VES Open Dag: "Afwisselend, inspirerend, interessant en gezellig"

Verschenen in Bodylife nummer 4 2017

Dat was de teneur van de tweede editie van de VES 'open', die heeft plaats-gevonden op vrijdag 19 mei jongstleden. Het was een dag die volledig in het teken stond van ontmoeting, netwerken en uitwisseling. Een inspirerende dag!

Tekst en foto's: Loet van Bergen

Het animo voor deze VES 'open' was groot. Vanaf Piazza Sports in Houten vertrokken zo'n vijftig ondernemers in een touringcar bus met in hun kielzog vijftien partners, richting het zuiden voor een kijkje in de keuken bij SGZ Sport & Wellness in Zevenbergen, Health Better Bodies in Zundert en Fitopia in Edigem bij Antwerpen. Met als klapper op de vuurpijl 'speeddaten' met de partners van de VES.

Ambitie

Bij aankomst in Zevenbergen, werden de VES ondernemers en partners, hartelijk welkom geheten door directeur eigenaar Tijs van Uffelen. De VES bruist, groeit en verjongt en Tijs van Uffelen(33 jaar) is een exponent van de nieuwe lichting jonge VES ondernemers. Hij heeft samen met zijn partner Kim afgelopen december SGZ overgenomen van Piet de Jong. "Al vanaf zijn zestiende ben ik op verschillende locaties werkzaam in de fitnessbranche", vertelde Tijs in zijn openingswoord. "Ik heb dus flink wat praktijkervaring opgedaan - onder meer als personal trainer - en heb me ook het ondernemerschap steeds meer eigen gemaakt." Hij kan zich dan ook volledig vinden in de filosofie van SGZ. Aandacht voor een gezonde leefstijl! "Dat willen we de komende tijd nog meer uitdragen. Zo zijn we kortgeleden al gestart met personal training, wat de sportbeleving naar een nog hoger plan kan tillen." Verder wil Tijs investeren in een PT studio, op de plaats waar nu nog twee ricochet banen zijn. En de squashbaan ernaast wordt ingericht als CrossBox. Het prachtige complex van 3000 vierkante meter met zwembad, drie groepsleszalen en een fitnessruimte met een Milon circle, leent zich volgens Tijs daar uitstekend voor. De rondleiding werd besloten met een korte presentatie van Raf Swerts van Milon. Hij vertelde dat Milon momenteel 240 clubs in de Benelux heeft met een Milon Circle. Raf wijdt het succes van Milon aan de begeleiding die klanten krijgen op de Milon circle en de toegewijde ambassadeurs van Milon. "Juist met de goede begeleiding kun je je onderscheiden in de markt ten opzichte van de low budget ketens", is de boodschap van Raf. Hij vindt ook dat je niet moet meegaan in de prijzenslag. "Kwaliteit heeft zijn prijs", stelt Raf. "Alles draait om bekwaam personeel die continu worden bijgeschoold op het gebied van trainingsprincipes en voeding." Als tip wil Raf tenslotte meegeven: richt je niet op de actieve sporter, maar juist op de mensen die niet naar fitness gaan."

Healthclub Better Bodies

De volgende stop was Zundert waar we te gast waren bij Healthclub Better Bodies. Daar werd de groep hartelijk ontvangen door de bevlogen ondernemer Jeroen Schipperijn en zijn vrouw Annemieke. Het sfeervolle sportcentrum meet 1084 vierkante meter en heeft verschillende groepsruimten en drie behandelkamers voor fysiotherapie. Tijdens zijn bedrijfspresentatie vertelde Jeroen een opmerkelijk verhaal over zijn ondernemerschap. "Ik ben heel lang docent lichamelijke opvoeding geweest om vervolgens over te stappen naar het bedrijfsleven als retail manager bij onder andere Verstegen Kruiden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik heb in 2007 op mijn 50ste de overstap gemaakt naar de fitnessmarkt. Ik ben vol enthousiasme gestart en heb me uitvoerig verdiept in de markt en welke trends er zijn. Daarbij wilde ik niet op een eiland gaan zitten, maar gaan samenwerken met sportverenigingen. Het zogenaamde fitness 2.0. Dit kwam totaal niet van de grond. Iets wat meerdere ondernemers in de zaal konden beamen. Wat je ook organiseert, er is nauwelijks animo voor." Vijf jaar geleden is Healthclub Better Bodies lid geworden van de VES. "Een stap die we al veel eerder hadden moeten maken", lichtte Jeroen toe. "Het leuke van de VES is dat de clubs over het hele land verspreid zijn en we met de aangesloten fitnesscentra kunnen sparren en klankborden. Over het reilen en zeilen van de club, had Jeroen geen geheimen. Hij gaf een volledig gedetailleerd inzicht in zijn financiële handel en wandel. Wat voor sommige wel een eye opener was. "Mijn ervaring uit de retail komt daarbij nog dagelijks van pas. Eigenlijk is de slag die nu in de fitnessbranche wordt gemaakt, vergelijkbaar met die van de retail. Net als in de retail is er sprake van differentiatie in het aanbod en op basis van prijs. Helaas kiezen veel clubs op dit moment om mee te gaan in de prijzenslag, terwijl ze zich veel beter kunnen richten op kwaliteit", aldus Jeroen Schipperijn.

Speeddaten

De laatste stop van de 'VES Open' was Fitopia in Edegem, waar Eric Defillet en zijn vrouw Chrisje al vele jaren de scepter zwaaien. Het is een fitnesscentrum in het kwadraat met alle mogelijke trainingsfaciliteiten voor fitness, small group trainingen en wellness. Bijzonder was zonder twijfel de crossbox Hangar154: dé crossfit hotspot van de regio Antwerpen! Ook bijzonder was de Cycling BoX Velotopia, die volledig is geïnspireerd op live concert- en 360º graden bioscoop technologie. In een demonstratie konden de VES ondernemers de Cycling BoX zelf ervaren? en dat leverde een ongekend 'WOW! momentje' op. Kenmerkend voor de dag waren de speeddate sessies, waarin bekende én nieuwe partners van de VES zich presenteerden met hun product- en dienstverlening. Er waren in totaal vijftien leveranciers, onder wie een aantal bekenden zoals Life Fitness, Polar, Milon, Virtuagym en Pavi, die een complete range aan producten, services en trainingsprogramma's bieden aan de fitnessclubs. Van fitnessapparatuur, audio/video tot gym apps en van fitnessmedia en afslankproducten tot verzekeringen, koffie en energie-inkoop. Eén van de kersverse partners was Uniqare, die een compleet pakket aan schoonmaakproducten biedt. Een andere, nieuwe partner is Gymeyes, die een app heeft waarmee leden hun workout kunnen filmen en laten analyseren door middel van actiecamera's. Het vormde, samen met het aangeboden Belgisch Buffet van Fitopia, een afsluiting van een mooie dag. Kees Hermsen van Basecamp in Rijen vertelde dat hij als startende ondernemer veel aan deze dag had gehad. "Ik heb interessante informatie kunnen uitwisselen met de ondernemers en partners. Jellie van der Werff van Frits van der Werff Sportinstituut vond het een inspirerende dag. "We zijn al heel lang lid en kunnen niet meer zonder de VES. Het is een platform waar je niet alleen veel met elkaar kunt delen en kennis op kunt doen. De VES is eigenlijk één grote familie, waar we regelmatig bij elkaar op bezoek gaan."

 

Edities