Personal Trainer Day zoomt in op een integrale aanpak

Verschenen in Bodylife nummer 6 2017


De tijd dat je bij een fitnesscentrum een training- en voedingsschema kreeg om daar vervolgens met soms minimale begeleiding aan de slag mee te gaan, lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Dat werd eens duidelijk op de derde Personal Trainer Day van Start2Move die zaterdag 26 augustus werd gehouden. Tijdens de lezingen en workshops werd op de integrale aanpak nog eens duidelijk de nadruk gelegd.


Tekst: Loet van Bergen | Foto's: Start2Move

Jelmer Siemons van Start2Move vertelde in zijn inleiding dat hun opleidingsaanbod steeds meer verschuift naar Personal Trainer, voornamelijk gericht op voeding en gedragsverandering. "Personal Trainers dienen hun focus veel meer te leggen op coachen van de klanten om hun doelstellingen te kunnen bereiken. In de praktijk betekent dat een Personal Trainer/coach van alle markten thuis moet zijn en continue moet investeren in kennis- en trainingsmethoden. Op dit moment is er nog geen overkill aan Personal Trainers. Duidelijk is wèl dat er veel vraag is naar gecertificeerde kwaliteit trainers, die ook kunnen samenwerken met leefstijlcoaches, zorgverzekeraars en de eerste lijn zorg.

Programma

Samen met LAPT werd een mooi programma opgesteld waarin alle elementen, zowel kennis als trainingsmethoden, aan bod kwamen. De organisatie had verschillende aansprekende gastsprekers uitgenodigd, waaronder Barbara den Bak (The rise of Boutique Fitness), Jan Middelkamp (The Future of Personal Training), Remco Sanders (Periodiseren: maak het verschil!), Paul van Zwam (Mentale Training in de Sport), Kelby Jongen (Coachen op Gedragsverandering) en Marco Nijland (squatten). bodyLIFE woonde een paar lezingen en workshops bij en schreef de volgende bevindingen voor u op.

Wat brengt de toekomst?

Druk was het bij de lezing 'The Future van Personal Training' van Jan Middelkamp. De Personal Trainers zaten op het puntje van hun stoel, om te luisteren naar hun toekomstperspectieven. In de afgelopen tijd heeft Jan Middelkamp onderzoek gedaan naar de markt van Personal Trainers in Nederland. Het boek verschijnt komende november. Uit eerste cijfers blijkt dat de PT markt flink aan het groeien is. Er zijn op dit moment circa 380 PT Studio's en 195 crossboxen. Maar waar de markt precies naar toe gaat, kan Middelkamp nog niet vertellen. "Ik heb geen glazen bol. Wel zijn er bepaalde trends zichtbaar. Zo wordt het vakgebied van de Personal Trainer steeds breder en omvat niet alleen training, maar ook voeding, leefstijl en gedragsverandering. De integrale aanpak dus. Maar hoe kun je je daar als Personal Trainer in onderscheiden, als iedereen hetzelfde kunstje doet. Hoe houd je dus je businessmodel gezond. Middelkamp illustreert dat aan de hand van de kappersbranche. Daar zijn circa 25.000 zelfstandige kappers actief en waar de concurrentie moordend is. Stel dat de PT markt in verhouding ook zo'n snelle groei doormaakt, dan heeft dat wel consequenties voor je tarief. Vandaar dat Middelkamp pleit voor specialisatie binnen de PT branche. Hij noemt als voorbeeld Kelby Jongen, die een PT Studio heeft voor mensen met overgewicht. Maar je kunt je ook specialiseren in het trainen van topsporters of mensen met rugklachten. De sky is the limit. Wat ook een mogelijkheid om je te onderscheiden is, is een PT Studio in het high segment zoals Guy van der Reijden. Hij richt zich op de bovenkant van de markt met klanten uit de zaken- en televisiewereld. Zo kan het dus ook.

