Kunnen we samen gezonder worden en de kwaliteit van ons leven optimaliseren?

Verschenen in Bodylife nummer 7 2017


Het antwoord hierop is volmondig; JA. Dit is geen mening, maar wetenschap. Er zijn duizenden onderzoeken waaruit blijkt dat we door bepaalde voeding te eten, op een bepaalde manier actief te leven en ons denken op een bepaalde manier te gebruiken, onze gezondheid en leef kwaliteit positief kunnen beïnvloeden. In de 5 Blue Zone gebieden in de wereld is het bewijs overduidelijk. Mensen in de Blue Zone gebieden leven 7 tot 15 jaar langer en hebben geen 19 jaar last van chronische aandoeningen aan het eind van hun leven, zoals in de westerse landen, maar slechts 3 jaar. Oorzaak zijn die leefstijl aspecten, die ook beschreven zijn in o.a. de 'Global Recommendations for Physical Activity for Health' van de World Health Organisation en in de 'Richtlijn goede voeding 2015' van de Gezondheidsraad.


Als we de kennis hebben over deze richtlijnen, dan maar meteen allemaal toepassen, en na verloop van tijd hebben we collectief 70 tot 80% minder chronische aandoeningen. Zo gemakkelijk is het helaas niet.

Allereerst is de adequate kennis de laatste 50 jaar overschaduwd door commercie. Commerciële boodschappen, maar ook, in het verleden, officiële richtlijnen waarvan later bleek dat ze niet correct bleken hebben diepe sporen achtergelaten in ons gedrag, in onze leefstijl en op onze gezondheid. Er is dus noodzaak aan een betrouwbare informatiebron over leefstijl, gezondheid en leef kwaliteit.

Het is bovendien een flinke uitdaging om aangeleerd gedrag aan te passen. Er wordt al tientallen jaren onderzoek gedaan op dit vlak en dit heeft tot veel gedragsveranderingsmodellen geleid. Modellen die als een soort van roadmap kunnen dienen, waarvan ook wetenschappelijk is aangetoond dat ze effectief zijn.

De combinatie van de juiste kennis en de juiste strategie gebruiken om veranderingen in de leefstijl aan te passen of om te buigen, kan een significante omwenteling teweeg brengen in onze gezondheid en leef kwaliteit.

Nieuwe Gezondheid gaat die uitdaging aan. In de afgelopen jaren ontwikkelde Nieuwe Gezondheid een kennis en oefeningen dossier. Het kennis dossier is momenteel gericht op voeding, bewegen en mentale fitheid. Er is een start gemaakt, echter het is nog slechts een begin. Er is een leefstijlscan ontwikkeld die inzicht geeft in de leefstijl aspecten die de gezondheid kunnen bevorderen. Er is een inspiratie dossier ontwikkeld die kennis en tips aanreiken over de verschillende leefstijl aspecten. Er is een mentaal kennis en oefeningen programma geschreven en deze wordt in een Leefstijl DOE-Box aangeboden.

In ontwikkeling zijn de thema's van het Positieve Gezondheid model, waarin naast voeding en bewegen ook mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, zingeving en participeren een plek heeft. Tevens zal de analyse en het inspiratie dossier aangevuld gaan worden met Healthy Aging aspecten.

Elke 2 maanden wordt een uitgewerkt thema toegevoegd met info video, factsheet en tip programma van 30 dagen.

Haak in als professional en bouw mee aan een gezonder Nederland!

Kijk voor meer info op www.nieuwegezondheid.nl of op de deelnemers website www.leefstijlclub.nl



John van Heel,  EFAA
j.vanheel@efaa.nl | 06-53623485

 

Edities