Tijd voor Fitness 3.0?

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017



Enkele jaren geleden, bij de start van de Preventiecentra, initieerde Fit!vak Fitness 2.0. Breder kijken naar de rol van het sportcentrum en samenwerkingsverbanden opzetten tussen het sportcentrum en sportverenigingen, ten gunste van mensen met een gezondheids- en/of beweegachterstand. Het aanbod van zowel fitnesscentra als andere sport- en beweegaanbieders, sluit voor een aantal doelgroepen onvoldoende aan bij de wens en behoefte van potentiele sporters. Het hoofddoel van 'Fitness 2.0' is daarom het stimuleren van sport- en beweeggedrag bij volwassenen van 18 jaar en ouder met gezondheids- en/of beweegachterstand, door het samenstellen van een passend sport- en beweegaanbod door bijvoorbeeld een 'lokale sportmenukaart'.  

Veel mensen binnen de doelgroep bestaat uit inactieven die nog helemaal geen of slechts weinig sportervaring hebben maar wel graag sport- en beweegactiviteiten zou willen uitproberen. Daarnaast is er een grote groep mensen die minder zelfredzaam zijn. Deze doelgroep wordt vaak doorverwezen naar Fitness 2.0 door de eerste lijnszorg of via welzijnsinstellingen. Het fitnesscentrum is voor deze mensen de ideale locatie om eerst gericht aan de fitheid te werken, alvorens aan de sport of-beweegactiviteit van hun voorkeur te kunnen gaan deelnemen.

Naar aanleiding van Fitness 2.0 zijn er ontzettend veel initiatieven genomen door preventiecentra om deze doelgroepen te helpen in beweging te komen. Samenwerking met gehandicapten verenigingen en gezamenlijk een bootcamp MIVA (Minder Validen), wandelgroepen, begeleid door beweegmaatjes voor validen en minder validen met elkaar, sport kennismakingscursussen voor uitkeringsgerechtigden, sport- en dagbesteding binnen het sportcentrum voor mensen met NAH, sportcursussen voor statushouders, om maar een paar voorbeelden te noemen van wat door Fitness 2.0 gerealiseerd is.

Fitness 2.0 heeft dus een beweging op gang gebracht waardoor sportcentra buiten de muren van hun eigen focus zijn gaan denken en handelen. Ondernemers zijn breder gaan denken en mee gaan denken om problemen waar de gemeente en maatschappij mee zit, aan te pakken. Dat heeft voor veel ondernemers ook deuren geopend en nieuwe doelgroepen aangeboord. Steeds meer preventiecentra pakken dit op en Fitness 2.0 is nog lang niet op zijn hoogtepunt, sterker nog, het staat nog pas in de kinderschoenen.

Veel ondernemers hebben een afwachtende houding aangenomen, 'eerst maar eens kijken of dat überhaupt wel wat oplevert'. Voor die ondernemers, die nog in die modes staan, zijn er inmiddels voorbeelden ten over dat Fitness 2.0 ook commercieel verantwoord en interessant is. Maar het heeft gewoonweg ook een maatschappelijk verantwoorde insteek, we hebben het over een groep mensen die beweging en sport misschien wel het hardst nodig hebben, die niet bij verenigingen terecht kunnen en waarvoor wij gewoon veel kunnen betekenen. Als je er open voor staat en je gaat de gesprekken er over aan, dan zal je zien dat het snel tot resultaat kan komen. Voor veel sport- en preventie centra, die het initiatief wel al genomen hebben, is het al tijd voor Fitness 3.0.

Fitness 3.0, samenwerken voor een actievere en gezondere leefomgeving

Elke gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Dit heet ook wel decentralisatie. De gemeenten hebben het voortouw en een eigen verantwoordelijkheid (en budget) bij decentralisatie van overheidstaken. Gemeenten is er dus veel aan gelegen om de bevolking gezond te houden of gezonder te krijgen. Er wordt gezondheidsbeleid opgesteld, preventie staat overal op de agenda en sportbeleid wordt steeds vaker sport- en beweegbeleid. Veel gemeenten zetten de ondersteuning van burgerinitiatieven centraal in hun aanpak van primaire gezondheid en realiseren zich dat de leefstijl, bewegen, sport en voeding, cruciale factoren zijn om de gezondheid te bevorderen. Aan de andere kant zit de gemeente ook vaak met een hoge mate van eenzaamheid, vergrijzende bevolking en hoge werkeloosheid. Jaren geleden lag de focus van gemeenten op het interne proces, alles gebeurde binnen de muren van de gemeente en de inwoners, bedrijven en verenigingen werden er praktisch niet in betrokken. Die tijd ligt definitief achter ons. Tegenwoordig wordt vaak zelf sportbeleid samen met de sportsector, en ja, ook samen met commerciële sportpartners, opgesteld.

Fitness 3.0 is de connectie zoeken met gemeenten, zorg- en welzijn instellingen, bedrijven, onderwijs en de georganiseerde sportsector, om samen te werken aan een gezondere leefomgeving. De eigen commerciële doelstellingen niet op de voorgrond zetten, maar hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de inwoners bijvoorbeeld tien minuten meer wandelen per dag of meer water drinken? Samen de connectie zoeken met media partijen, die willen helpen de boodschap uit te dragen.

Veel gemeenten hebben gekozen om J.O.G.G. (Jongeren op Gezond Gewicht) te worden. Vanuit een landelijke organisatie worden gemeenten geholpen om de connectie te leggen met lokale partijen. De gemeente komt dus naar je toe, mits je je ogen en oren open houdt en de toenadering zoekt. Een eerste project binnen J.O.G.G. is vaak, meer water drinken. Een mooi thema om op in te haken als sport professional. Veel mensen die bij ons sporten hebben kinderen; hoe kan de club bijdragen de boodschap van de gemeente bij de ouders en de jeugd te brengen?

Fitness 3.0 gaat over samen werken aan een gezondere leefomgeving, samen ervoor zorgen dat elke dag bewegen of sport een eerste logische keuze is van jongeren, volwassenen, ouderen en mensen met een beperking. Maak eens een afspraak met hoofd sportzaken van je gemeente en geef eens aan dat je hier werk van wil maken samen, je zult versteld staan hoe open dat men er voor staat.


Bron: www.loketgezondleven.nl, www.allesoversport.nl, fitvak.com

Bekijk hier de video over Fitness 2.0


 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities