deze aanslaat.

Zo laag mogelijk

Wat houdt Jumping Fitness precies in? "Een door muziek ondersteunde interval-cardiotraining in groepsverband op individuele trampolines, heel intensief, maar met een lage impact en daardoor heel toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld knie- of rugproblemen," vertelt mastertrainer Marina Taal. "Zacht voor de gewrichten, dus, maar wel zeer effectief voor het gehele lichaam: je traint meer dan 400 spieren en verbrandt zo'n duizend kilocalorieën per lesuur. Er komen endorfines vrij, die je in een prettige gemoedstoestand brengen; je voelt je opgewekt. Wij zien dat de deelnemers met rode wangen en een glimlach de les verlaten. Die duurt, afhankelijk van de behoeften, tussen de dertig en zestig minuten." Haar collega Floor Buikema, eveneens mastertrainer, vult aan: "Jumping Fitness staat voor een uitgebalanceerd, doordacht concept met gevarieerde oefeningen, gemakkelijk aan te leren basisstappen, snelle resultaten en een individuele aanpassing van de intensiteit. Hoewel deelnemers vaak denken dat ze omhoog gaan springen, zoals gewoonlijk bij trampolines, werkt ons concept anders: je blijft juist zo laag mogelijk bij de mat. Daarbij is het belangrijk om continu je spierspanning te behouden, die vooral begint vanuit de core. Dit maakt de work-out op de speciaal voor Jumping Fitness ontwikkelde trampolines nog intensiever."

Interval, Kids

"Korte intervallen zorgen ervoor dat het lichaam zich telkens razendsnel herstelt," legt Karem Verkade uit. "Jumping Fitness ondersteunt en bevordert de spierkracht en het spieruithoudingsvermogen, stimuleert het metabolisme en helpt hardnekkige vetreserves te verbranden. Het op en neer gaan tussen zwaartekracht en gewichtloosheid versterkt de interactie tussen beide hersenhelften, wat leidt tot positieve impulsen, meer energie en ontspanning. Dat werkt positief op het reactievermogen. Verder verdiept Jumping Fitness de ademhaling, verbetert het de bloedsomloop en draagt het bij aan het verlagen van de bloeddruk, de opbouw en het behoud van de botdichtheid, bij een minimale sprongbelasting." Marina Taal: "Van dit concept bestaat ook een speciale Interval-variant met korte oefeningen tussendoor, waarmee naast cardio ook nadruk op kracht komt te liggen. Tevens hebben we Jumping Kids, een speelse manier voor kinderen om hun fysieke conditie te versterken en hun motorische ontwikkeling te stimuleren."

Duitse kwaliteit

Volgens Floor Buikema hecht Jumping Fitness er heel veel waarde aan dat de work-outs in een veilige omgeving plaatsvinden, waarin hoogwaardige trampolines een sleutelrol vervullen. "Binnen ons concept kiezen we uitsluitend voor professionele modellen van Duitse kwaliteit, speciaal voor dit doel ontwikkeld en niet te vergelijken met de goedkopere typen voor consumentengebruik. De vorm is een zeshoek met twee scherpe hoeken en een doorsnede van 140 centimeter, wat een maximale bewegingsvrijheid binnen minimale afmetingen garandeert." Barry Verkade noemt een aantal relevante specificaties: "Geluidloze vering op basis van 48 korte, zeer rekbare elastieken zonder allergenen, een relatief hoog, licht en stabiel frame met secuur laswerk, slijtvaste rubber voeten en een anti-statische anti-slipmat van duurzaam geweven polypropyleen, die een bijzonder gelijkmatige en zorgvuldig uitgekiende weerstand heeft. Verder kenmerkt de trampoline zich door een verstelbare steun voor extra stabiliteit, waarop je tijdens bepaalde oefeningen je armen kunt laten rusten. Bij het topmodel, dat 435 euro exclusief BTW kost en vijf jaar garantie meekrijgt, ligt het draagvermogen op 200 kilogram. We bieden ook een lichtere, eenvoudiger afgewerkte variant met een draagkracht van 120 kilogram aan, die 349 euro exclusief BTW kost en met twee jaar garantie wordt geleverd."

Pittige basisopleiding

Een belangrijk onderdeel van het totaalconcept dat Jumping Fitness heet vormt de tweedaagse, pittige basisopleiding. "Die is ontwikkeld in samenwerking met SAFS & BETA, een gerenommeerde academie met ruim 25 jaar ervaring in de fitnessbranche, bekroond met de DEKRA Seal," vertelt Marina Taal. "Iedere instructeur volgt dit intensieve programma, dat 335 euro exclusief BTW kost en een theorie- en een praktijkexamen bevat. Het bestaat uit het aanleren en correct uitvoeren van de bewegingen, de grondbeginselen van anatomie, voedingsleer en muziektheorie, lesopbouw met onder andere warming-up, cooling-down en stretching, een uitgebreid handboek, een trainershirt en een certificaat." Jumping Fitness behelst naast de genoemde elementen nog promotiemateriaal en ondersteuning van de instructeurs, om hen op weg te helpen met alle aspecten van de eerste lessen. Karem Verkade benadrukt dat het om een freestyle-formule gaat. "Je neemt de trampolines af, je volgt de opleiding en daarna kun je zonder verdere investeringen of terugkerende zakelijke verplichtingen aan de slag. Binnen een bepaald stramien bouw je je eigen lessen op, toegespitst op je doelgroep. Kortom, een interessant totaalconcept rondom een veelzijdige work-out, die een unieke toevoeging biedt aan het programma van sportcentra."

Meer informatie: www.jumping.fitness,nl

 

Edities