Meer kwaliteitscontrole met het Nationaal Keurmerk Personal Trainers

Verschenen in Bodylife nummer 7 2017

In november wordt een nieuw initiatief in het vakgebied van vakbekwaamheid gelanceerd. De man die deze kar trekt is 'Fitness-alleskunner' Jerry Koolhoven. Samen met Jos Jansen en Ricardo Seffelaar creëert hij momenteel het nieuwe Nationaal Keurmerk Personal Trainers. Een keurmerk dat tegenwicht moet bieden aan de bestaande vakbekwaamheidscriteria op de markt.



Jerry Koolhoven: "De bestaande keurmerken voldoen volgens ons niet voldoende. In de 23 jaar dat ik het vak meemaak, heb ik ervaren dat er veel aanbieders zijn waarbij het aan praktische kennis ontbreekt. Er is nog een grote groep die zich wèl personal trainer noemt, maar echt niet over de kennis beschikt. Wij willen de naam personal trainer weer in de lift krijgen. Er is geen controle op het gebruik van deze titel, waardoor er heel veel ongeschikte mensen zijn ingestroomd. Je leert het vak vaak zodra je er mee aan de slag gaat. Vergelijk het maar met iemand die zijn rijbewijs heeft behaald, maar pas in de praktijk ècht leert autorijden. In dit geval is er vaak sprake van dat de personal trainer een rijbewijs heeft en nog niet eens kan fietsen."

Stichting

Ervaring is bij Jerry Koolhoven volop aanwezig. En met zijn bekendheid vanwege de veroverde titels verwierf hij een personality status, die hij nu gebruikt om het Nationaal Keurmerk Personal Trainers onder de aandacht te brengen. Koolhoven: "Ik wil mijn kennis en ervaring gaan doorgeven aan de markt. Ik ben er van overtuigd dat we een goed product in de markt zetten!" Het NKPT, de afkorting voor 'Nationaal Keurmerk Personal Trainers', wordt ingericht als stichting. Deze ondernemingsvorm geeft de serieusheid aan van het project. Er wordt niet gewerkt vanuit winstbejag. Jerry Koolhoven vervolgt: "We zijn een toelatingsexamen aan het creëren, waarbij ik een tiental ervaringsdeskundigen in de arm heb genomen, die mij bijstaan in het samenstellen van het toelatingsexamen. Meedenken heet dat! Ik ben niet alwetend en de vraag wat de criteria moeten zijn om vakbekwaam aan de slag te kunnen, moet daarom door meerdere mensen uit het vak worden beantwoord."

Vakbekwaamheid

"Wij willen ook gaan bemiddelen tussen de sporters en de personal trainers. Als sporters gaan kijken op de website van de NKPT, dan hebben ze een grote kans om met de juiste, vakbekwame personal trainer in contact te komen. Ik wil zelfs aan iedere personal trainer zijn tarief koppelen. Dit vind ik noodzakelijk omdat als je als gecertificeerd trainer een minimum tarief vraagt, je jezelf eigenlijk voor 'te weinig' verkoopt. Er is gewoon geen kwaliteitscontrole in de branche. We gaan nu eerst beginnen met een examen voor de personal trainer. Uit het voorafgaande leertraject blijkt vanzelf waar ze qua kennis te kort schieten. Daarop ondernemen we actie door gericht te gaan opleiden. Ons doel is om ook mensen zonder vooropleiding ons examen te laten doen. Na het behalen van het diploma stellen we het tarief vast. Ik stoor mij bovendien aan de term rijks erkend. Wat houdt dat in? Zit er iemand achter die alles van fitness weet? Nee, helemaal niet; het is schijnzekerheid. De term is wèl de reden dat tachtig procent van de mensen bij dit leerinstituut de opleiding gaat doen. Men denkt: met 'rijks erkend' heb ik een papiertje dat meer zekerheid biedt. En voor het leerinstituut is de term gewoon een verkoopargument. Eigenlijk hebben we een sociaal maatschappelijke functie, omdat mensen die niet gestudeerd hebben nu ook 'aan de bak' komen. Zij kunnen nu toch dit mooie vak uitoefenen."

Stap-voor-stap

"De toestroom van geïnteresseerden is enorm groot, daardoor krijgen we ook meer fanatieke beoefenaars. En we creëren voordelen voor de personal trainer zelf. Meer exposure en meer naamsbekendheid voor hem. Bovendien hebben we een nieuwsbrief gecreëerd, met onder andere nieuws over de laatste ontwikkelingen in de branche, belasting informatie en over het voeren van een gedegen management. De bedrijfsformule is bijna geformuleerd en de website is bijna gereed. We werken vanuit het examen en niet vanuit een berg aan info. Stap voor stap werken we naar de top van de pyramide van kennisgegevens, zoals gehanteerd in het examen. Dat is dus eigenlijk andersom werken. Als ik denk aan alle onzin die ik heb geleerd in mijn leven, dan is er veel energie verloren gegaan met overbodige kennis. We werken heel doelmatig. We streven er naar om in november 2017 van start te gaan. Het feit dat er geen controle is in de branche, maakt het mogelijk dat een nieuw initiatief als dit kan opleven. Bovendien is het zo dat de controle niet door vakkundige en praktijkgerichte mensen wordt gedaan. Er moet gewoon meer controle komen op het vak van personal trainer!"

Partners in het project:

Jerry Koolhoven heeft twee partners in het project: Ricardo Seffelaar en Jos Jansen. Koolhoven: "Ricardo heeft een bancaire achtergrond. Hij is directeur van Epass online en loopt vanaf zijn zeventiende levensjaar al rond in de fitnesswereld. Al zijn klanten zitten in de sportwereld. Ricardo en ik zijn bevriend, met zijn financiële achtergrond is hij de adviseur. Hij denkt procesmatig, de structuur moet perfect zijn, anders werkt het niet. In alles moet uitgestraald worden dat het om een compleet nieuw concept gaat. Jos Jansen daarentegen, is een beetje hetzelfde als ik: een man van de praktijk!"

Wie is Jerry Koolhoven?

Een èchte Hagenaar die al 23 jaar in het vak zit als personal trainer, als zelfstandig ondernemer met een eigen fitness centrum in Delft, die al tien jaar een groothandel heeft in fitness apparatuur en die sportvoeding verkoopt. Daarnaast is hij bondscoach van de IFBB voor Nederland, een functie als gevolg van het feit dat hij al twintig jaar body builder is, hij twee keer Nederlands kampioen en één keer Europees kampioen werd, hij de titel 'Mister Universe' veroverde en hij aan een reeks van wedstrijden in de USA deelnam. Bovendien heeft hij jarenlange werkervaring in de IT sector. Kortom: een fitness-alleskunner!

 

Edities