Fitness & Welness Top 2017: "Bij uitstek een mogelijkheid om te netwerken?"

Verschenen in Bodylife nummer 7 2017

Half september vond de Fitness & Welness Top 2017 plaats in het congres- en tentoonstellingscentrum te Houten. De beurs besloeg twee hallen van het gebouw, waardoor het evenement meer als een grote netwerkbijeenkomst dan als een beurs à la FIBO betiteld kan worden. Trends, netwerken en ontwikkelingen stonden centraal. De exposanten waren hierover wel te spreken, want de bezoekers waren vaak zeer gericht. De stands en vele presentaties werden goed bezocht, het is bovendien één van de weinige momenten dat heel 'Fitnessland Nederland' elkaar op één locatie ontmoet.

Tekst: Peter Vader

Back in business

Fitness Occasions en Panatta waren weer aanwezig bij de Fitness en Wellness Top in Houten. Hier toonden zij samen met vele andere exposanten hun nieuwste aanbod. Demi Wagemaker, werkzaam bij Fitness Occasions en Panatta, blikt terug: 'We hebben leuke dagen gehad en kregen vele positieve reacties. Onze klanten waren verrast over de manier waarop we onszelf dit jaar presenteerden. We hadden dan ook flink uitgepakt en stonden veel groter op de beurs. Dat bezoekers opmerkten dat we echt gegroeid zijn, is natuurlijk erg leuk." Deze beurs is volgens Demi bij uitstek een mogelijkheid om te netwerken. "Het is een kleinere beurs die nog groeiende is. De bezoekers hebben echt interesse in fitnessapparatuur. Vergeleken met andere beurzen halen we hier meer serieuze klanten uit', aldus Demi. Fitness Occasions presenteerde de nieuwe Panatta Cardio Touch lijn onder motto 'Panatta is back in business'. Het hele scala aan Panatta apparatuur werd gedemonstreerd. Waaronder de nieuwe Cardio Touch lijn, die momenteel booming is en voorzien is van een duidelijk en helder touchscreen. Verder toonde Panatta de vrij nieuwe Monolith Line met vooral een mooie uitstraling. Een aanvulling op hun bestaande lijnen. Ook werd onder de aandacht gebracht dat voor financieringen van apparatuur hun klanten bij Fitlease terecht kunnen, evenals ze voor gebruikte apparatuur bij Fitness Occasions kunnen aankloppen.

100 % functionaliteit!

De bezoekers van de Fitness & Wellness Top waren super enthousiast over LogiFit Online, met een geheel nieuw ontworpen design. Verrast door een strak uiterlijk en de intuïtieve manier van werken.

LogiFit Online noemt het clubmanagement software, die sneller werkt dan ooit. Het pakket is volledig backwards compatibel en blijft het meest veelzijdige pakket met behoud van alle functionaliteiten, clubApp en web integratie. Met slimme toevoegingen die inspelen op de actuele praktijkervaring. In een oogopslag inzicht in de stand van zaken via het nieuwe managementdashboard. Met talloze metingen, zodat je leden kan coachen naar een betere versie van zichzelf. Overal een overzichtelijke agenda met direct inzicht in de lesbezetting, medewerkers en ruimtes. Een complete selfservice voor de leden met digitale contractafhandeling van de inschrijving en alle mutaties. De leads konden direct online een proefles plannen met een automatische afhandeling in LogiFit Online!

De laatste trends

LifeFitness liet zien wat de laatste trends zijn op het gebied van kracht training. Met inmiddels zeven merken onder één dak kon je niet meer om LifeFitness heen. Ze boden 170 vierkante meter inspiratie tijdens de beurs. Je kon ontdekken hoe je zelf een Official Hammer Strength Training Center kan worden en wat de laatste trends zijn in small group training in hun Hammer Strength area. Voor de fanatieke fietsers en ICG fans hadden ze een primeur tijdens de beurs: de nieuwe IC8! Daarnaast kon men zelf ervaren hoe Cybex maximaal resultaat biedt tijdens een work out en hoe de vernieuwde Integrity Series eruit ziet en presteert. Een borrel completeerde het geheel.

Uniek coaching boek

Body Support en BenFit wilden dit jaar tijdens de FW Top laten zien wat hun nieuwe ontwikkelingen waren. Naast de acht menu series die ze aanbieden is er een nieuwe, eiwitrijke menu serie ontwikkeld. Eiwitrijke gerechten en nieuwe producten zorgen er voor dat eten nóg leuker en lekkerder wordt. Of je nu wilt afvallen, aankomen of puurder wil gaan eten. Op de FW Top te Houten introduceerden zij een nieuwe vegan menu serie en een pescotarische menu serie. Verder presenteerden ze de eerste exemplaren van een uniek coaching boek en boden ze een preview van twee complete marketing acties ter ondersteuning van hun lifestyle programma's.

Nieuwe app van Virtuagym

Virtuagym toonde de nieuwste ontwikkelingen van hun alles-in-één softwareplatform voor sportscholen en personal trainers, waaronder een vernieuwde workout editor en een gloednieuwe mobiele app voor coaches en trainers. Daarnaast kon je ook de nieuwe wearables en in-gym kiosk van NEO Health uitproberen. Ook hun nieuwste oplossingen voor klantbegeleiding, ledenadministratie, roostering, (online) betalingen, online inschrijvingen en toegangscontrole waren voor het publiek te zien.

