Aandacht voor aandacht

Verschenen in Bodylife nummer 7 2017

Aandacht wordt door verschillende onderzoekers omschreven als een wip. Met aan de ene kant ultieme focus en concentratie, en aan de andere kant een staat van lummelen en dagdromen. Volgens onderzoekers zijn beide kanten van de wip zeer belangrijk om het brein goed te laten functioneren. In staat van 'lummelen' kun je verbanden leggen. Vaak kom je in deze situatie op de beste ideeën. Dit gebeurt op de meest rare momenten, bijvoorbeeld tijdens sport, als je in de trein uit het raam staart of tijdens het douchen.

Door constant de hersenen bezig te houden met nieuwe input, krijgt het brein geen rust. Je zoomt zelden nog uit. Hierdoor kan je minder goed verbanden leggen en het oplossen van problemen wordt complexer. Op werkgebied zorgt die verdeelde aandacht er voor dat je minder goede beslissingen neemt. Bovendien zorgt afleiding ervoor dat je je slecht(er) kunt concentreren. Door het gebruik van onze smartphone blijven we hangen in het midden van de wip.

Leefstijlcoach of trainer?

Ik vind dit interessante kennis, immers, als sportprofessional help je mensen met gezonde voeding en een optimaal beweegpatroon, maar stressreductie en performance zijn net zo belangrijk! Niet alleen omdat minder stress ervoor zorgt dat mensen meer gemotiveerd zijn om gezonder te leven, de behoefte om succesvol te zijn en om te presteren nemen toe. Leden willen meer dan de uitleg van een trainingsschema ("bin there, done that"). Bewustwording van de hoeveel prikkels, (extreme) afleiding, een verminderde concentratie en (werk)stress zijn momenteel hot topic. Interessant om deze kennis toe te voegen aan je pallet om mensen te helpen.

Start bij jezelf

Hoeveel stress ervaar je zelf momenteel? Ben jij verslaafd aan je smartphone? Of denk je dat jouw brein wel in staat is om te multitasken én te presteren tegelijkertijd? Hoe goed slaap je? Wist je dat mensen die slecht slapen zowel overdag als 's nachts een hogere hersenactiviteit hebben dan goede slapers? Smartphones, laptops en apps (zoals Facebook) stimuleren de hersenactiviteit.

Lijkt het je interessant om jouw kennis te verbreden? Jouw klanten en deelnemers te coachen in het totaalplaatje? De stap naar het bedrijfsleven te maken? Dan raad ik je aan je te verdiepen in het brein, het gebruik van de smartphone en het effect van multitasken op de wijze waarop we communiceren en presteren. Boeken van Tony Crabbe, Erik Scherder en Wouter van Noort zijn interessant om te lezen. Een mindfulnesscursus is ook zeker de moeite waard!

Inspireer!

Inspiratie gaat verder dan kennis, het is wat je uitstraalt. De wijze waarop je non verbaal communiceert en jouw energieniveau als je in de club rondloopt, trainingen of leiding geeft inspireren meer dan een sixpackselfie op Instagram. Start vandaag nog en wees bewust van je eigen smartphonegebruik. Kun je één ding tegelijkertijd doen en hier de volle aandacht aan geven? Een gesprek voeren met je telefoon in je tas (en niet op tafel)? Tony Crabbe (auteur) zegt: "Did you process the kids or did you have fun with them?". Of ook wel, wat je doet, denk in aandacht en niet in tijd. Maak het verschil in je eigen leven en in die van een ander.

Succes!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Reageren? Stuur een email naar marije@fitternederland.nl of lees de tips en blogs op www.fitternederland.nl.

 

Edities