Tien jaar Start2Move: "Een succesverhaal met internationale ambities!"

Verschenen in Bodylife nummer 4 2017
Tien jaar Start2Move als opleidingscentrum in de fitnessbranche is een mijlpaal. Initiator Jelmer Siemons wist zich daarmee een gevestigde naam te verwerven in de opleidingswereld van de fitnessbranche. Hij profileerde en onderscheidde zich. Inmiddels volgen er jaarlijks meer dan 1000 cursisten op twintig locaties in Nederland een opleiding bij Start2Move. Start2Move telde op dat moment meer dan zeventig medewerkers, waarvan tien in vaste dienst. Een succesverhaal!

Tekst: Peter Vader


 

Ambitie

"In tegenstelling tot diverse andere opleiders, worden de cursisten van Start2Move niet door de eigen docenten beoordeeld, maar door de brancheorganisatie Fit!vak. Door deze onafhankelijke toetsing wordt de kwaliteit van de opleiding en het examen geborgd. Start2Move heeft zitting in de opleidingscommissie van Fit!vak en een groot aantal docenten van Start2Move is tevens werkzaam als examinator van Fit!vak. Hierdoor zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen", aldus Jelmer Siemons, die vervolgt over zijn missie met Start2Move: "Start2Move helpt cursisten bij het opbouwen van een professionele carrière in de sport-, fitness- en health branche door het aanbieden van vakgerichte opleidingen en cursussen in heel Nederland. Het  docententeam van Start2Move heeft zich als doel gesteld de cursist letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen op weg naar (nog meer) succes op de arbeidsmarkt! We zijn het grootste en snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland en we bieden een zeer gedifferentieerd en professioneel aanbod van praktijkgerichte en erkende opleidingen en cursussen door heel Nederland. De opleidingen van Start2Move zijn vooruitstrevend en kwalitatief hoogstaand en sluiten direct aan bij de behoeftes uit het werkveld en carrière verwachtingen van de cursist."

Waarmaken

Deze formulering staat bol van de ambitie, maar Start2Move maakt het in de praktijk waar. Jelmer Siemons: "Kijk maar naar onze Unique Selling Points. Onze erkende opleidingen kennen de hoogste slagingspercentages vanwege de persoonlijke begeleiding. Deskundigheid is daarbij een eerste vereiste evenals een praktijkgericht aanbod. Bovendien werken we met digitale leermiddelen en bieden we online support, dit ondersteunt het studieproces in hoge mate. En we zijn vertegenwoordigd met locaties door heel Nederland, een landelijke dekking spreekt altijd in het voordeel bij het maken van een keuze voor een bepaalde studie. De cursisten kunnen bovendien kosteloos een lesdag inhalen op een andere locatie en de opleiding op eigen tempo volgen." Siemons vervolgt: "Onze wens is om het werkveld en de cursisten met elkaar te verbinden. Om ze te begeleiden tijdens hun carrière. Het moet een 'Life long Learning'-proces worden, want iedere stap vooruit brengt nieuwe eisen en verwachtingen met zich mee. Kennis en vaardigheid zijn cruciaal om te slagen. We willen continu op de hoogte blijven van de laatste trends en innovaties en hier met ons aanbod op blijven inspelen. Dat is ook een van de redenen dat wij actief betrokken zijn bij de Europese brancheorganisatie EuropeActive en participeren in internationale projecten. Onlangs zijn wij bijvoorbeeld naar Zagreb geweest waar wij ?als afvaardiging vanuit Nederland- een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van richtlijnen voor mensen met anorexia in de fitnessbranche. Begin januari '18 zullen wij bovendien de eerste internationaal erkende opleiding Exercises for Obesity in het Engels gaan aanbieden, samen met een Griekse opleidingspartner. Daarnaast organiseren wij ? in samenwerking met LAPT- regelmatig bijscholingen en events waaronder binnenkort de Personal Trainer Day 2017"

Toekomstplannen

Start2Move staat bol van de toekomstplannen, maar het blijft niet bij ballonnen oplaten en plannen formuleren. Er wordt dagelijks aan de weg getimmerd als het gaat om de uitvoering. Kortgeleden werd de nieuwe website inclusief online leeromgeving gelanceerd, een onmisbare tool in het dagelijkse leerverkeer. Online is een uiterst belangrijke factor voor het functioneren van Start2Move. Jelmer Siemons: "Studenten hebben een eigen inlog en een eigen leeromgeving. Ze hebben toegang tot power points, lesinhouden, video's en ze kunnen deelnemen aan Webinars. We zijn partner van Virtuagym en - vers van de pers - hebben samen met hen een eigen Start2Move-App ontwikkeld die gebruikt zal gaan worden door de studenten Sport, Bewegen en Gezondheid van Landstede in Zwolle. In de aankomende jaren krijgen cursisten door middel van deze Start2move-App toegang tot alle online tools. Zelfs internationaal is er al belangstelling. Dit jaar hebben we de kennisbank gelanceerd, waarin we alle kennis delen op het gebied van sport, fitness en health. Wij geloven in samenwerking met aansprekende partijen zoals o.a. LAPT, Polar, Virtuagym en bieden geaccrediteerde cursussen van o.a. Fit!vak, KNVB, Atletiekunie, BGN en EuropeActive. We hebben bovendien een nieuw contract getekend met de VVCS, de belangenorganisatie voor (oud) profvoetballers, voor onze meest populaire opleiding Personal Trainer PRO."

Tien jaar Start2Move als opleidingscentrum in de fitnessbranche is een mijlpaal. Initiator Jelmer Siemons wist zich daarmee een gevestigde naam te verwerven in de opleidingswereld van de fitnessbranche. Hij profileerde en onderscheidde zich. Inmiddels volgen er jaarlijks meer dan 1000 cursisten op twintig locaties in Nederland een opleiding bij Start2Move. Start2Move telde op dat moment meer dan zeventig medewerkers, waarvan tien in vaste dienst. Een succesverhaal!

Personal Trainer Day 2017

Op zaterdag 26 augustus '17 vindt alweer de derde editie van de Start2Move Personal Trainer Day plaats op de CALO in Zwolle. Ook dit jaar zijn er weer diverse aansprekende gastsprekers waaronder Barbara den Bak (Boutique Fitness), Jan Middelkamp (The future of PT), Erik Hein (Periodisering), Paul van Zwam (Sportpsychologie) en Kelby Jongen (Gedragsverandering).

Voor de actieve sporters zijn er vernieuwende workshops op het gebied van Functionele Training (o.a. Hip Mobility & Core Stability en Functionele HIIT Training en VIPR) onder leiding van Master Trainer Geert van Poppel en Marigje Jansen. Daarnaast zal niemand minder dan Joep Joosten je alles leren over de fijne kneepjes van specifieke snelheidstraining voor sporters.

Wie is Jelmer Siemons?

Hij is geboren in een onderwijs milieu. Zijn beide ouders waren daarin werkzaam, vandaar zijn fascinatie voor het 'onderwijzen'. Naast zijn VWO studie was hij vanaf zijn vijftiende jaar al vijf tot zes dagen per week gericht bezig met fitness. Hij droomde ervan een eigen fitnesscentrum te beginnen en begon daarom als eerste baan als assistent fitnesstrainer bij een centrum in zijn woonplaats Dongen. Na zijn VWO ging hij van zijn 18e tot zijn 22e jaar in Zwolle op de Calo studeren en aan de slag als fitness- en personal trainer.

In 2001 vulde hij een opdracht in om eigen bedrijf op te starten, dat heeft hij fictief gedaan voor 'skate cursussen' en is later dit plan ook gaan uitvoeren door hierin les te gaan geven. Onder het motto 'je hart volgen, ik wil naar buitenland' ging hij in 2002 op Grand Canaria op Las Palmas werken. Hij heeft daar meegeholpen om het sportaanbod beleidsmatig beter op de kaart te zetten. Daarna vulde hij zijn andere droom in: ski leraar worden. Met twee jaar ski ervaring volgde hij in Oostenrijk zijn opleiding en werd skileraar in Saalbach Hinterglemm. Omdat hij gek was van de Olympische Spelen werkte hij daarna als barkeeper in Turijn in het 'Holland Heineken House'. Hij hield daar allerlei interviews met bekende sporters en met sport ambassadrice Erica Terpstra.

In 2003 begon hij als docent bij Landstede en examinator voor Fit!vak. Opnieuw volgde hij zijn hart door daarna een wereldreis te gaan maken. Na een half jaar reizen wilde hij als personal trainer aan de slag in Melbourne in Australië, waar hij zijn huidige echtgenote ontmoette. Samen gingen ze verder reizen door Nieuw Zeeland, Australië en Azië. Na de wereldreis ging hij als manager aan de slag bij Medisport in Zwolle, gevolgd door het Cios in Arnhem als docent. En toen kwam Start2Move! Twee dagen in de week ging hij aan de slag met zijn eigen bedrijf. Looptraining, fysieke training en skaten waren in eerste instantie de onderwerpen waaraan hij zijn cursussen ophing. Daarnaast had hij een Personal Training concept ontwikkeld waarmee personal trainers op locatie bij The Real Gym-vestigingen aan het werk gingen.

Al vrij snel ging hij allerlei trainingen aanbieden en nadat in 2011 de opleidingsmarkt werd vrijgegeven vanuit Fit!vak besloot hij om al zijn activiteiten in een overvolle markt vanuit Start2Move te ontplooien. Aanvankelijk vanuit huis in Zwolle, daarna Arnhem en Leeuwarden.

In 2013 volgde zijn eerste kantoorruimte en zijn eerste collega in loondienst en besloot zijn vrouw Annerieke Vrieling haar baan op te zeggen en volledig aan de slag te gaan bij Start2Move. Mede hierdoor kon de volgende stap worden gezet!

In 2014 verhuisde Start2Move naar het Landstede sportcentrum in Zwolle. In dat jaar werd hij ook benaderd door SC Heerenveen en ging hij in samenwerking met zijn jeugdidool Marco van Basten aan de slag als Fysieke Trainer van het 1e elftal. Hij werkte er samen met Foppe de Haan en aan een fysiek beleidsplan voor de jeugd en gaf persoonlijke begeleiding aan o.a. Hakim Ziyech, Daley Sinkgraven en Mitchell Dijks.

Dit werk bleek in de praktijk moeilijk te combineren met Start2Move waardoor hij zich uiteindelijk volledig op Start2Move is gaan richten. Met de opgedane kennis heeft hij diverse KNVB geaccrediteerde voetbalcursussen ontwikkeld en schrijft hij regelmatig artikelen voor het Trainersmagazine.

In 2015 werd Siemons benaderd door de HDD-groep, die vervolgens medeaandeelhouder werd. Dit bracht de nodige kruisbestuiving tot stand, omdat Les Mills, Studion en LAPT binnen bereik kwamen.

In 2016 kreeg Start2Move de verantwoordelijkheid over het fitnesscentrum van Landstede die tevens gebruikt wordt als opleidingslocatie.

De laatste twee jaar is Start2Move explosief gegroeid, met tien mensen in vaste dienst en meer dan 50 zzp'ers op twintig locaties in Nederland. Jelmer Siemons is met Start2Move daarmee de grondlegger van het grootste en snelst groeiende opleidingscentrum van Nederland met meer dan 1000 cursisten per jaar. De focus ligt op innovatie en technologie. Maar dat blijkt ook al uit de gevarieerde, persoonlijke loopbaan van Jelmer Siemons.

Start2Move
start2move.nl

Edities