Primeur, MX4 Small Group Training 

Matrix Fitness introduceerde voor het eerst in de Benelux het gloednieuwe MX4Small Group Trainingsprogramma. MX4 is een combinatie van Matrix-toestellen en een uniek kant-en-klaar trainingsprogramma, waar je direct mee aan de slag kunt. Dit alles door middel van een oneindige hoeveelheid aan work-outs, die allemaal gebaseerd zijn op vier pijlers: cardio, power, strength & endurance. Tijdens de FW Top kon men ook hun MX4-seminars bezoeken. Wat kan MX4 Small Group Training betekenen voor een fitnessonderneming én zijn sporters? Het antwoord op deze vraag kreeg je van de founder van MX4, Steve Barrett, tijdens dit seminar. Jorden Bres nam je mee in de wereld van Strength & Power, hij vertelde tijdens het seminar alles wat je wilt én moet weten over krachttraining. Bewegings- en voedingsdeskundige Henk Kraaijenhof heeft door zijn jarenlange ervaring met topsporters een uniek beeld van de fysieke ''(on)mogelijkheden van de mens.'' In zijn seminar deelde hij zijn visie op onder andere de rol van Cardio & Endurance in relatie tot intervaltraining.

Technogym en de SKILLROW

Indoor roeien is één van de meest effectieve fitness oefeningen. Het is een workout die je gewrichten spaart, de spierkracht in je hele lichaam verbetert en voor een hoog calorieverbruik zorgt. Momenteel is indoor roeien in groepsverband, één van de snelst groeiende fitnesstrends wereldwijd. De groepslessen op de nieuwe SKILLROW van Technogym zijn geïnspireerd op de trainingen van Olympische atleten en bieden, naast een effectieve workout, ook inzicht in je prestaties via de native SKILLROW App. SKILLROW vormt een combinatie met SKILLMILL en SKILL LINE. Binnen dit format ligt de nadruk op de SKILLATHLETIC TRAININGMETHOD. Hierbij focussen ze op het stelselmatig verhogen van de lichamelijke allround trainingscapaciteiten: kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid.

MoveToLive haalt buiten naar binnen

Bij MoveToLive kon je tijdens de Fitness & Wellness Top starten met een outdoor fietservaring:

Stages Flight. Stages Cycling is, met haar gevestigde naam in de wielersport, de expert in het perfectioneren van de indoor cyclingfiets. Dit is een mooie combinatie van hard- en software. Stages is uniek in de markt: een solide fiets, een nauwkeurige powermeter, een professionele opleiding, gedegen onderhoud én een online platform. Met het Stages Flight concept van MoveToLive worden prestaties meetbaar en inzichtelijk. Spinning, zo propageerde MoveToLive, is zo aantrekkelijker dan ooit! Hoe werkt het? Het Stages Flight concept van MoveToLive omvat fietsen waarmee het outdoor fietsgevoel geëvenaard wordt. De indoor fietsen zijn voorzien van een powermeter welke prestaties inzichtelijk maakt voor fietser en instructeur. Dat wil zeggen virtual reality (real life routes via Google maps) met virtual instructeur, maar ook het visueel inzichtelijk maken van zowel groeps- als individueel resultaat. Een combinatie die de indoor cycling lessen naar een hoger plan brengen.

Ervaar de revolutie

SysTrain Kinetics van DRAX maakt trainingsschema's vanuit een wetenschappelijke achtergrond middels unieke 3D camera technologie. Een snel-test of uitgebreide gedetailleerde test is de basis voor de trainingsschema's. "De schema's worden gebaseerd op beschikbare toestellen en accessoires in de trainingsruimte. Ondersteund door de wetenschap werken instructeurs met focus op begeleiding van klanten en geven zij ondersteuning bij de uitvoering van oefeningen. De SysTrain Kinetics zorgt voor een gestandaardiseerd hoog niveau in begeleiding van leden en werkt motiverend. De efficiënte wijze waarop de trainingsschema's worden gemaakt, zorgt voor een 'return of investment' binnen drie maanden", aldus Drax.

Total Health & Performance Plan

Tijdens de FW Top liet THP² het publiek kennismaken met het Total Health & Performance Plan. Een uniek gezondheidsdiagnose systeem dat de mentale en fysieke toestand van personen in kaart brengt. Met dit systeem is het mogelijk gezondheidsrisico's in een vroeg stadium te ontdekken. Er wordt niet alleen gekeken naar lengte, gewicht en lichaamssamenstelling, maar ook naar bloeddruk, handknijpkracht, zuurstofsaturatie, mentale stress, fysieke stress, vaatkwaliteit, longinhoud en cholesterol. Ook worden er vragenlijsten afgenomen. Juist omdat er ook gekeken wordt naar de mentale aspecten, wordt inzicht verkregen in de motivatie en leefstijl van het individu. Na de eerste meting worden cliënten continue begeleid, om zo tot nauwkeurige gezondheids-en beweegadviezen te komen. Het THP² systeem is wetenschappelijk onderbouwd, trekt nieuwe doelgroepen aan, helpt bij het uitvoeren van professioneel gezondheidsmanagement en biedt daardoor een belangrijke meerwaarde. Tijdens de beurs informeerde THP2 de bezoekers ook over hoe het modulaire systeem als verdienmodel in een organisatie kan worden ingezet.

Met de twee dagen vol met informatie uitwisselen, communiceren en netwerken was de 2017 uitgave van de Fitness & Welness Top te Houten een welkom evenement voor alle fitness geïnteresseerden uit de Benelux. Het aantal aanwezigen uit België was verrassend. In ieder geval is de FW Top voor herhaling vatbaar!

 

Edities