Coachen op Gedragsverandering

Kelby Jongen liet een aantal schrikbarende cijfers zien, aan het begin van haar presentatie. In 2030 heeft meer dan 86% van de bevolking van de Verenigde Staten last van overgewicht. Elk jaar sterven minimaal 1,9 miljoen mensen als gevolg van een inactieve leefstijl. Inactiviteit kost de Europese Unie jaarlijks 80 miljard euro. Het is vijf voor twaalf, er dient iets te gebeuren. We kunnen niet meer volstaan met een trainingsschema en moeten ook niet meer investeren in 'ziek zijn', maar in 'je goed voelen' en 'voorkomen'. Voor leefstijlbegeleiding is een andere rol van de integrale aanpak noodzakelijk. In haar PT Studio werkt Kelby Jongen met het BRAVO concept. De B staat voor Bewegen, de R voor Roken, de A voor Alcohol, de V voor Voeding en de O voor Ontspanning. Dit hulpmiddel wordt voornamelijk gebruikt door gezondheidsspecialisten en leefstijladviseurs, maar ook door fysiotherapeuten en personal trainers. Gedragsverandering is het moeilijkste van alles. De knop moet eigenlijk rigoureus om. Maar een leefpatroon dat je al je hele leven hebt, verander je niet in een paar dagen. Dat kan soms jaren duren en daar moet je ook de tijd voornemen", zegt Jongen. Het beste is het stapje voor stapje te realiseren. In één keer alles veranderen lukt gewoon niet, met als gevolg dat mensen vaak weer in hun oude patroon terugvallen. Hier ligt een dankbare taak voor de Personal Trainer, die ook beter de klant moet coachen en informeren over wat er in de voeding zit en hoe je verleidt wordt door de etiketten op de ongezonde voeding.

Boutique fitness

Boutique Fitness is in de Verenigde Staten, Australië en Groot Brittannië al jaren enorm groot", vertelt Barbara den Bak. Deze 'community-driven' concepten zijn zeer geliefd bij vele celebrities en daarom erg populair. Boutique Fitness concepten richten zich op één type activiteit in een kleinschalige omgeving (maximaal 300 vierkante meter), vaak high-end, waarbij een ultieme beleving centraal staat (club-light, beats & design). In Nederland staat het nog in de kinderschoenen, maar dat zal niet lang meer duren. Zelf heeft Den Bak vorig jaar een boutique fitness concept gelanceerd. Ze waarschuwt dat het starten van boutique fitness zeker geen kwestie is van een ruimte huren, apparatuur erin and let's go! Een goed businessplan en een SWOT analyse maken is een eerste vereiste. Richt je vooral niet op de massa, maar juist op de niche markt, is de boodschap van Den Bak.

Workshops

Voor de actieve sporters waren er vernieuwende workshops op het gebied van Functionele Training onder andere Hip Mobility & Core Stability, Functionele HIIT Training, VIPR, snelheids- en explosiviteittraining en Plate Loaded Movement. De Loaded Movement Training is geïnspireerd op de bewegingen die houthakkers en boeren dagelijks uitvoeren tijdens hun werkzaamheden. In de workshop konden de trainers ervaren hoe het is om te trainen met een robuuste holle rubberen buis van ongeveer één meter lang, met handgrepen die ze op verschillende manieren kunnen vastpakken. Hiermee kunnen ze klanten functionele, effïciënte oefeningen laten uitvoeren, die tegelijkertijd intensief en fun zijn. Tenslotte de workshop van Marco Nijland die in het teken stond van 'Squatten' en de koning van alle fitness oefeningen wordt genoemd. Nijland stelt dat een trainer meer naar de context moet kijken, waarin men de beweging maakt en minder naar de squat als oefening. Laat mensen bij het aanleren van de squat niet meteen een barbell gebruiken en ze in de 'start' stand zetten. Leer eerst de beweging 'kniebuigen' tezamen met bewustwording van het eigen lichaam. Laat ze voelen en ervaren wat het verschil is tussen een holle, neutrale en bolle rug. Laat ze daarna simpel op een stoel zitten en staan met de 'juiste houding'. Maak daarna pas de stap naar de oefeningen.

De dag werd besloten met een borrel waarin het glas werd geheven op het 10-jarige bestaan van Start2Move. Voor velen is deze Personal Training Day, kortweg PT Day, een inspirerende dag geweest, zoals in de wandelgangen viel te beluisteren. Dat er een vierde PT Day komt, staat wel vast na deze derde succesvolle PT Day.

 

 

Edities