Het meest ideale programma

Verschenen in Bodylife nummer 5 2017

Is het niet een beetje vreemd dat we ons product in de basis kaal aanbieden? Men kan een sport lidmaatschap kiezen, waarin men uitsluitend gebruik kan maken van de faciliteiten. Wil men personal training of coaching erbij, dan betaalt men bij de meeste club voor een extra pakket. Dat is een beetje hetzelfde als de losse ingrediënten van een hoofdgerecht in een restaurant gepresenteerd te krijgen in de plaats van 'het hoofdgerecht'.

Het wennen aan een nieuwe leefstijl, inclusief fitness, is voor nieuwe mensen blijkbaar lastig. Men krijgt minder tijd voor andere dingen, die men voorheen structureel deed en men moet wennen aan een activiteit waarover men vaak jaren heeft gedacht 'dat-het-niks-voor-hen-was'. Die combinatie, in combinatie met de afleiding van iedere dag, zorgt er in veel gevallen voor dat men kort na de start het al een keer af laat weten. En dat is al het begin van de opzegging, die vaak 4 tot 12 weken later volgt. Wat de meeste nieuwe sporters toch blijkbaar nodig hebben is iemand die de stok achter de deur is, die helpt in trainingen, waar mogelijk coacht, maar in ieder geval iemand die het meteen in de gaten heeft als men zich niet aan de vooropgestelde afspraken houdt.

Die afspraken, die maakt iemand natuurlijk zelf, maar wel onder begeleiding en natuurlijk wel zelf beslissen. Dan kan ook besloten worden wat iemand nodig heeft. Dat zal in het begin altijd meer zijn dan na een half jaar. Voor de één is een introductie met een intake en twee of drie trainingen al voldoende, de ander heeft het liefst elke training iemand naast zich en een coach die helpt de demotivatie om te zetten naar mentale kracht.

Het meest ideale fitness programma is een programma wat haarfijn aansluit bij de behoefte van de deelnemer. Daarmee bedoel ik de doelstelling, gezondheid, lichaam, hobby's, maar ook begeleiding in de club, begeleiding op afstand, begeleiding op gebied van training en begeleiding in de gedragsveranderingsfase.

Natuurlijk zit daar voor veel mensen dan ook wel een fikse prijs aan, wat velen er niet voor over hebben. Maar is dat een reden om het niet te presenteren? Misschien is voor persoon B het programma met twee keer per week personal training en één keer per twee weken een coach moment, wel het meest ideale programma. Dat kost dan wellicht 500 euro per maand, maar laat dat dan maar aan de klant over of men dat wil betalen.

 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities