Functional Training Days: inhoud en inspiratie

Verschenen in Bodylife nummer 6 2017


Functioneel trainen, het valt niet meer weg te denken uit de fitnessbranche en het stelt de norm voor effectief resultaten bereiken. Dat vraagt om een sterke, inhoudelijke basis en een gerichte benadering door coaches. Zij kunnen zich in oktober laten inspireren door de Functional Training Days van Meijers, waar vier praktische en interessante workshops verhelderende inzichten geven.


Tekst: Aart van der Haagen | Fotografie: Meijers

Inhoud en inspiratie

Meijers, distributeur van hoogwaardige merken fitnessapparatuur en actief in heel Europa, besteedt veel aandacht aan aftersales. Een elementair onderdeel daarvan vormt het organiseren van workshops voor coaches, om de producten optimaal te gebruiken en er een verantwoord trainingsprogramma omheen te bouwen. Individueel of voor groepen. "Tegenwoordig zien wij vaak de neiging om voor quick fix te kiezen, snel trainen met leuke apparaten," zegt Geert van Poppel, verantwoordelijk voor opleidingen bij Meijers. "Dat trekt zeker klanten, maar blijven zij op de lange termijn terugkomen? Het doel moet vooral zijn dat je hen helpt zich te blijven ontwikkelen, zorgvuldig afgestemd op het niveau van de persoon of de groep en met veel aandacht voor het aanpakken van details. Je dient dus het juiste programma toe te passen en dat vergt een bepaald opleidingsniveau. Wij begrijpen dat coaches een drempel ervaren om zomaar in een cursus te stappen. Vanuit die optiek hebben wij een aantal jaren geleden de Functional Training Days in het leven geroepen, die we sinds vorig jaar verspreiden over drie kwartalen en drie locaties."

Inhoudelijke onderbouwing

Functioneel trainen ontwikkelde zich ooit tot een trend, maar begint nu steeds meer de standaard te worden. "Het werkt met een totaal andere invalshoek", legt Van Poppel uit. "Niet zozeer de spieren, maar de bewegingen vormen het uitgangspunt. We signaleren dat onze klanten meegroeien in deze ontwikkeling en daarbij kwaliteit en variatie verlangen. Belangrijk is dat achter elk programma dat zij de eindgebruikers aanbieden een visie zit, een inhoudelijke onderbouwing. Daarop leggen wij de nadruk tijdens onze Functional Training Days, inspiratie-evenementen voor ondernemende personal coaches en groepsinstructeurs, die zich willen onderscheiden met functionele kwaliteitstrainingen. We richten elk van deze dagen in met een viertal praktische workshops, waarin we - soms complexe - informatie op een heel eenvoudige en heldere manier aanbieden. Daarmee maken we deze direct toepasbaar voor de trainers, al vanaf de eerstvolgende werkdag."

Telkens andere invulling

Meijers kiest tijdens de Functional Training Days, die in oktober weer plaatsvinden op drie locaties in Nederland, voor vier terugkerende thema's (zie kader 'De workshops'). "Telkens geven we daaraan echter een andere invulling, wat het voor de trainers erg de moeite waard maakt om zich er elk kwartaal voor aan te melden", aldus Van Poppel. "Steeds bieden we hen nieuwe, waardevolle informatie en uitdagingen." Meijers, dat in 2017 vijftig jaar bestaat, kan bogen op 25 jaar ervaring in de fitnessbranche en tien jaar in het ontwikkelen en uitvoeren van trainingsprogramma's. "Daarmee willen we onze producten zodanig ondersteunen, dat ze bij de gebruikers optimaal tot hun recht komen. Dat zorgt niet alleen voor een verantwoorde investering, maar ook voor eindgebruikers die hun fitnesscentrum een hoge waardering geven en er trouw aan blijven als klant."

De workshops

Binnen de Functional Training Days van Meijers keren telkens vier thema's terug, elk gekoppeld aan een workshop van ongeveer 90 minuten. We lichten ze kort toe.

- Mobiliteit

Zowel bij personal training als in groepslessen krijgen mobiliteit, flexibiliteit en recovery steeds meer aandacht. Ze vallen samen in wetenschappelijk onderbouwde bewegingsprogramma's, uiteenlopend van foam rolling (SMR) tot dynamic stretching. Dit vereist een gedegen kennis van de trainer. Specifieke invulling in oktober: Functional Flexibility, de toepassing van training-tools in de dagelijkse stretch-routine.

- Stabiliteit

Een functionele training komt alleen tot zijn recht met stabiliteit als basis. De workshop van Meijers trekt dat zo breed mogelijk, onder de noemer 'core stability'. Daarbij draait het niet alleen om de romp, maar ook om de heupen en de schouders. Specifieke invulling in oktober: Shoulder Stability & Mobility voor personal training.

- Small-group-training

Binnen het concept 'Core Power' heeft Meijers trainingsprogramma's ontwikkeld voor vijf verschillende doelgroepen, zoals senioren, krachtsporters en bootcampers. Het gaat om small-group-trainingen van 6 tot 12 personen, met een tijdspanne van 30 minuten. Per programma worden specifieke materialen toegepast en werken instructieposters, -video's (in de Core Power App) en circuit cards extra verhelderend en motiverend. Specifieke invulling in oktober: Core Power Primal: functionele HIIT.

- Fitnesstrends

Als distributeur van vooraanstaande merken en actief trainingscentrum, volgt Meijers de laatste fitnesstrends en deelt deze tijdens een enerverende workshop, waarin ook de nieuwste functional training tools volop aan bod komen. Centraal staan louter kwaliteitsproducten met een bewezen effectiviteit. De innovaties bieden goede kansen om nieuwe klanten aan te trekken en een voorsprong te nemen op de concurrentie. Specifieke invulling in oktober: Ultimate Instability, de toepassing van dynamic resistance-training met behulp van Aquabags, Kamagon en Surge.

Locaties en data

Zaterdag 7 oktober, 10.00-16.00 uur:

FeelGoodClub Aerofitt
Hengelderweg 18
6942 NB Didam

Zaterdag 21 oktober, 10.00-16.00 uur:

FIT Aalsmeer
Oosteinderweg 247-a
1432 AT Aalsmeer

Zaterdag 28 oktober, 10.00-16.00 uur:

Fitnesscentrum Feel Good
Spoorakkerweg 1
5071 NC Udenhout

Een trainingsdag kost € 89,95 per persoon. Geïnteresseerden in de Functional Training Days dienen zich vooraf in te schrijven via www.meijers.com/ftd. Het document 'Workshops 2017' met gedetailleerde informatie is op te vragen via een bericht aan info@meijers.com.

Special Membership

Begin 2017 introduceerde Meijers het Special Membership, gericht op het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met trainers. Dat versterkt de kwaliteit en zal tot waardevolle kennisuitwisseling leiden. Een Special Member geniet van de volgende voordelen:

  • Korting op deelname aan 3 Functional Training Days: € 225,- i.p.v. € 270,-
  • Gratis MyZone Belt t.w.v. € 149,-
  • Onbeperkt toegang tot Core Power App
  • Voorrang bij opleidingen en speciale evenementen
  • 20% vaste korting bij aanschaf trainingsmaterialen


Meer informatie op www.meijers.com

Meijers is ook aanwezig met een eigen stand op de Fitness en Wellness Top te Houten op 14 en 15 september 2017!

Edities